Megnéztük: Gladiátor

A Gladiátor tipikusan az a film, aminek történetét nemcsak a moziban, hanem otthon is szeretné átélni az ember. Így nem meglepő, hogy anno sokan várták az öt Oscar-díjjal megajándékozott film DVD-kiadását, mely az évek során többféle változatban is a boltok polcaira került. Várható volt, hogy a Blu-ray fokozatos térnyerésében is szerepet fog játszani ez a film, igaz, egyes médiumok nem is oly rég pont a Gladiátor BD-változatát hozták fel példaként, miszerint nem fogja felrázni a hazai Blu-ray fogyasztást. Az eladások alakulásának problematikáinak megvitatása nem e poszt feladata, a kis elkalandozást követően tehát térjünk vissza magára a filmre, mely egy zseniális rendező irányításában került 2000-ben a filmvászonra, most pedig két Blu-ray lemezen várja a lankadatlan rajongással rendelkező személyeket.

Ha úgy tetszik, akkor a Gladiátor duplalemezes Blu-ray kiadása amolyan kárpótlásnak tekinthető a forgalmazó részéről, hiszen a DVD-piacon jelenleg csak az egylemezes, extrák nélküli változat vásárolható meg. Persze a plusz contentek keveseket érdekelnek, ám mivel egy történelmi filmről van szó, ezért szinte borítékolható, hogy az extrák ténylegesen érdekes kis- és dokumentumfilmekből állnak. Ez egyébként így is van, a második Blu-ray lemezen a joglejáratot elérő 3 DVD-s pakk összes extrája megtalálható, illetve természetesen további anyagok kerültek fel, köszönhetően a formátum adta adattári lehetőségeknek. Körülbelül 345 percnyi extrát zúdíthat önmagára és családjára a friss tulajdonos, ami igen durva mennyiség, konkrétan majdnem 6 órán keresztül csak azt nézhetjük, miképp készült a film, hogyan készültek fel a csatajelenetekre az alkotók, stb. Elképesztő, valószínűleg kevesen bírják majd egyszuszra kivégezni a második lemezt.

Már csak azért is, mert az első lemezen bővített változatként is helyet kapott a film, ami egészen pontosan 15 perccel hosszabb, mint a mozis verzió. Az így elért 170 perc cseppet sem teszi unalmassá, vontatottá a történetet, pont olyan jelenetek kerültek "vissza" a történetvezetésbe, melyek révén részletesebb képeket kaphatunk a főbb szereplőkről. Például rögtön az első csata után láthatjuk, ahogy Maximus végigsétál a súlyos sebesülteket fogadó sátorban, illetve jóval később két újabb megdöbbentő jelenetből értesülhetünk arról, mily őrült és betegesen viselkedő császárrá is vált Commodus. Minden új részlet szükséges és kell a történet megismeréséhez és megértéséhez, érdemes rögtön a bővített változattal kezdeni.

Amit a Blu-ray fanatikusok minden bizonnyal a DTS-HD Master Audio hangsávval fognak indítani, ám én azt mondom, hogy érdemes egy esélyt adni a magyar DTS hangnak is. A szinkron ugyanis meglepően jó, igaz, azért két hibát simán észre lehet venni - más hangon szólal meg Proximus, csak tátog Lucilla. Magánügy, de nekem pont nem tetszik Lucilla magyar hangja, és az igazság az, hogy más szinkronhangra emlékszem korábbról, sőt, mintha Ralf Moller (Hagen) is más hangon barátkozott volna Maximusszal a gladiátor kiképzőben. Mivel nincs meg egyik DVD-s változat sem, ezért esetleg kommentben lehet jelezni, hogy mégis ki volt az eredeti szinkronhang.

Ami a képminőséget illeti, nem vagyok teljesen elégedett. Egy 2000-es évjáratú filmnél persze érdemes ésszel kezelni az elvárásokat, de azt hiszem, most sikerült alulmúlni még a legengedékenyebb szintet is. A film egészét nézve nincs gond a képi világgal, viszont bizonyos jeleneteknél bosszantóan rossz az, amit látunk. Jó példa a színészek számítógépes háttérek előtt történő szereplése, illetve a helyszíneket jelző feliratok megjelenése. Homályos, elmosott képrészletek keverednek remegő, túlontúl éles vonalakkal, amik egyszerűen még akkor is felhívják magukra a figyelmet, ha az ember baromi módon belemélyedt a történetbe. Olykor nagyon sima upscale-nek tűnik a film, ami alapvetően nem lenne probléma, ha nem egy kétlemezes, 7990 Ft-ba kerülő kiadványról lenne szó. A képminőség megítélése persze szubjektív, de sajnos nem én vagyok az egyedüli, aki elégedetlen a Gladiátor képével. (Nagyon kíváncsi vagyok, hogy az 1995-ös Rettenthetetlen hogy fest majd Blu-ray köntösben.)

A kis hibák ellenére érdemesnek tartjuk megvételre a Gladiátor Blu-ray változatát, aki pedig az extrákra gerjed, semmi esetre se hagyja ki. A film maga remek, kitűnő színészekkel és történettel, a bővített változat megléte pedig igazán dícséretes.

 

A Gladiátor kétlemezes Blu-ray kiadását az xpress.hu-nál vásárolhatod meg.


Lemez adatok
 

Játékidő:
moziváltozat: 155 perc
bővített változat: 171 perc

Kép: 1080p

Hang:
DTS 5.1 - magyar, cseh, japán, lengyel, orosz, thai
DTS-HD Master Audio 5.1 - angol

Felirat: magyar, angol (halláskárosult), bolgár, cseh, görög, héber, horvát, izlandi, japán,  lengyel, román, thai, török

Extrák:

1. lemez:

  • Alternatív változat - Választható a moziban látott vagy a bővített változat
  • Audiokommentár a bővített változathoz a rendező Ridley Scott és a főszereplő Russell Crowe közreműködésével
  • Audiokommentár a mozis változathoz a rendező Ridley Scott, a vágó Pietro Scalia vágó és az operatőr John Mathieson közreműködésével
  • Ridley Scott bevezetője a bővített változathoz
  • U-Control - A tudás tekercsei: érdekességek és információk a filmről, valamint interaktív extrák
  • U-Control - Víziók Elízumból: témaválasztó

2. lemez:

  • Dokumentumfilm - Az írnok meséje: A történet kialakulása (kb. 34 p.)
  • Kisfilm - A küzdelem eszközei: Fegyverek (kb. 13 p.)
  • Dokumentumfilm - A birodalom díszletei: Jelmeztervezés (kb. 20 p.)
  • Dokumentumfilm - A csata hevében: Gyártási naplók (kb. 66 p.)
  • Dokumentumfilm - Róma dicsősége: Látványelemek (kb. 20 p.)
  • Dokumentumfilm - Árnyékok és por: A feltámadó Proximo (kb. 25 p.)
  • Dokumentumfilm - Az örökkévalóság visszhangjai: Megjelenés és hatás (kb. 19 p.)
  • Dokumentumfilm - Germánia és Róma (kb. 24 p.)
  • Előzetes - Előzetes és tévéreklámok (kb. 8 p.)
  • Kisfilm - Kép és díszlet (kb. 14 p.)
  • Kimaradt jelenetek
  • Dokumentumfilm - Bescület és erő: A Gladiátor világa
  • Werkfilm (így készült) - Így készült a Gladiátor - Az HBO werkfilmje (kb. 25 p.)
  • Dokumentumfilm - Gladiátor játékok - A római kor véres játékai (kb. 50 p.)
  • Interjú - Portréfilm a zeneszerzőről, Hans Zimmerről (kb. 20 p.)
  • Egyéb - Spencer Treat Clark (Lucius) produkciós naplója (100 oldalnyi fotó és feljegyzés)
  • Kisfilm - Maximus Uncut (kb. 5 p.)

  


Gladiátor (Gladiator, 2000)

Műfaj - akció, kaland, dráma

Rendezte - Ridley Scott

Szereplők:
Russell Crowe (Maximus)
Joaquin Phoenix (Commodus)
Connie Nielsen (Lucilla)
Oliver Reed (Proximo)
Richard Harris (Marcus Aurelius)
Derek Jacobi (Gracchus)
Djimon Hounsou (Juba)
David Schofield (Falco)
John Shrapnel (Gaius)
Tomas Arana (Quintus)
Ralf Moeller (Hagen)


A film története: A korrupt és beteges trónörökös rabszolgasorsra kényszeríti Maximust (Russell Crowe), a római generálist, kiből később gladiátor lesz. Az arénában tanúsított bátorságának köszönhetően hamarosan eljut Rómába, egyenesen a Kolosszeumba, ahol végre beteljesíti bosszúját a császárral szemben. Az ötszörös Oscar-díjas Gladiátor igazi mestermű, melynek nagy ívű, lebilincselő történetét a mesteri Ridley Scott (Szárnyas fejvadász, Nyolcadik utas: a Halál) vitte vászonra.

Szerintünk: (4/5)
Szerintetek: (2,5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr641513717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása