Kérjük, fejezzék be a leszállást és nyugodjanak békében! - Végső állomás 5. BD teszt

Film

2000-ben, az első rész premierjekor még nem sokan gondolhatták, hogy bő egy évtized múlva ez a széria már az ötödik résszel jelentkezik a mozikban, de a Halált kétségbeesetten átverni próbáló emberek kalandjai még mindig elég nézőt vonzanak a mozikba. Ez persze leginkább a kreatív és kellően brutális haláljeleneteknek köszönhető.
 
 
Az alkotógárdában most sem találunk ismerős arcokat, legalábbis ami a színészeket és a rendezőt illeti. Utóbbinak egyetlen fontosabb munkája egy, James Cameronnal közösen rendezett dokumentumfilm (viszont Cameronnal többször dolgozott együtt egyéb filmjein, ami azért jó ajánlólevél), a színészek nagy része pedig sehonnan vagy maximum mellékszerepekből lesz ismerős, azaz bárki feláldozható. Oscaros alakításokra meg itt nincs szükség, csak az alapfigurákat kell hozni, meg hitelesen rémüldözni, a látványos halálról úgyis a sminkesek meg a trükkmesterek gondoskodnak. Gyengébb idegzetű nézők tuti nem szeretnének ezután a mozi után tűt látni a maguk közelében, és várhatóan a szemműtétről is örömmel lemondanak majd, miként a tornász karrierben gondolkodók száma is csökkenni fog.
 
 
Ez így nagyjából megérne egy masszív 10/7-es értékelést, de ahogy ezt a produkciót befejezték, az megérdemel plusz egy, de akár két pontot is. Rég sikerült engem bármivel is meglepni filmben, de a Végső állomás végén most ez összejött, és elismerően kell csettintenem a forgatókönyvírók ZSENIÁLIS húzása előtt, amivel befejezik ezt a részt. Nagy ötlet volt, imádtam és meglepődtem (ezt persze nyilván csak azok értik/érzik át hasonlóan, akik ismerik a sorozat többi részét), ami igen ritkán fordul már elő velem moziban, így ezt mindenképpen nagy pozitívumként kell értékelnem.
 
Menü
 
 
Ismét a gombok, melyek angol menüpontok is tudnak lenni, amennyiben angolra van állítva a lejátszó menünyelve.
 
Kép
Gyönyörű a transzfer. Eleinte féltem a világosabb jelenetek miatt, mert kicsit túlvezéreltnek látszott a moziban, ám a BD-kiadás tényleg nagyszerű. Végig éles transzfert kapunk, a totálok is mesések. Kicsit ugyan fehérebb a kép, de ilyen a film hangulata, és egyáltalán nem megy az esti jeleneteknél a feketék rovására. Minden képi helyzettel sikerrel birkózik meg a kiadvány.
 
Hang
 
 
Itt is maradandó az élmény. Ahogy a stúdió kiadványain megszokhattuk, eredeti DTS HD MA és magyar Dolby Digital került a lemezre, 5.1-es keverésben. Ebben az esetben az eredeti kicsit szebben szól, de a magyar hangsávnak sincs oka panaszra – ráadásul keverésben megegyeznek. Az alkotás bővelkedik a hangfalakat megizzasztó dörömbölésekben, valamint basszusokban gazdag zenékben, és a BD maximálisan ki is használja ezeket. Hihetetlen hangorgiákat tapasztalni, és ne tessék feljebb venni a hangerőt akkor sem, ha kicsit halknak tűnik valami, mert nem véletlen. Később ugyanis erőteljes meglepetés érheti az embert.
 
Extrák
 
 
Először is kapunk egy ötperces Így készültet. Ebben szó van a forgatókönyvről, megszólal a producer, a rendező is, és egy egész részletes doksit kapunk a halálesetekről is. Remekül indul, de sajnos a megkezdett dolgokat nem tudják jól kibontani ilyen rövid idő alatt. Alternatív haláljeleneteket is találunk, de igazából összesen kettő különbözik (és az egyiknek csak a kimenetele, a másiknak a kameraállása) a végső változatban látottaktól. Megnézhetjük a híd összeomlását úgy, hogy két képet látunk: a végső változatot, valamint a számítógépes utómunkák nélküli verziót. Már régen vártam egy ilyet, igazán jöhetne több is. Ugyanilyen felállásban a produkció végén látható balesetet is megnézhetjük, és ennyi.
 
Összegzés:
 
 
Végre egy méltó Végső állomás-folytatás, nagyon jó minőségben, érdekes, de sajnos kevés extratartalommal…
 
FILM: 8
KÉP: 10
HANG: 10
EXTRÁK: 7
 
FILMKRITIKA: Feri, a mozigépész
BD TESZT: Oblath Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr393589220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása