Közelít a jövő: 4K felbontású felskálázásra képes 7.2 rendszerű házimozi erősítő a célegyenesben

Bár még igazán a Full HD sem terjedt el, máris itt a következő nagy durranás: a 4K felbontás. Egyelőre még gyerekcipőben jár ez a technológia, ám úgy tűnik egyre több gyártó ismeri fel az ebben rejlő lehetőségeket. Az LG ilyen tévét dob piacra idén, a JVC már be is mutatta projektorát, az Onkyo pedig olyan házimozi erősítőt mutatott be, amely képes a "hagyományos" tartalmak felskálázására. 
 
 
A japán Onkyo a kommersz házimozi (tehát nem az ultradrága, lakások árával vetekedő high-end) legfelső szegmensét képviseli, így annyira nem meglepő, hogy ez a vállalat az, amely nagyon ráfeküdt a mostanában beinduló 4K technológiára. Ez gyakorlatilag a Full HD (1920x1080 pixel) négyszeresét (azaz 4096×2160 vagy 3840x2160 képpontot) jelenti. Azaz olyan tévéket, projektorokat, amelyek képesek ennek megjelenítésére, olyan asztali eszközöket, amelyek biztosítják ezek lejátszását, és olyan kamerákét, amelyek módot adnak az ilyen felbontású tartalmak rögzítésére. 
 
Tévé már van, hiszen a Toshiba mellett idén az LG is piacra dob egy 4K felbontással operáló modellt, sőt a JVC valamint a Sony révén már kompatibilis projektorok is megvásárolhatóak. Kamera is létezik, szintén a JVC-nek köszönhetően, viszont lejátszóból és tartalomból egyelőre nem állunk valami fényesen. Ezen segíthet a most bejelentett TX-NR818 típusjelzésű termék, amely a beépített Dual Core Video Engine-nek köszönhetően képes a Full HD tartalmakból 4K anyagokat varázsolni. A Dual Core Video Engine egyébként a HQV Vida VHD 1900 és a már korábban is bizonyító Marvel féle Qdeo képfeldolgozó technológiák egy speciális ötvözete. 
 
A 7.2 csatornás (tehát akár két mélynyomó kiszolgálására is képes) házimozi erősítő megkapta az iparági standardnak számító THX Select 2 Plus tanúsítványt, így nem meglepő, hogy támogatja az összes fontos surround hangszabványt, beleértve DTS Neo:X, valamint a Dolby Pro Logic IIz-t is. Támogatja az MHL (Mobile High Definition Link) szabványt, ami lehetővé teszi, hogy a csatlakoztatott mobil- vagy okostelefonról, tabletről Full HD felbontású, hét csatornás hanggal megtámogatott videókat fogadjon. A kezelését a nagyfelbontású grafikus kezelőfelület segíti, valamint az ingyenesen letölthető alkalmazások segítségével iPhone-ról vagy Androidos okostelefonról is vezérelhető. Az Ethernet port vagy a Wi-Fi segítségével olyan netes tartalmak érhetők el, mint a Spotify vagy az AUPEO!, amelyek óriási zenei adatbázissal rendelkeznek. A készülék sokat tud, de nem meglepő módon jó drága is lesz, hiszen állítólag 1200 dollárt kell majd érte fizetni
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr314345977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása