Kicsi a bors, de ütős LG BH8220B kompakt Blu-ray Smart 3D házimozi rendszer tesztje. (2. rész)

Az első részben szó esett a remek dizájnról, a hangerőről, teljesítményről, megszólalásról, a támogatott hangformátumokról, illetve magáról a termékcsaládról. Most jöjjenek az extra funkciók, a kezelés rejtelmei, az okostévé rendszer és az integrált médialejátszó!

img_ossz.jpg

Kezelés

A modell egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével irányítható Android, illetve iOS alapú tabletek vagy okostelefonok segítségével. Ez bizonyos esetekben, például ha valamilyen szöveget kell begépelni (bár ez igen ritkán fordul elő), igen jól jöhet, de egyébként mindenki jobban jár, ha marad a hagyományos távirányítónál. Annak használata ugyanis jóval kényelmesebb.

Ez a kiegészítő felépítésében nagyon hasonlít az LG által általában alkalmazott darabokra, bár azoknál a kidolgozása némiképp igényesebb. A lekerekített élekkel operáló, ergonomikus távvezérlő a szálcsiszolt ezüst felületnek köszönhetően piszok jól néz ki. A gombok mérete és formája eltérő, így még sötétben is viszonylag könnyen meg lehet találni a megfelelőt. Erre mondjuk szükség is van, ugyanis a háttérvilágítást lehagyták róla, pedig ez aztán igazán nem vágta volna földhöz a céget. A dedikált funkciógombok száma is rendben van, így gyakorlatilag minden fontosabb szolgáltatás, paraméter elérhető közvetlenül a távirányítón keresztül. Bár az LG rendelkezik egy saját, mozgáson alapuló vezérlési rendszert, amelynek fizikai megtestesülése a különleges Magic Remote távvezérlő, ez a technológia innen sajnos kimaradt.

Felhasználóbarát menürendszer

Az ilyen, alapvetően kommersz, a nagy tömegeknek, sokszor laikus felhasználóknak szánt komplex termékek esetében állandóan visszatérő kihívás az, hogy a termék által kínált lehetőségek kihasználásához ne kelljen órákig lapozgatni a kézikönyvet. Azaz felépíteni egy olyan struktúrát, amely amellett, hogy átlátható, gyors és egyszerű használatot garantál. Az LG évek óta csiszolgatja saját megoldását, azt a szisztémát, amelyet ez a készülék is megkapott.

fokep.jpg

Ennek sajátossága, hogy nagy, látványos ikonok uralják a grafikus kezelőfelület fő képernyőjét, ahonnan a filmek, zenék és képek lejátszása azonnal indítható, egy gombnyomással el lehet jutni az internetes tartalmakhoz, illetve a rendszerbeállításokhoz. Ez utóbbinál lehetőség nyílik többek között a felbontás, a háttér és a képarány megváltoztatására, bekapcsolható a gyerekzár (azaz bizonyos tartalmak elzárhatóak a fiatalok elől), menedzselhető a hálózat, illetve levezényelhető a szoftverfrissítés. Ez utóbbit mindenképp érdemes azonnal az első bekapcsolás után levezényelni, hiszen a firmware verziószáma komoly hatással lehet a támogatott formátumok, illetve az elérhető internetes tartalmak, applikációk körére. A menürendszer használatát egy mini kislexikonszerűség is megkönnyíti, hiszen az egyes paraméterek, menüpontok mellett rövid leírás olvasható, ahol még tanácsokat is kapunk azok helyes használatáról.

Filmek

media_videkep_1.jpgA bekapcsolást követő hatodik másodpercben már fel is állt a rendszer, a tálcás rendszerű, ablak mögé bújtatott optikai meghajtónak pedig további hétre van szüksége ahhoz, hogy bepörgesse a lemezt. Azaz bár teljesítményével elmarad a jelenleg regnáló, közel másfél másodperces világcsúcstól, azért sem kell szégyenkeznie.

A hagyományos gyári CD, DVD és Blu-ray lemezek mellett az írt és újraírt korongok (BD-ROM, BD-R, BD-RE, DVD (NTSC), DVD (PAL), DVD-R, DVD-RW (Video / VR mód), DVD + R, DVD + RW (Video mód), Audio CD , DTS-CD, CD-R/CD-RW) kezelését biztosítja. Emellett biztosítja a 3D filmeket tartalmazó korongok megjelenítését is, viszont a drága, azonban a korábban több adat eltárolását biztosító BDXL szabványt még nem támogatja.

A filmek vezérlésére háromféle metódust dolgoztak ki a vállalat mérnökei. A legegyszerűbb talán a távirányítón található, már igen régóta bevált funkciógombok, azaz a Play, a Pause stb. használata, amelyek még ismerősek lehetnek azok számára is, akiknek utoljára VHS videomagnóval volt dolguk. Ezek segítségével akár egy fél film is áttekerhető másodpercek alatt. Emellett mód nyílik arra is a kurzornyilak nyomkodásával, hogy a néző egy perces időintervallumokat ugorjon át, illetve a numerikus gombok nyomkodásával akár századmásodpercre pontosan megadja, hogy honnan is szeretné folytatni a lejátszást.
media_videomenu.jpg

Menet közben lehet anélkül lehet váltogatni a hangsávok között (amennyiben több található a lemezen), hogy az
ember kilépkedne a főmenübe, emellett így megváltoztatható a képarány, a felbontás. A képi beállítások módosítása is biztosított, hiszen a készülék három előre programozott profillal rendelkezik (Film, Élénk, Sztenderd), sőt egyes paraméterek, így a kontraszt, a fényerő, a szín, valamint az élesség a felhasználó saját ízlése szerint is átállítható. Ez nem rossz ötlet, de arról azért nem szabad elfeledkezni, hogy a kép minősége még mindig nagyrészt a csatlakoztatott megjelenítő eszköztől, azaz a televíziótól vagy a projektortól függ.

A médialejátszó


media_videolist.jpgA termék az új idők elvárásainak megfelelően rendelkezik saját médialejátszó szolgáltatással, ami azt jelenti, hogy az USB-porton keresztül csatlakoztatott adattároló eszközökön, pendrive-okon, merevlemezeken pihenő videók kezelését is biztosítja. Sőt még akár a hálózaton található egyéb eszközökön, tehát szervereken, notebookokon, számítógépeken található anyagok közötti tallózás is megoldott, illetve egy kompatibilis dokkolónak köszönhetően az Apple által gyártott termékek közvetlen elérése sem ütközik semmilyen akadályba. Magyarul nem kell feltétlenül lemezt beledugni ahhoz, hogy filmeket, zenéket, képeket játsszunk le rajta.

Ez ma már egyáltalán nem egyedi megoldás, számos márka számos eszközénél találkozhatunk ilyen megoldással, de egységes szabványról mégsem beszélhetünk, ugyanis ezek képességei igen eltérőek lehetnek. Az LG régi veteránnak számít ezen a fronton, így az elvárások nagyok voltak. Szerencsére megmaradtak a régi jól bevált grafikus kezelőfelületnél,ami (ellentétben a 2012-es LG smart tévékkel) több nézet közötti választást tesz lehetővé. Ez csak azért fontos, mert a nagyméretű, látványos ikonok esetén a fájlok neve nem minden esetben fér ki, ami mondjuk egy több száz képet tartalmazó könyvtárnál igen zavaró lehet, de szerencsére a hagyományos, miniatűrökkel operáló listázás is megmaradt. A rendszernél alkalmazott tipográfiai elemek a különféle filekezelőknél már megszokott kialakítást idézik. Ennek köszönhetően annak, aki csak minimális szinten is, de ismerősen mozog a számítástechnika univerzumában, a kezelés nem okozhat semmilyen problémát.

media_kepmenu.jpgA videok kezelése teljesen megegyezik a Blu-ray filmeknél már megtapasztaltakkal így azokra most nem térünk ki megint. Érdekesebb viszont a képek és zenék helyzete, és rögtön kezdhetjük is a feketelevessel: Továbbra sem lehet lejátszási listát összeállítani a fájlokból, ami egész egyszerűen megmagyarázhatatlan, főleg egy ilyen termék esetében, ami még rendelkezik is körülbelül négy gigabyte belső flash memóriával. Nyugodtan meg lehetett volna oldani, hogy ennek egy részét "beáldozzák" egy olyan mappáért, ahova ideiglenesen kerülnek be a kiválasztott file-ok, de így marad az a megoldás, hogy a kiválasztott állományokat egy számítógépen kell korábban egy külön könyvtárba másolni. Ezen kívül csak abba lehet belekötni, hogy a fotók EXIF adatainak (hol, mikor, milyen géppel, milyen beállítások mellett készült stb. ) feldolgozására és megjelenítésére nem képes.

A képek természetesen nagyíthatóak forgathatóak, bekapcsolható a diavetítés funkció, ez alá még zene is pakolható, megváltoztatható a képváltás sebessége (lassú-normál-gyors), sőt ez még akár látványos effektekkel (dia, ajtó, rács) fel is dobható. A zeneszámoknál érdekes módon a file-okba kódolt metaadatok, azaz az ID3 tagek (előadó, zenei stílus, esetleg borítókép) kezelését nem biztosítja, viszont cserébe megoldották, hogy az internetről leszívja ezeket az információkat. Maga a zenei lejátszó felület szép, azonban a számok ismétlése vagy a keverése nem aktiválható, ami csak azért fura, mert ezt a régebbi LG modellek gond nélkül "tudták".

Formátumtámogatás

media_file.jpgA beépített médialejátszó esetében mindig az az egyik legnagyobb kérdés, hogy a különféle formátumokkal miképpen boldogul. Nos, a videóknál ezzel nincs sok gond, hiszen a kötelező DivX, Xvid és WMV állományokat viszi, épp úgy, mint a manapság egyre inkább elterjedő, nagyfelbontású, nagy bitrátájú, azaz sok adatot tartalmazó MKV-kat. Sőt a TS, és M2TS anyagok sem okoznak neki nehézséget, ami azt jelenti, hogy berippelt Blu-ray és DVD filmek sem fektetik meg. Az Apple féle MOV filmeket felismeri, viszont a lejátszásukra már nem hajlandó, de ez talán nem is annyira nagy baj, hiszen a szabvány mára szinte teljesen visszaszorult. Mindenesetre a lényeg úgy is az, hogy a támogatott file-okat hiba, tehát akadozás, különösebb zajosodás nélkül jeleníti meg, ami azért elég nagy ajándék. A külső feliratok megjelenítése is megoldott, ám csak akkor, ha ezek neve megegyezik a forrásfájléval. Bár a karakterek mérete és színe nem módosítható, ettől függetlenül a szöveg az esetek túlnyomó többségében jól olvasható.

A képekkel sincs komolyabb gond, ugyanis az általánosan használt JPG és GIF mellett a Photoshop féle PNG kiterjesztésű file-ok megjelenítését biztosítja. Sőt a manapság rém népszerű animált gifek (animgifek) kezelése sem okoz neki semmilyen problémát. A zeneszámokkal pedig gyakorlatilag ugyanez a helyzet, ugyanis az uralkodó MP3-on kívül a WMA (Windows Media Audio) dalok, sőt a veszteségmentesen tömörített, azaz elméletileg igen jó minőséget kínáló FLAC (Free Lossless Audio Codec) dalok megszólaltatása is megoldott. Ez pedig egy ilyen, alapvetően audio eszköz esetén igen jó húzás!

Okostévé!

Az LG az elsők között lépett színre 2009-ben saját, NetCast névre hallgató smart tv rendszerével, és azóta is e
smart_premium.jpgvonal pionírjai közé tartozik. Sok vetélytársával szemben nem hanyagolták el a fejlesztéseket, aminek eredményeként ma már több száz különféle alkalmazás vagy egyéb tartalom érhető el ezen az úton. De azért az tény, hogy az Androidra épülő modellek által kínált gazdaggal nem vetekedhet. Viszont azokkal szemben legalább nincsenek totálisan használhatatlan applikációk, és az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy a lefagyásoktól sem kell tartani.

A próbák során ezeket az elvárásokat hozta az eszköz, és az is kiderült, hogy folytatva a hagyományokat, az elérhető netes tartalmakat két nagy csoportra osztották: a Prémium Tartalmakra, és az applikációkra. A kettő között az a különbség, hogy az előbbiek egy gombnyomással elindíthatóak, míg az utóbbi csoport tagjait le kell tölteni és installálni kell egy rövid regisztrációs procedúra után. Mivel a modell négy gigabyte adattárolásra szolgáló memóriával rendelkezik, ezért rengeteg app letölthető, nem nagyon kell spórolni a hellyel.

smart_aupeo.jpgÉrtelemszerűen a Prémium anyagok között találhatóak meg a kihagyhatatlan darabok, tehát így az olyan videomegosztó oldalak, mint a YouTube, a Dailymotion, a fotómegosztó Picasa, az irgalmatlan nagyságú adatbázissal bíró, zeneszámokat kínáló Aupeo! és az AccuWeather időjárás előrejelző site. Természetesen a specifikusan magyar tartalmak, így az Origo cikkei, és a programajánlóként funkcionáló Port.hu írásai is megjeleníthetőek a képernyőn. Jelenleg több száz alkalmazás érhető el, így a könnyebb kezelhetőség érdekében témájuk szerint halmazokba osztottákappstore.jpg (játék, életmód, szórakozás, oktatás, hírek). A színvonaluk hullámzó, de azért a fejlesztők láthatóan törekedtek arra, hogy mindenki, életkortól, nemtől és érdeklődési körtől függetlenül találjon magának használható darabokat. Akadnak itt logikai játékok, egyszerűbb akció darabok, rendes tévés sorozatok, magazinműsorok, (élő)sportadások, de még a főzéssel, jógázással, fitnesszel, öltözködéssel kapcsolatos tippeket is kaphatunk, sőt még koktélt keverni is megtanulhat az egyik app segítségével az, akinek ehhez támad kedve. Viszont a nyílt, teljes értékű, Flash támogatású böngésző továbbra is hiányzik, azaz az interneten történő korlátlan barangolásra továbbra sem nyílik lehetőség. Ez kár, ugyanis a termék hardvere elég erős lenne ehhez….

Extrák

Már maga az integrált médialejátszó, az okostévé rendszer, sőt valahol a különleges dizájn, és az iPod csatlakoztatás lehetősége is plusz szolgáltatásnak számít, ám ezeken kívül még vannak olyan tulajdonságai a készüléknek, amelyek extra funkciónak számítanak.

Bluetooth: Ilyen például a Bluetooth (A2DP) támogatás, azaz a készülék képes vezeték nélküli kapcsolaton is keresztül a sztereo hanganyagok fogadására. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy kompatibilis eszközön, tehát telefonon, tableten, számítógépen vagy PMP-n elindítani a "Bluetooth keresés" funkciót, kiválasztani ezt a készüléket, és máris kezdődhet a zenehallgatás.

DLNA: A vezeték nélküli megosztás nem vonatkozik a Bluetooth technológiára, hiszen megkapta a DLNA tanúsítványt is. Tehát képes az eljárást szintén támogató termékekről audiovizuális és szimpla audio anyagok fogadására, amennyiben azok a BH8220B-vel együtt csatlakoztak a helyi hálózatra.

Beépített WiFi: A hálózatra csatlakozást, és az internetes tartalmak elérését jelentősen megkönnyíti, hogy a termék rendelkezik beépített WiFi modullal. Ez ugyan nem számít egyedinek e termékcsoportban, de még mindig nem tekinthető általánosnak.

Simplink: A készülék néhány funkcióját a TV távvezérlőjével lehet vezérelni, ha a készülék és a SIMPLINK funkcióra képes LG TV HDMI-kábellel kapcsolódik egymáshoz.Az LG TV távvezérlőjével vezérelhető funkciók:Play, Pause, Scan, Skip, Stop, Power Off stb.

BD-Live: Az Internetre csatlakoztatott készülék esetén a kiterjesztett hálózati funkcióval ellátott, BD-Live formátumot kezelő BD-ROM lemezek további funkciókat (pl. új filmelőzetesek letöltését) is használhatóvá tesznek.

Gracenote: A lejátszó csatlakozhat a Gracenote Media Database adatbázishoz és letöltheti a zeneinformációkat, pl. sáv címét, előadó nevét, zene típusát vagy más szöveges információt.

Vélemény

img_hang.jpgAz igen jól sikerült, meglehetősen egyedi dizájn azt sugallta, hogy az átlagosnál jobb kompakt házimozi szettet sikerült kifogni. És a BH8220B nem is okozott csalódást, bár azért tökéletesnek még nem lehetne nevezni egyes apróságok miatt. Ami legjobban hiányzott talán, az az LG tévékből ismerős, igen felhasználóbarát mozgásérzékeny Magic Remote távvezérlő hiánya volt. Az se lenne hátrány, ha a jövőben pakolnának háttérvilágítást a távirányítóra, és ha lehetne lejátszási listát összeállítani a zenehallgatáskor, illetve képnézegetéskor. Ezen kívül viszont sok mindenbe nem lehet belekötni. Az olyan kapcsolódó szolgáltatások, mint a médialejátszó vagy az okostévé rendszer jól működnek, tehát a formátumtámogatás is rendben van és az internetes tartalmak is hozzáadott értéket jelentenek.

A Blu-ray működése is kifogástalan, kellően gyors, kellően stabil, nem zabálja meg a lemezeket, és még a 3D anyagok kezelése is megoldott. De a legfontosabb talán, hogy a hangzás, a megszólalás is remek. Végülis egy házimozi rendszert azért vesz az ember, hogy meglegyen a dinamika, az erő, és ez innen nem hiányzik. Akinek egy kicsi, könnyen elhelyezhető, sokoldalú otthoni hangrendszerre van szüksége, ami akár státusszimbólumként is funkcionálhat, annak ez egy kiváló megoldás lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr435116732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása