Kicsi a bors....LG SP820 3D Smart Box teszt (2. rész)

Az első részben a dizájn, a speciális, mozgásérzékeny távvezérlőre optimalizált kezelés volt terítéken, most jöjjenek a netes tartalmak, a médialejátszó, az extrák és az értékelés. 

img_izo.jpg

Mi van a képernyőn

A tévés smart rendszerrel ellentétben itt nem látszik az aktuálisan futó adás, így a kijelző nagy részét az alkalmazásokat, prémium tartalmakat és a csatlakoztatott termékeket magukba foglaló nagy ablakok alkotják. Az ezekben helyet kapó miniatűr ikonok jelentése tökéletesen világos, így rögtön tudja az ember, hogy mire is számíthat.

Az alsó sorból indíthatóak el az egyes médiaállományok, tehát a zenék, fotók, videók. Emellett itt lehet belépni a teljes értékű böngészőbe, a Beállítások közé, illetve innen érhető el az idén debütált Legutóbbi funkció is. Igazából megmagyarázhatatlan, hogy miért kellett ennyit várni, hiszen ez, a leginkább a számítógépek History-ját idéző menüpont nagyon hasznos. Ez ugyanis kilistázza, hogy az elmúlt időben milyen applikációkat, weboldalakat futtatott vagy milyen médiafájlokat játszott le a felhasználó. Emellett itt kaptak helyet a hagyományoknak megfelelően a letöltött alkalmazások is.


img_kep.jpg

Beállítások

A Rendszermenüben más asztali LG termékektől, tehát például a Blu-ray lejátszóktól eltérően nem nyílik lehetőség a képi beállítások részletes megváltoztatására. Nincsenek előre beállított profilok, nem módosítható a fényerő, és a kontrasztarány sem. Ez némileg azért meglepő, hiszen erre már a belépő szintű 2012-es Blu-ray lejátszók is képesek. Ugyanez a helyzet a hangokkal. Tehát az előre programozott equalizer beállításokat el lehet felejteni, és a hangszínekkel valamint a balanszszal sem lehet játszadozni. Ennek az oka nem igazán világos. Az világos, hogy a kép minősége és a megszólalás is a megjelenítő eszköztől, és/vagy jóesetben a csatlakoztatott audiorendszertől függ, de ha más, hasonló termékcsaládokba bekerült, akkor innen érthetetlen, hogy miért spórolták ki. Természetesen a hálózati beállítások is itt módosíthatóak. Mivel a modell rendelkezik beépített Wi-Fivel, így a vezeték nélküli kapcsolat is beállítható. Illetve a szokásoknak megfelelően elindítható a szoftverfrissítés. Az első bekapcsolást követően érdemes ezt azonnal elindítani, hiszen ez hatással lehet az elérhető internetes tartalmak számára épp úgy, mint a támogatott formátumok körére.


Médialejátszó

Az LG mostanában kifejezetten ütős kis médialejátszókat épít tévéibe vagy asztali Blu-ray lejátszóiba. Így aztán előzetesen arra lehetett számítani, hogy itt sem lesz ezzel a funkcióval különösebb gond. De mivel a pudding próbája az evés, ezért ráeresztettem a legfontosabb kép, hang és videó szabványokat, hogy élesben derüljön ki, mennyire bírkózik meg velük.

3d_tam.jpg

A box megkapta a DLNA tanúsítványt, ami azt jelenti, hogy képes kompatibilis eszközökkel, okostelefonokkal, tabletekkel, notebookokkal vagy épp szerverekkel vezetéknélküli kapcsolatot létesíteni és azokról különféle állományokat fogadni. Ezen kívül természetesen a már jól bevált módon, USB porton keresztül csatlakoztatott háttértárolókon, merevlemezen vagy pendriveon tárolt fájlok kezelését is biztosítja. Egyszerre képes megjeleníteni az összes kompatibilis fájlt, de kiválasztható az is, hogy külön-külön listázza ki a képeket, zenéket és filmeket. Sajnos csak egyféle nézet mód közül lehet választani. Nem rossz ez a viszonylag nagyméretű ikonokkal operáló szisztéma, de az hiba, hogy olykor nem fér ki a fájlok neve.

Zenedoboz

Remek húzás, hogy a termék képes könyvtárak, számcímek, albumok, előadók és stílusok szerint is kilistázni az egyes dalokat. Ez egyben azt is jelenti, hogy képes felismerni és feldolgozni a fájlokba integrált metaadatokat, azaz az ID3 tageket, amiket meg is jelenít a képernyőn.

Sajnos lejátszási listát az egyes dalokból nem sikerült összeállítani, ami nagy hiányosság. Ez persze kiküszöbölhető, ha korábban a felhasználó egy külön mappába rendszerezi a fájlokat egy számítógépen, de ez nyilván nem kényelmes, és egyáltalán nem elegáns megoldás. Más, régebbi LG termékek képesek voltak együttműködni a Gracenote nevű netes alkalmazással, amely a hálóról szívta le az egyes dalokkal kapcsolatos információkat, de ez innen már hiányzik. A lejátszófelület kifejeztten igényes. A távvezérlő gombjai mellett a képernyő virtuáis kezelőfelülete is működik, ha valaki azt jobban szereti. Bekapcsolható az ismétlés, és a kevert lejátszás is. Egy komoly hibája van csak ennek a funkciónak, mégpedig, hogy az MP3 és WMA mellett más formátumok lejátszását nem teszi lehetővé. Azaz a veszteségmentesen tömörített FLAC és APE fájlokat képtelen lejátszani, és aki a WAV-jaiban bízott, annak is csalódnia kell.

Digitáis fotóalbum

Persze a képek megjelenítésére is képes, viszont sajnos a lejátszási listát itt is hiába keresnénk. Viszont cserébe a demonstrációs céllal a főmenüben létrehozott kisképek minősége egyszerűen pazar. Egyébként ugyanez jellemző a nagyobb méretű fotókra is. A színek nagyon szépek, az árányokat pedig megtartja az elektronika.

Sajnos a képekbe kódolt információkat, azaz, hogy mikor, milyen géppel, milyen beállítások mellett készült egy adott fotó stb., a termék nem képes feldolgozni. Viszont a diavetítés funckció alatt beállítható, hogy a képek milyen sebességgel kövessék egymást, és a képváltást is fel lehet dobni néhány effekttel. Sőt még kísérő zene is pakolható a diavetítés alá. A formátumtámogatás itt sem tökéletes, ugyanis csak a JPG vagy JPEG képek megjelenítése jöhet szóba. Tehát, a nagyobb méretű, jobb minőségű PNG vagy TIFF képeit, esetleg az animált GIF kiterjesztésű fájlokról ez esetben le kell mondani.

Filmek

lg-video-feature-img-external-hdd-playback4.jpgA videók esetében viszont a formátumtámogatásra nem sok panasz lehet. A kötelező DivX, WMV (Windows Media Video) és Xvid állományok mellett a manapság a nagyfelbontású anyagok körében egyre elterjedtebbé váló MKV fájlokat is gond nélkül vitte. Ugyanígy elboldogult a TS és M2TS videókkal, azaz a rippelt DVD és Blu-ray anyagokkal se lesz gond. Itt egyébként a lejátszás minőségébe sem lehet belekötni, ugyanis a színek nem esnek szét, és recegés, akadozás sem csökkenti az élvezeti értéket. Az Apple féle QuickTime formátummal, azaz az MOV kiterjesztésű fájlokkal nem boldogult, de ez már egyáltalán nem újdonság egy LG terméktől. Ráadásul az is igaz, hogy ez a szabvány mára sokat vesztett népszerűségéből, és eléggé visszaszorulóban van, szóval a támogatás hiánya annyira azért nem fájó.

A külső feliratokat szuperul megjeleníti, amennyiben azok neve megegyezik a forrás fájléval. Ráadásul a betűk mérete, színe és elhelyezése is módosítható. Azaz attól nem kell tartani, hogy valaki ne tudná elolvasni a szöveget. A videók vezérlése történhet közvetlenül a távirányítókról a megfelelő dedikált funkciógombok használatával. Ezen kívül előcsalható a képernyőn egy virtuális felület, ahol a felhasználó egy csúszkán állíthatja be a Magic Remote pointerével, hogy honnan is szeretné folytatni a lejátszást. Ezen kívül nincs más módszer, ami azt jelenti, hogy az egyébként hasznos, és igen-igen felhasználóbarát virtuális jelenetekre osztás továbbra is hiányzik.

Mindent összevetve nem rossz az integrált médialejátszó, de, elsősorban a formátumtámogatás hiányosságai miatt, csúcs darabnak túlzás lenne nevezni. A jövő évben biztos, hogy tovább fogják fejleszteni majd ezt a rendszert, és az újítások értelemszerűen a szoftverfrissítéssel együtt eljutnak majd erre a termékre is.

A netes tartalmak

A smart rendszerekben a gyártók általában kétfelé osztják az elérhető tartalmak körét és az LG sem tett másként. Az egyikbe tartoznak a widgetek, vagy itt az úgynevezett Prémium Tartalmak, amelyekhez semmilyen előzetes letöltés nem szükséges, hiszen az alkalmazás gyárilag a rendszer része. Csak rá kell bökni a megfelelő ikonra, és máris megjelenik a képernyőn a weboldal vagy szolgáltatás Smart TV-re optimalizált változata. A másik brigádba pedig az úgynevezett appok tartoznak, amelyek egy regisztrációt követően tölthetőek le az applikációs boltból. Ez utóbbiak száma itt jóval nagyobb, hiszen több száz program érhető el ezen az úton,

Prémium tartalmak

Itt tizenkilenc különféle program kapott helyet, köztük specifikus magyar tartalmak is. Így például elolvashatóak az Origo cikkei, megnézhetőek a portál videói is. Szintén megtekinthetőek a Startlapon található anyagok is. És persze nem hiányzik a digitális tévéműsor-kulturális programajánló, azaz a Port.hu LG-re szabott verziója sem. Ez utóbbi kifejezetten hasznos egyébként. Természetesen a nagy videomegosztók, tehát a YouTube és a Daily Motion sem maradtak ki a szórásból. Ezeknek itteni változata meglehetősen eltér attól,mint amin a számítógépen megszokhattunk. De ez nem is baj, hiszen a kezelést a tévére szabták, így jóval egyszerűbb a navigáció. Ráadásul a termék a jelek szerint különféle képjavító eljárásokkal is rendelkezik. A két említett programmal megnézhető netes videokat képes ugyanis kisimítani, a pixeleket eltűntetni, és a zajosodást is elnyomni.premium_kk.jpg

A kínálatban megtalálható ezen kívül a Google Maps, amellyel akár az útvonalát is megtervezheti a felhasználó, de módja nyílik arra, hogy műholdas felvételeket varázsoljon a nagyképernyős televíziójára. Van Facebook és Twitter kliens is, azaz a népszerű közösségi médiumokkal kapcsolatos ügyes-bajos dolgainkat is elintézhetjük itt. Az AccuWeather egy látványos időjárás előrejlző szoftver, ami magyar városoknál is működik. Az MLB tévé az itthon kevésbé populáris baseball (konkrétan az amerikai baseball liga) világába nyújt betekintést. A Picasa segítségével pedig képek tölthetőek fel a netre (és persze meg is nézhető a többi felhasználó fotója, alkotása). A RedBull TV idén az LG egyik nagy eresztése. Ezzel ugyanis az extrém sportok kedvelőit célozták meg. A kínálat azonban rettenetesen bőséges, hiszen a beszámolók, versenyek, interjúk, események mellett még a nagyobb extrém sport paradicsomokat is bemutatják, sőt olykor még élő adások (!!!) is elcsíphetőek. Ez egy kiváló alkalmazás lehet minden deszkás, bmx-es, kerékpáros, krosszmotoros, görkorcsolyás, snowboardos, vagy síelő stb.stb. számára.

Természetesen a zene sem hiányzik. Összesen három ilyen típusú program található meg itt: A vTunerben a netrádiókat gyűjtötték össze egy igen kényelmesen és egyszerűen használható rendszerbe. Az iConcerts, mint a neve is mutatja, élő felvételekkel kecsegtet, az Aupeooval pedig egy óriási, szinte minden stílust felölelő adatbázisban kalandozhatunk.

Applikációk

Egyértelműen a többszáz letölthető alkalmazás az, amely kiemeli ezt a dobozt, illetve magát a rendszert a hasonló megoldások tengeréből. Ugyanis több száz különféle program található meg itt, és ezek száma ráadásul folyamatosan bővül A vállalat egy komplex rendszert dolgozott ki ezek kezelésére, szortírozására.

lg_smarttv_upgrader_ui_1_1.jpg

Így több nagy csoportba sorolták az appokat (Játék, Szórakozás, Életmód, Oktatás, Hírek), amelyek értelemszerűen már a nevükben is jelzik, hogy milyen típusú anyagokat zsúúfoltak be alájuk. Ezen kívül természetesen lehet válogatni a keletkezés ideje, és a többi felhasználó által kiosztott értékelés szerint is. Az applikációk kidolgozottsága, minősége, és használhatósága is igen eltérő. Szóval érdemes azért próbálkozni. Az mindenesetre tény, hogy olyan mennyiségű anyaggal találkozhatunk itt, ami biztosítja, hogy minden ember nemre, korra vagy társadalmi osztályra függetlenül találhat a fogára valót. Az ügyességi és logikai játékok mellett lehet nyelveket tanulni, vannak főzős, egészségüggyel, testedzéssel kapcsolatos programok. Lehet jógázni, matekozni a Smart Tv segítségével, sőt még az élő hírműsorok, és konzerv magazinok sem hiányoznak.

Teljes értékű böngésző

Korábban a vállalat készülékeiből hiányzott ez a funkció, de a 2012-es Smart boxból egyszerűen már nem hiányozhat a nyílt böngésző. Noha ezen a téren az LG inkább a trendkövetők közé tartozik, viszont legalább az alkalmazott szoftver már kiforrott. Ez leginkább ott látszódik, hogy támogatja a Flash állományok megjelenítését, ami bizony még mindig jó néhány megoldásról nem mondható el. A sebessége megfelelő, bár a kétmagos hardverekkel ez a doboz nem veheti fel a versenyt. A kezelése a Magic Remote távvezérlőnek vagy a csatlakoztatott egérnek, illetve billentyűzetnek köszönhetően gyerekjáték.

Extrák

lg-homecinema-feature-img-lg-remote.jpgMár nem újdonság az ilyen jellegű szórakoztatóelektronikai eszközöktől, hogy jó pár extra funkcióval, szogláltatással rendelkeznek. Ilyen példul az okostelefonnal történő vezérlés lehetősége egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével. De ugyanígy meg kell említeni a külső merevlemezek kezelésének képességét. Hiszen a készülék akár az egy terabájt tárolókapacitású merevlemezekkel is megbírkózik.Itt kell megemlíteni a beépített Wi-Fit is. Hiszen ezzel egyszerűbb és könnyebb, vezeték nélküli fájlmegosztás a digitális készülékek között! A Wi-Fi továbbfejlesztett változata, a Wi-Fi Direct™ segítségével hot spot nélkül oszthatók meg a fájlok a vezeték nélkül digitális készülékek között. Ennek köszönhetően a felhasználó számítógépe vagy okostelefonja tartalmai közvetlenül továbbíthatók a tévékészülékre és az LG SP820 Smart Box rendszerre.

Értékelés

A jelenlegi Smart Box kínálat meglehetősen bőséges, és főleg az Androidos darabok között jó pár minőségi darab is található. És a verseny egyre csak élesebb lesz, úgyhogy arra azért lehetett számítani, hogy a szegmensben egyébként is úttörő szerepet játszó LG ezt nem fogja elbénázni. Egyedül médialejátszó formátumtámogatásába lehet belekötni. Hiszen bár ugyan a fontosabb szabványokkal elboldogul, de azért jó lett volna ha például a FLAC és az animgif fájlokkal boldogul. Viszont az is igaz, hogy a 3D támogatásért hatalmas piros pont jár.

Az okostévé funkció viszont nem okozott csalódást, hiszen maga a Smart rendszert az egyik legsokoldalúbb, legtöbb applikációt kínáló megoldás jelenleg a piacon. A kezelés is teljesen rendben van, a struktúra felépítése logikus, és a grafikus kezelőfelület is gyorsan reagál a kiadott parancsokra. A Magic Remote mozgásérzékeny távirányító remekül használható, ez jelenleg az (egyik) legjobb ilyen eszköz. 38 000 forintos árával a 3D kompatibilis eszközök között az olcsóbbak közé tartozik. Ez, pedig kiegészülve a remek Smart rendszerrel, egy igen jó ár/érték arányú terméket eredményezett.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr494735192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása