Harmadszor is visszatérnek - Men in Black - Sötét zsaruk 3. - Blu-ray teszt

FILMKRITIKA: Feri, a mozigépész

BD TESZT: Oblath Ádám

Film

15 évvel az első, és 10 évvel a második bevetésük után a sötét zsaruk újra visszatérnek, ezúttal már 3D-ben.

A harmadik rész kifejezetten nehéz szülés volt, és nemcsak azért, mert a második felvonás tetszési indexe nem volt elég magas, hanem mert állítólag a forgatás már javában zajlott, miközben a forgatókönyv és a sztori nem volt még befejezve. Az ilyesmi pedig nem túl jó ómen, még ha Magyarországon inkább erre a módszerre is esküsznek a rendezők. Próbáltam ilyen szemmel (is) nézni a harmadik epizódot, de mindezek ellenére van eleje, közepe és vége (utóbbi egyébként tipikusan az a fajta lezárás, ami átír vagy legalábbis új megvilágításba helyez néhány dolgot a trilógiában), ám néhányszor azért egy-két fordulat vagy karakter felbukkanása érezhetően ad hoc jellegű.

FILMKEPnemenjfelatetore.jpg

A sztori röviden: egy nagyon veszedelmes földönkívüli bűnöző, Vadállat Borisz (Jermaine Clement – Slágermájerek, Sas kontra cápa) megszökik a Holdon lévő, extra szigorúan őrzött börtönéből, ahová még K ügynök (Tommy Lee Jones – A szökevény, Sunset Limited) juttatta. Borisz természetesen bosszúra szomjazik, és úgy dönt, visszamegy az időben, hogy megölje K-t, mielőtt az még elkapná, így megváltoztatva mindent, ami utána történt, ezzel lehetőséget biztosítana fajtájának a Föld inváziójára. Mindezt természetesen J ügynöknek (Will Smith – Legenda vagyok, Hancock, Randiguru) kell megakadályoznia, aki persze szintén visszamegy az időben (1969-be), ahol viszont a világ megmentése érdekében együtt kell dolgoznia a fiatal K ügynökkel (Josh Brolin – Nem vénnek való vidék), ő azonban semmivel sem kellemesebb személyiség idősebb önmagánál.

FILMKEPWillesJosh.jpg

Nem egy bonyolult történetről van tehát szó, még az időutazásos-megmentős sztori sem újdonság, de alapjáraton elmegy. Amit keveslek a filmben, az a laza humor és hangulat, ami eddig alapvető jellemzője volt az MIB-filmeknek, itt azonban mind az idegen lényes poénokból, mind az egyéb humoros részekből sokkal kevesebb van, sőt az egész mozit inkább egy kicsit szomorkás hangulat lengi körül, amit csak néha old fel pár könnyedebb jelenet (például J szembesülése a rasszista zsarukkal ’69-ben vagy az Andy Warhol-os szcéna). Ebben a részben a gonosz idegen is sokkal kevésbé különleges, e téren mind Edgar, a csótány, mind pedig Serleena sokkal jobban kitalált figurák voltak. Nagyszerűek viszont az akciójelenetek, mint például Borisz szökése, az éttermi lövöldözés vagy az Apollo 11 kilövésekor játszódó finálé.

FILMKEPWillesTommy.jpg

Will Smith alakítása meglepő módon kicsit unottnak, erőlködőnek tűnik, valahogy nem érezni rajta azt a cool lazaságot, ami karakterét eddig jellemezte. Josh Brolin viszont nagyszerűen levette Tommy Lee Jones karakterét, de utóbbira sem lehet panasz: barázdált arca és szigorú tekintete most is a helyén van, közös jelenetei Will Smithszel is inkább őmiatta működnek ezúttal, még ha sokat nem is szerepelnek együtt.

FILMKEPfuraidegenek.jpg

A sztori előző részekkel való összefűzésébe azért pár helyen bele lehet kötni (például miért nem esik szó K feleségéről, miközben egy teljesen új szerelmi szál ugyanakkor meg bekerül), de sajnos ilyesmivel szinte minden folytatásban vagy előzményfilmben szembesül az ember manapság, mégis nehéz ezek felett csak úgy átsiklani. A 3D átlagos, általában jól működik, de forradalmi látványról azért nem beszélhetünk.

FILMKEPezagonosz.jpg

Vannak tehát jó és kevésbé jó pillanatai a harmadik MIB-filmnek, de azt mindenképpen megállapíthatjuk, hogy nagyon úgy tűnik, ebben a franchise-ban már tényleg nincs több. A mostani rész búcsúnak még elmegy, de tovább már nem erőltetném a dolgot semmiképp. 

Menü

Jópofa kis menübe érkezünk. A központ nagy monitorján a film jelenetei futnak - váltakozva a múltbeli és modern monitor - alul pedig egy sorban vannak a menüpontok.

BDFomenu.JPG

Kép

A kornak megfelelően jó transzferrel van dolgunk, de a film milyenségéből adódóan az eredmény sok helyen picit mű, és becsúszik életlenség is. Ez az utólagos színelésnek, és a CGI, valamint a valóság összemosásának köszönhető. Egyébként zömmel szép a kép, részletes és élénk, a feketék is jó mélyek. Csak az a néhány fakóbb pont, na, azoktól szívesen búcsút vennék...

Hang

BDHang.JPG

A hang viszont remek. Mondanám azt is, hogy tekintélyt parancsoló, ha nem lenne ez egy humoros film. A robbanások úgy szólnak, mintha tényleg a Földön történnének, a zene is remekül van megkomponálva az egyes jelenetekhez, és minden párbeszéd is nagyon jól érthető. Az eredeti hang nagyfelbontású DTS-HD MA, a magyar pedig „sima” Dolby Digital, mindkettő 5.1. De ahogy sok esetben, úgy most se tévesszen meg senkit a nagy felbontás, mezei földi halandó nem nagyon fogja hallani a különbséget. A szinkron a moziban is hallott magyar hangsáv.

Extrák

BDextrak.JPG

Egy Blu-ray játék az első extra, ami őszintén szólva kissé gagyi: el kell találni egy fegyverrel az idegeneket. Pont. Ezek után egy közel fél órás werkfilm kezdődik. Mindenki visszatér, és elmondja, hogy szerinte miről is szól a produkció. Rengeteg, a forgatáson és a szünetekben készült felvételt láthatunk. Mesélnek a főszereplők közötti dinamikáról, de a különböző szereplőkről is, így viszonylag részletes képet kapunk a karakterekről, sőt a helyszínekről, díszletekről, trükkökről és az idegenekről is. Tíz percet szánnak a két idő megteremtésére. Főleg a központ változásait magyarázzák el egész érdekesen, de azt is elmesélik, hogy nem akarták túlzottan megelőzni a korukat a hatvanas évek végén, nagyon helyesen. A számítógéppel generált effektek is külön etapot kapnak. Nagyon részletesen foglalkoznak a fontosabb jelenetekkel és trükkökkel; sok olyan helyen is használtak CGI-t, ahol nem is gondolnánk. Néhány jelenetet még külön is megvizsgálnak, ahol gyakorlatilag minden olyat elmondanak, amit már eddig is, néhány aprósággal kiegészítve. Főleg a tervezések folyamatáról szeretnek diskurálni, de a megvalósításra is fordítanak azért időt. Ezek után hasonlóan a durvább trükkös jeleneteket is részletesen elmagyarázzák. Elég sok szcéna kulisszatitkait lövik le, érdemes belenézni. Vár még egy hangulatos parádé ránk, egy videoklip és néhány előzetes.

Összegzés:

Bár sokan szidják, egy teljesen kellemes sci-fi-vígjátékról van szó, amit ha már, akkor Blu-rayen, vagy BD3D formátumban érdemes bezsákolni.

FILM: 7

KÉP: 9

HANG: 10

EXTRÁK: 8

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr104869493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ceki 2012.11.10. 22:02:28

Szia, megmondanád légyszíves, hogy az extrákon van magyar felirat? én sokszor ez alapján döntöm el hogy megvegyek egy filmet vagy sem.
Előre is köszönöm a válaszod

süti beállítások módosítása