A 9.1-es smart 3D házimozi ritkaság, az LG BH9530TW tesztje


Miért különleges, és hogyan szól a speciális 9.1 csatornás házimozi szett? Hogy teljesít a smart rendszer, milyen kezelés, beválik-e a különleges dizájn? A teszt első felében a hangzás és a különleges felépítés került terítékre. Most jöjjön az okostévé rendszer, a dizájn és a médialejátszó funkció. 

img_ossz.jpg

Filmek, zenék, képek

A központi egység amellett, hogy egy erősítő, és felelős a grafikus kezelőfelületért is, a szokásoknak megfelelően rendelkezik egy saját integrált médialejátszó szolgáltatással is. Erre többféleképpen is eljuttathatóak a különféle állományok: Ott van nyilvánvalóan a régről bevált módszer, azaz a felhasználónak nincs más dolga, mint az USB porton keresztül csatlakoztatni egy külső meghajtót vagy pendriveot. Emellett a készülék hálózatba is köthető, tehát a hálózaton található többi termék, azaz számítógép, szerver stb. fájljai között is tallózgathatunk a segítségével, illetve mivel támogatja a Bluetooth technológiát, ezért a zenei anyagok vezeték nélküli úton is smarrt.jpgeljuttathatóak rá. A médialejátszó grafikus kezelőrendszere, letisztult, és köszönhetően a számítógépes filekezelő programoknál már megismert tipográfiai elemek alkalmazásának, igen könnyen kezelhető.
A zeneszámok közül a kötelező MP3 számok mellett a WMA (Windows Media Audio), AAC, és a veszteségmentesen tömörített, ebből fakadóan jó hangminőség elérését biztosító FLAC (Free Lossless Audio Codec) kiterjesztű file-ok megszólaltatását is lehetővé teszi a rendszer. A dalokkal kapcsolatos különféle alapinformációkat tartalmazó úgynevezett ID3 tagek feldolgozását megoldották, sőt arra is képes, hogy a számokról különféle egyéb kiegészítő információkat szívjon le az internetről egy gyárilag már feltelepített alkalmazás, a Gracenote segítségével. Az viszont baj, hogy lejátszási lista nem hozható létre a dalokból, így azt korábban egy számítógépen kell megejteni. Ugyanez a helyzet a képekkel is. Kicsit érthetetlen, hogy 2013-ban még mindig ott tartunk egy topkategóriás termék esetében, hogy ezt nem tudják megoldani. Pedig a modell rendelkezik adattárolásra szolgáló beépített memóriával, úgyhogy még azt se lehet mondani, hogy img_allo.jpgezeknek nem jutna hely. Viszont az is igaz, hogy a formátumtámogatásra a képek esetében sem lehet egy rossz szót sem szólni. A leginkább elterjedt JPG mellett ugyanis PNG, TIFF és GIF állományok megjelenítését is biztosítja, sőt a mostanában egyre népszerűbbé váló animgifek sem állítják áthághatatlan akadályok elé. A forgatható képekbe bele is lehet nagyítani, és elindítható a diavetítés funkció. A ilyenkor a különféle effektekkel feldobható képváltások színesítéseként aláfestő zene is elindítható.

Videok

Természetesen az optikai meghajtó sem hiányzik belőle, ez lassan tíz éve kihagyhatatlan az ilyen jellegű termékekből. Ez a BDXL szabványon kívül az összes jelenleg is használatos Blu-ray formátum ( BD-ROM / BD-R / BD-RE) kezelésével boldogul, azaz a img_kozpont.jpggyáriakon kívül az írt és újraírt korongokkal is megbirkózik. Szóról-szóra ugyanezt lehet elmondani a DVD (DVD-R / DVD-RW / DVD+R / DVD+RW) és CD lemezekről (Audio CD / CD-R/ CD-RW) is. Egyébként a rendszer egész gyors, hiszen a bekapcsolástól számítva még tíz másodpercnek sem kell eltelnie ahhoz, hogy kezdhessük a filmnézést. A slot rendszerű (azaz a diszkeket magába szippantó) eszköz megfelelően stabil, a korongokat nem törte össze, nem zabálta fel, és egy gombnyomásra mindig ki is adta azokat.

Okostévé rendszer

Az LG kulcsszerepet játszott a különféle okostévés rendszerek fejlesztésében, illetve elterjesztésében, így az lett volna az igazán meglepő, ha ez a szolgáltatás innen hiányzik, és a modell e tekintetben nem is okozott csalódást. A hagyományoknak megfelelően az elérhető internetes tartalmak körét két nagy csoportra osztották, az úgynevezett Prémium Tartalmakra és az applikációkra. Az előbbi csoport tagjai, már előzetesen telepítették, így futtatásukhoz nem kell mást tenni, mint egy gombnyomással elindítani azokat. Az appokat ellenben előzőleg le kell tölteni, majd installálni, tehát egy fokkal körülményesebb a használatuk. Értelemszerűen a Prémium kategóriába pakolták a legnépszerűbb (vagy annak vélt), leginkább futtatott programokat. Így tehát ide kerültek az olyan videó- és képmegosztó internetes oldalak közvetlen elérését biztosító szoftverek, mint a YouTube, a DailyMotion vagy a Picasa. Az óriási zenei adatbázissal bíró Deezer az ehhez hasonló Aupeo és iConcerts, a Google féle térkép, az amerikai Baseball Liga bong.jpghivatalos oldala. Emellett persze a szociális médiumokat sem hanyagolták, azaz a Facebook és a Twitter felhasználóknak sem kell szomorkodniuk. A videómegosztókkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a modell elektronikája képes feljavítani a mozgóképek minőségét. Azaz az alacsony felbontású anyagok is teljesen jól élvezhetőek lesznek még nagy képátlóval bíró televízión is. A Prémium Tartalmak köre jelenleg tizennyolc alkalmazásból áll, és a vállalattól kapott információk szerint ezek köre a jövőben tovább bővülhet.

Az alkalmazásboltban ezeken kívül további hetven szoftver kapott helyet. A televíziók kínálata ennél nagyobb, de innen kivették azokat az applikációkat, amelyek használatához a mozgásérzékeny Magic Remote távvezérlőre van szükség. Ez már akkora szám, hogy ha ömlesztve kiborítanák a felhasználók elé, azzal nehéz lenne mit kezdeni. Ezért a navigáció megkönnyítése érdekében ezek a programokat tartalmuk szerint hat nagy csoportba osztották. Így külön halmazba kerültek a hírek, játékok, szórakozással kapcsolatos anyagok, életmóddal kapcsolatos smart.jpgalkalmazások, ismeretterjesztő programok, illetve oktatási témájú szoftverek. Általánosságban nem lehet ezeket értékelni, hiszen akadnak közöttük remekül használható, valóban hozzáadott értéket jelentő szoftverek, de vannak csapnivaló darabok is. Arra láthatóan odafigyeltek, hogy mindenki, legyen az nő-férfi, gyerek vagy felnőtt találjon magának, az érdeklődés köréhez passzoló programot. Akadnak itt sport témájú alkalmazások, logikai és ügyességi játékok, bárki tanulhat jógázni, koktélt keverni és főzni, aki akar még a barkácsolásban vagy az angol nyelv rejtelmeiben is elmélyedhet, hogy csak néhány példát említsünk. Az LG egyébként azt ígéri, hogy újabb programokkal bővíti folyamatosan a kínálatot, illetve lecserélik azokat, amelyek nem váltak be. A lehetőségeket tovább bővíti, hogy végre bekerült a nyílt böngésző is a rendszerbe. Azaz ennek segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a felhasználó bármilyen weboldalt meglátogasson. Mivel azonban a sebessége nem éri el egy áltagos számítógépét, ezért egyelőre még nem okoz akkora élvezetet a szörfölgetés.

Figyelemfelkeltő design

Mivel itt az LG idei házimozi szériájának csúcsdarabjáról van szó, amely ráadásul a gobális kínálatból is kilóg különleges tulajdonságai révén ezért érhető okból törekedtek arra, hogy már külseje figyelemfelkeltő legyen. Ez egy házimozi rendszer esetében nem olyan egyszerű feladat, de egy egyszerű ötlettel sikerült megoldani a problémát. Mint ahogy az a képeken rögtön látszik, a hangsugárzók membránjait sárgára pingálták. Ez egyébként nem egyedi megoldás, hiszen pont az idei évben más gyártók is ehhez a módszerhez fordultak. A sárga "foltok" mellett a hangszórók tetején elhelyezett, +4 csatornát biztosító függőleges irányba állított hangsugárzók is nyilván magukra rántják a figyelmet, hiszen ez a megoldás a házimozi világában egyelőre egészen egyedinek számít. Ebből fakadóan nem igazán lehet azt állítani, hogy a készülék finoman visszahúzódik a belső térbe.

img_mely.jpgA szatellit sugárzók majd másfél méteres magasságukhoz képest egészen karcsúak (27x27 cm), emiatt pedig viszonylag könnyen elrejthetőek a sarokba, vagy egy szekrény mellett. Főleg, hogy ezek közül a két hátsó hangsugárzó vezeték nélkül csatlakozik, azaz a szobán átkígyózó kábeleket el lehet felejteni. Az átlagos méretű, szintén színes membránokkal bíró centersugárzó 36 centiméteres szélességéhez 8,1 centiméteres magasság és 7 centiméteres mélység társul. Tehát egy kompakt darabról van szó, amely kevesebb, mint fél kilogrammot nyom, azaz nyugodt szívvel rá lehet tenni egy kevéssé stabil szekrénykére vagy akár a központi egységre, nem kell attól tartani, hogy tönkretenné azokat. Ez utóbbi, azaz a Blu-ray meghajtót, médialejátszót, erősítőt, azaz a komplett elektronikát magában foglaló eszköz egy masszív (444 x 65 x 292,5 cm), igen szemrevaló darab. A matt, szálcsiszolt ezüst készülékház és a fekete frontfelület együtt nagyon jól mutat, és még a diszkrét, apró méretű logók is csak javítanak az összképen. A img_ossz_2.jpghagyományoknak megfelelően az elülső panelen csak egy kisméretű cégjelzés kapott helyet egy lehajtható ajtón, amely egyébként az USB csatlakozót rejti el a kíváncsi tekintetek elől. Itt kapott helyet a kikapcsolt állapotban láthatatlan LCD kijelző, és az érintésérzékeny vezérlő panel is, amely szintén csak akkor világosodik ki, ha a a modell be van kapcsolva. Ez rettenetesen látványos megoldás, nagyon illik egy ilyen státuszszimbólumként is beváló, presztízs kategóriájú termékhez. A csatlakozók, mint már annyiszor, most is a hátlapra kerültek az aktív hűtést biztosító ventillátor társaságában. Ez egyébként egész jól végzi a dolgát, hiszen a termék még több órás használat során sem melegedett át. A három darab HDMI mellett került ide is egy USB port, illetve egy-egy digitális és analóg audó, illetve egy Ethernet csatlakozó, valamint a kábelek színkódos bemenetei.

Értékelés

Néhány kisebb dologtól eltekintve nem nagyon lehet kivetnivalót találni ebben a termékben, amely így jelenleg a termékkategóriájában, tehát a nem high-end otthoni házimozi szettek csoportjában egyértelműen a csúcsmodellek egyikének számít. Rendben, a távirányítóról tényleg hiba volt lehagyni a háttérvilágítást, és a Magic Remote támogatás is jól jött volna, de ezen kívül gyakorlatilag csak a pozitívumokat lehet kiemelni. A médialejátszó formátumtámogatása, illetve az optikai meghajtó stabilitása, gyorsasága is dicséretet érdemel. A kezelés, köszönhetően az átlátható grafikus kezelőfelülettel operáló menürendszernek felhasználóbarát, bárki számára könnyen elsajátítható. Az okostévé rendszer nem rossz, bár ezt azért még lenne hova fejleszteni, viszont az már nem rossz, hogy a böngésző végre már bekerült az elérhető szolgáltatások közé. Persze ez mit sem érne, ha probléma lenne a legfontosabbal: a megszólalással. Szerencsére erről szó sincs, a különleges hangszórókkal előállított 9.1 csatornás hangzás kiegészítve a speciális hangképző technológiákkal és a 3D hangzással tényleg különleges, a megszokottnál teltebb, gazdagabb. A hátsó hangsugárzók vezeték nélküli úton történő csatlakoztatása külön kiemelendő, hiszen ezáltal nem kell a kábelekkel vacakolni.  Mindenkinek csak ajánlani lehet, aki egy sokoldalú, jó hangminőséget produkáló házimozi szett beszerzésén töri a fejét.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr825558496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

energie789 2014.03.28. 22:27:57

Üdv!

Tudna valaki segíteni? Egy ilyen házimozi rendszert készülök megvenni csak nem tudom hogy kezelne e egy 1tb-os külső vinyót. Vajon megbírkózna vele zökkenőmentesen?

süti beállítások módosítása