Forradalom a tv fronton?: Itt az első valódi LED tévé

 
Óriási marketing húzás volt a LED tv név, hiszen ezekben az eszközökben "csak" a CCFL háttérvilágítási eljárást cserélték le egy jóval kisebb méretű, hatékonyabb és kevesebbet fogyasztó technológiára. Tehát ugyanúgy LCD panelekre épültek ezek a modellek, mint korábbi társaik. Ám sokan azt hitték, hogy itt valami gyökeresen új dologról van szó, és a képpontok már szó szerint LED-ekből épülnek fel. Azonban egészen 2012-ig kellett várni arra, hogy egy ilyen eszköz megszülessen. 
 
 
Érdekes és ironikus módon pont az a Sony mutatta be az új, forradalminak szánt készüléket, amely sokáig az OLED technolgóia legnagyobb támogatójának számított. Idővel azonban szkeptikussá váltak, és kivonták termékeiket a piacról, szerepüket pedig az LG vette át, amely januárban bejelentette, hogy idén piacra dob egy 55 hüvelykes OLED televíziót. A japán cég azonban teljesen más utat választott, és rámentek a "valódi LED tv" kifejlesztésére. A most bemutatott prototípus szintén ötvenöt inches képátlóval bír, és hatmillió fénykibocsátó diódát szereltek bele. Így az egyes képpontok valóban piros, zöld és kék színű LED-ekből állnak össze. Fogyasztása 100 watt körül alakul, ami egyáltalán nem vészes, maximális fényereje pedig 400 cd/m2. A Sony által kiadott közlemény szerint az eszköz egy átlagos LCD modellhez képest 3,5-ször jobb kontrasztot, 1,4-szer szélesebb színtartományt, és 10-szer gyorsabb válaszidőt produkál. Ez nagyszerűen hangzik, de azért azt nem ártott volna megadni, hogy mit tekintenek kiindulási alapnak, mert így eléggé hasraütésszerűnek tűnik a dolog. 
 
 
A technológia egyébként a hangzatos Crystal LED névre hallgat, és a prototípust már meg is csodálhatta a nagyközönség. Az interneten fellelhető vélemények szerint a képe szép, a színek fantasztikusak, viszont még a demonstrációs anyag is megfektette olykor, ami azért nem túl jó jel. Állítólag különösen a fekete és a vörös megjelenítése sikerült jól, illetve a tónusok még oldalról nézve is tisztán és minden hibától mentesen jelentek meg. Ez remekül hangzik, az viszont már nem annyira, hogy állítólag négy (!!!!) évet kell arra várni, hogy az első Crystal LED televíziók a boltokba kerüljenek. Négy év ugyanis irgalmatlanul sok idő a szórakoztatóelektronikai univerzumban.... Simán benne van a pakliban, hogy nem lesz belőle semmi vagy egyszerűen más, konkurens képalkotási eljárás lenyomja. Ott van ugye az OLED, ami idén várhatóan robbani fog, a Canon sem adta fel teljesen a SED projektet, szóval nem biztos, hogy ennyi idő belefér. Egyébként nem ez lenne az első eset, hogy a Sony egy ígéretesnek tűnő rendszerrel megbukik, elég csak a VHS vetélytárs Beta Max-ra, az MP3 trónfosztójának szánt Attracra gondolni........ 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr13846243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása