Tudástár

0 - 9 | A - D | E - H | I - L | M - P | Q - T | U - Z

0-9

100Hz: A 100 hertzes megjelenítés célja a katódsugárcsöves televíziók esetében, hogy csökkentse a képernyő, azaz a képsorok vibrálását. Mivel a technológiai megvalósításból és a progresszív megjelenítésből kifolyólag az LCD és Plazma tévéknél nincs vibrálás, így a 100 hertz (azaz másodpercenként 100 képkocka) a folyamatosabb, élethűbb mozgásokért felel. A technológia működési elve, hogy a tévébe épített áramkör az egymást követő képkockákon található elmozdulásokból számít egy köztes állapotot és hoz létre új képkockákat, amiket a megfelelő helyekre beszúrva jelenít meg. A technológia egyik fontos alapkövetelménye, hogy a panel válaszideje alacsonyabb legyen, mint 10 ezredmásodperc.

1080p: A HDTV-k és filmek felbontását általában a képernyőn megjeleníhethető sorok számával jellemzik, ahol az 1080p a FullHD felbontásnak felel meg. A FullHD felbontású kijelzők ennek megfelelően 1080 sor megjelenítésére alkalmasak, ami 16:9 képarányt feltételezve 1920×1080 képpontos felbontásnak felel meg.

1080i: Ugyanaz,. mint az 1080p, csupán a megjelenítés nem progresszív, hanem váltottsoros (interlaced) a PAL szabványnak megfelelően 25, az NTSC szerint 30 hertzes képfrissítéssel.

720p: A HD Ready jelzéssel ellátott televíziók szabvány szerint a HD filmeket progresszíven 720 sorban jelenítik meg, ám ez nem jelenti azt, hogy a készülékek natív felbontása ehhez igazodna. A HD Ready kijelzők natív felbontása általában 1366×768 képpont, viszont egyes plazma televízióknál az 1024×768 sem ritka.

E

EPG: Ez az elektronikus programmagazin rövidítése, amit sokszor Guide-nak is hívnak, illetve a távirányítón az ilyen jelölésű gombokkal csalható elő. A tévék, illetve a diitális tunerrel rendelkező szórakoztatóelektronikai eszközök jó részében, illetve a Smart TV rendszerrel megtámogatott termékek megtalálható ez a szolgáltatás, amelynek feladata, hogy kiszűrje a sugárzott jelekből az egyes műsorokkal kapcsolatos információkat, metaadatokat. Azaz gyakorlatilag egyfajta beépített tévéújságról van szó, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó több napra (akár egy hétre) előre megnézze, hogy pontosan milyen műsorokat kínálnak az egyes csatornák. 

A grafikus felületre, a kapcsolódó szolgáltatásra vonatkozóan a gyártók, forgalmazók nem dolgoztak ki egységes szabványt. Ebből következően ezek kialakítása, felépítése eltérhet egymástól, hiszen ez gyakorlatilag teljes mértékben a fejlesztő cégre van bízva. Ebből következik az is, hogy vannak "jobb" és "rosszabb" megoldások. Egy jó EPG ismérve, hogy képes sok, legalább nyolc tévéadó megjelenítésére egy időben, úgy, hogy egyenként minimum három műsor is ott van a kijelzőn. Nem általános sajnos, de vannak olyan megoldások is, amelyek módot adnak arra, hogy a felhasználó kijelöljön adott műsorokat, amelyek kezdetekér az elektronika jelez vagy egyszerűen magától átkapcsol. Sőt, olykor arra is lehetőség nyílik, hogy a műsorok típusát kilistázza a felhasználó, így tehát megoldott, hogy mondjuk csak a filmek vagy sport adások legyenek egy időben láthatóak. Egy jó Elektronikus Programmagazin kiváló kiegészítője lehet egy televíziónak, és mivel a különböző okostévé szolgáltatásoknak is része lehet (ez értelemszerűen a gyártótól függ), ezért a Blu-ray lejátszókba vagy házimozi rendszerekbe is belekerülhet.  

F

Felbontás: A víszintes és függőleges képpontok számának szorzata - pl. 1280×1024.

FullHD: Lásd 1080p.

H

HD: A High Definition rövidítése.

HDMI: High Definition Multimedia Interface, azaz HDMI egy korszerű csatlakozófelület digitális audio-video adatfolyamok átvitelére. A 19-eres HDMI kábelen a tömörített vagy tömörítetlen kép- és hanganyag együtt továbbítható, tehát nincs szükség külön kábelezésre a hang- és külön a képátvitelre.

HD Ready: Lásd 720p.

K

Koax: Az S/PDIF interfész egyik adatátviteli módja, ahol az adatok 75 ohmos árnyékolt rézvezetős kábelen továbbítódnak, melyek RCA csatlakozókkal kapcsolódnak az eszközökhöz. Ez a megoldás az optikai csatlakozással szemben átalában olcsóbb, fizikailag kevésbé sérülékeny és nagyobb távolságra vihető el, viszont nagyobb eséllyel "szed össze" RF zavarokat.

Komponens: A komponens csatlakozón analóg módon továbbítható a kép R-G-B színkomponensei. Ennek ellenére az egyes csatlakozók nem a három alapszínt viszik át, mivel a zöld "Y" csatlakozó az RGB képösszetevők fekete-fehér információját és szinkronjeleket, a kék Pb/Cb csatlakozón a "B-Y", a vörös Pr/Cr csatlakozón pedig az "R-Y" komponensek továbbítódnak. Mint látható, a harmadik szín a G (zöld) hiányzik, de az "Y, B-Y, R-Y" összetevőkből visszaszármaztatható.

Kompozit: Nem túl jó minőségű, összetett (kevert) videojel, amely a képet meghatározó valamennyi jelet (a fényerő és a színhordozó elemet) egyidejűleg rögzíti és egy csatorna segítségével képes továbbítani. Általában a sárga színű RCA csatlakozó a kompozit csatlakozó.

M

Matroska: Nyílt forráskódú, multiplatform fájlformátum, amely amolyan konténer formájában több video, audio és felirat adatfolyamot is tartalmazhat. Nemcsak világszerte, hanem hazánkban is egyre népszerűbb ez a formátum, mellyel elsősorban fájlmegosztó oldalakon találkozhatunk szembe.

MKV: A Matroska Video fájlok kiterjesztése. Számos lejátszó natív támogatást nyújt a lejátszásához, legyen szó akár szoftverről vagy asztali lejátszóról.

O

Optikai ki- és bemenet (TOSLINK): Az S/PDIF interfész egyik adatátviteli módja, ahol az adatok fény útján, üvegszálas kábelen továbbítódnak. A fénykábel egyik végén belépő fényimplulzus a vezeték teljes hosszán folyamatos visszaverődéssel terjed, így a vezeték hajlítása esetén is – minimális energiaveszteséggel – a szál másik végén fog kilépni. Ezt a tulajdonságot kihasználva az optikai szálak rendkívül alkalmasak digitális információ-továbbításra. A fényimpulzusoknak köszönhetően az optikai kábelek érzéketlenek a rádiófrekvenciás zavarokra és nem alakul ki földhurok sem, de általában csak hat méteres kábelhossz engedélyezett a nagy csillapítás miatt.

P

PCM: Tömörítetlen, veszteségmentes digitálisan tárololt hang. A  CD lemezeken 16 bites 44.1 kHz-es mintavételezés történik, míg a zenei DVD-ken többnyire 24 bites, 96 (néha 48) kHz-es a mintavételezés. Az LPCM hangsáv 1-8 csatornát tartalmazhat, de átviteli sebességét 6,144 Mbit/mp-ben maximalizálták.

Purevideo HD: szöveg

S

S/PDIF: Sony Philips Digital Interconnect Format vagy Sony Philips Digital Interface egy meghatározott adatátviteli rétegből és egy megválasztható fizikai rétegből áll. Az S/PDIF interfész tömörített hangformátumok (mint például a Dolby Digital, DTS stb.) és tömörítetlen (PCM) hangok átvitelre szolgál digitális formában. Az jelátvitel optikai (TOSLINK) valamint Coax (RCA) csatlakozókon valósulhat meg.

T

TruMotion: Az LG ultragyors képfrissítést (100-200 Hz) és élénkebb színeket eredményező technológiája.

U

Upscale: Az alacsony felbontású tartalmak magasabb felbontásra való konvertálása. Ez elsősorban akkor érdekes, ha a HD Ready LCD képernyőre DVD-lejátszót kötünk. A felbontás megnövelésésével természetesen nem garantálható a képminőség javulása is, sőt, a lejátszó képességeitől függően akár minőségromlásnak is szemtanúi lehetünk. A számítógépes környezetben használható lejátszó szoftverek egy megfelelő grafikus kártyával szintén képesek az Upscale funkcióra.
 

UVD: Unified Video Decoder, az ATI saját hardveres videó dekódoló egysége. A normál UVD a HD 2000-es kártyacsaládnál mutatkozott be, és jelentős előrelépést jelentett a korábban csak AVIVO néven fémjelzett megoldáshoz képest. A HD 3000-as vezérlőknél nem hivatalosan UVD+-ként ismert a GPU ezen része, a HDCP körüli javítások azonban nem voltak annyira jelentősek, hogy hivatalosan is változzon az elnevezés. Az igazi utódnak tekinthető UVD 2 a HD 4000-as Radeonokban kapott helyett, és fő újításai közé tartozik a két HD videó egy időben, kép a kép módban történő lejátszása, valamint a DVD-filmek Full HD felbontásra való feljavítása.

Y

Youtube: Az egyik legnépszerűbb videómegosztó weboldal. Az oldalra látogató felhasználók akár saját maguk is feltölthetik kedvenc filmrészletüket, videoklippjüket, de csak abban az esetben, ha nem jogvédett anyagról van szó. A 2005 februárjában alapított céget 2006 októberében 1,65 milliárd dollár ellenében felvásárolta a Google.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr581145351

süti beállítások módosítása