Buta a tévéd? Akkor itt az LG ST600 SMART TV Upgrader!

Okostévé. Nyilván ezt a kifejezést keveseknek kell megmagyarázni az okostelefonok korában, illetve azoknak meg pláne nem, akik találkoztak már olyan tévékészülékkel, melyekre a telefonokhoz hasonlóan fel lehetett tölteni alkalmazásokat, böngészni is lehetett velük. Ilyen tévéje az LG-nek is van, sőt abban is biztos vagyok, hogy mindenki látta már ezt az aktuálisan futó tévéreklámban, hiszen az új LG Cinema 3D tévék többsége okostévé is egyben.

Sőt, az LG Blu-ray lejátszói sem buták, hiszen van rajtuk mindenféle widget és multimédiás tartalmakat is le tudnak játszani USB tárakról, de ezek még nem olyan okosak, mint az új tévék, hiszen a widgetek vagy alkalmazások sora nem bővíthető és webböngésző sincs bennük.

 

Nos, ha tévénket szeretnénk felokosítani, arra is van lehetőségünk már, sőt nem is kell túl messzire menni érte, az LG ugyanis egy dobozban kínál minden okos funkciót, amivel nincs más dolgunk, mint a tévére csatlakoztatni egy HDMI kábellel (ami sajnos nincs a dobozban) és opcionálisan a hangot átvezetni az erősítőre, ezzel pedig máris felokosítottuk a tévénket. Azaz csak majdnem, ugyanis az LG ST600 SMART TV Upgradernek élő internetkapcsolatra és egy routerre is szüksége van, ha teljes körűen ki akarjuk használni képességeit. Itt választhatunk vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolat közül, ami jó hír, hiszen utóbbival megspórolhatjuk a kábelezést.

No, de ne szaladjunk ennyire előre! Nézzük meg gyorsan, mit is tud az ST600! Az LG új kütyüje rendelkezik egy USB porttal, amit offline üzemmódban (internet nélkül) csak médiafájlok lejátszására használhatunk külső USB tárakról, ami lehet akár NTFS-re formázva is. A fájlok támogatása rendkívül széleskörű, nem igazán tudtunk neki olyan állományt adni, amit ne játszott volna le (a DVD és BD iso-kat kivéve), pedig tényleg próbálkoztunk. Dekódolta a DD, DTS hangokat, feliratokat is jól kezelte, ennél több nem is kell (persze biztosan lesznek olyanok, akik előbb-utóbb belefutnak valamilyen inkompatibilitásba). Mármint legalábbis ami a filmeket illeti, ugyanis a zenék között válogatós, a veszteségmentesen tömörített fájlokkal (APE, FLAC) nem tud mit kezdeni, csak az MP3, WMA, és M4a támogatott.

Online üzemmódban az ST600 ennél jóval többre képes! Egyrészt elérhető lesz a DLNA, azaz az otthoni helyi hálózaton való médiamegosztás is. Habár a kézikönyv itt egy csomó formátumot támogatottként jelöl meg, a helyzet nem változott, a DLNA segítségével továbbra sem vihető át minden kiterjesztés és fájltípus, illetve Wi-Fi hálózaton nagyméretű, nagy bitrátájú állományoknál nem mindig folyamatos a lejátszás a 802.11n Wi-Fi szabvány ellenére sem, ilyen esetben érdemes a kábeles összeköttetést használni (ami viszont nem gigabites). Sajnos a Wi-Fin keresztül akadozást más gyártmányú eszközöknél is tapasztaltuk, tehát ez nem az ST600 hibája.

A dobozba került egy böngésző is, ami Flash-t is játszik egészen 8.0-ás verzióig, afelett sajnos nem -- és állítólag nem is lehet majd frissíteni. A böngésző kezelése a rádiós távkapcsolóval lehetséges, tehát közvetlen rálátás nélkül is irányíthatjuk az eszközt.

A távkapcsoló négy iránygombjának a közepével (mely alapból OK gombként szolgál) böngésző üzemmódban az egérkurzort irányíthatjuk, tehát érintésre érzékeny és mint egy mini touchpad üzemel. Az ötlet jó lenne, de mivel fizikai billentyűzet nincs, csak képernyő billentyűzet (ami nem QWERTZ/QWERTY kiosztású), ezért a címek begépelése eltart egy darabig ezzel a módszerrel. Főként azért, mert a böngésző sajnos meglehetősen lassú, és emiatt a kurzor is késik egy picit.

Ennek kiküszöbölésére javasolnánk az Android és iPhone/iPad eszközök tulajdonosainak, hogy töltsék le az LG Remote alkalmazást, telepítsék és használják azt távkapcsolóként. Igen, az okostelefon Wi-Fi kapcsolaton keresztül erre is képes. Persze ehhez az kell, hogy mind a telefon, mind pedig az ST600 azonos routerre csatlakozzon. Sajnos a program nagy hibája, hogy billentyűzetként nem tud működni, de legalább sokkal nagyobb touchpadet kapunk, van görgetés és zoom is, valamint mintha kevésbé késne, mint a távkapcsoló.

Apropó egér és billentyűzet. Kíváncsiságból egy USB-s egeret és billentyűzetet is rákapcsoltunk az USB-n keresztül a tévé okosítóra, és a böngésző alatt mindkettő működött. Mondjuk az egér mozgása nem volt túl gyors, de a billentyűzet nagy segítség tud lenni a webcímek begépelésénél! Mivel csak egy USB kapu van, ezért egér-billentyűzet páros és háttértár egyidejű csatlakoztatásához kell egy USB elosztó, ami külön áramot szolgáltat ezen eszközöknek. Persze a használati útmutató kitér arra, hogy elosztót használva nem garantált az eszközök működése, tehát csak okosan...

 Végül pedig a prémium funkciók, amik nem mást, mint az alkalmazásokat, widgeteket jelölik. A Blu-ray lejátszókhoz hasonlóan van AccuWeather, Picasa és YouTube is (sajnos ez utóbbi még mindig nem játszik HD tartalmat), illetve a sorban sok más egyéb is, mint például a vTuner webrádió (magyar csatornákkal!) és Google Maps, amiben még a street view is működik (már ahol van). Ezen felül itt találhatjuk a játékokat is, már amennyiben valakinek van kedve a tévén játszani, de ne számítsunk komoly grafikára, többnyire egyszerű, logikai játékokat találhatunk.

Az alkalmazások sora bővíthető lenne az LG Store-ból, de egyelőre sajnos nem az, ennek beindítását későbbre ígéri a gyártó. Mit is mondhatnánk...ennek hiánya rendkívül sokat von le az élvezetből, hiszen szívesen kipróbáltuk volna, milyen Facebookozni a tévén, de a store hiányában sajnos ez most nem jött össze.

Összefoglalva:
Az ST600-ért jelenleg 28 ezer forintot kell kifizetnünk, ami nem túl sok, ha azt nézzük, hogy egy komplett médialejátszót kapunk (habár korábban ezt az LG DP1W nevű eszköz is tudta), nagyon jó formátum támogatással és DLNA-val, valamint internetes eléréssel. Sajnos a böngészőt agyonüti a nehéz kezelhetőség és a lassúság, egyébként nagyon jó ötlet. Az alap programok ötletesek, de apróbb csiszolások még kellenek. A store egyelőre nagyon hiányzik, hiszen ez adja meg majd az ST600 varázsát.

A mobiltelefonos kezelhetőség kiváló ötlet, de más gyártók készülékei is tudják már ezt, tehát nem egyedülálló dologról van itt szó, minden esetre díjazzuk meglétét, sokkal kényelmesebb, mint a gyári távirányító -- vagyis nekünk az volt, de minden bizonnyal megszokás kérdése az egész.

Mit is mondhatnánk? Az ST600-on még dolgozni kell egy picit, esetleg egy új firmware hozhat még valami extrát. Reméljük a store mihamarabb beindul, és akkor megvizsgáljuk újból a SMART TV Upgradert, mert így sem rossz (főleg a médialejátszó), de szeretnénk látni, hogy mire lesz képes a többi alkalmazással is.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr822998285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csab2 2011.07.30. 21:31:58

Üdv!
Ez a kütyü bármilyen TV-hez jó vagy csak LG márkájú TV-kkel használható?

ladib 2011.07.31. 15:58:52

Szerintem bármelyik tv-vel, csak legyen rajta HDMI. :D

süti beállítások módosítása