Itt a cápa, szája tátva… - A cápa Blu-ray teszt

FILMKRITIKA: Cseri Dániel

BD TESZT: Oblath Ádám

Film

1975-ben Steven Spielberg filmtörténelmet írt. Meg Box Office történelmet is. Ezek azóta már többször is megismétlődtek vele. Párszor. Rutinná vált. Most itt az első. A klasszikus.

FILMKEPspielberg.jpg 

Peter Benchley, hazánkban, az Albatrosz könyvek sorozatban is megjelent, A fehér cápa című regényéből készült, A cápa című munkáról van szó. A 8 millió dollárba került filmben a beruházók nem igazán bíztak, aztán lett, ami lett. Világviszonylatban 430 millió dollár, ami akkor abszolút bevételi rekord volt egész 1977-ig, amikor is megérkeztek a lézerkardokkal (vö: sugár-pallosokkal) hőzöngő fura figurák és rájuk még annál is többen volta kíváncsiak, mint az emberhúsra rákapó, jókora méretű harapós halra.

FILMKEPfocim.jpg

A film sztorija alapjában véve nem túl bonyi. Egy óceánparti üdülővároska hétköznapjaiba csöppenünk ahol a szokásos nyári szezon tombol éppen, ráadásul közeledik a függetlenség napja is, ami még több fürdőzőt és a helyi vadbarom polgármesternek politikai presztizst jelent. A szar egy cápa által szétmarcangolt női test partra vetődésével kerül a ventilátorba. Brody a szolid, nyugodt, helyi rendőrfőnök (Roy Scheider szokás szerint szikár, sótlan, éppen ezért remek alakításában) lezáratná a partot, de a politika és a helyi nomenklatúrához tartozó gyökerek keresztülhúzzák a tervet.

FILMKEPkoraiorom.jpg

Levadásznak ugyan egy cápát ám az, mint kiderül, nem az igazi, így aztán jókora herce-hurca és sok-sok szemétkedés után végül Brody és egy kissé pipogya tengerbiológus bizonyos Matt Hooper (Richard Dreyfuss szimpatikus okostóni szakértő figurája) valamint Quint (Robert Shaw pályafutásának csúcsa a smirgliszerű alak megformálása) egy profi cápavadász elindulnak, hogy megtalálják és kifilézzék az igazi dögöt. A könyv és a film között, a központi száltól eltekintve számos különbség és kihagyás van. Ez utóbbiak közül a legszembeötlőbb a Brody felesége és Hooper között kialakuló szerelmi viszony, aminek sem a játékidő sem a film suspense-horror irányába történő elmozdítása kapcsán nem lett volna létjogosultsága. Amúgy Brody családjának és konfliktusainak a regényben történt bemutatása tekintetében a film jelzésértékkel hordoz annyi morzsát, hogy ne adekvát módon, csak és kizárólag a marcangolást és vérrel vörösre színezve habzó tengervízre, no meg a hullákkal zsúfolt hullámokat baljóslatúan hasító uszonyokra legyen leredukálva a sztori.

FILMKEPketrec.jpg

Spielberg nagyon formában volt és a Benchley valamint egy, illetve még két profi filmes segítségével elkészített forgatókönyvből klasszikussá ért kétórás mutatványt forgatott. John Williams, a film alatt többször is visszatérő és azóta már ugyancsak legendássá vált, Oscar-díjjal jutalmazott zenei főtémája már csak hab volt a tortán. A film összesen három Oscart nyert, a legjobb filmzene kategórián kívül a legjobb hang és vágás díját is. A legjobb film kategóriában csak jelölték, de az nem jött össze végül. A cápa számos kulcsmomentumot hordoz, ezek többsége Quint figurájához kötődik. Mert például üres sörös dobozt addig nem nagyon gyűrögettek filmekben hát még a való életben, a vasfüggönyön innen. Aztán ez persze divat lett, mert Shaw nagyon menőn csinálta. Ugyancsak emlékezetes az Indianapolis monológ, aminek köszönhetően, ha addig nem is igazán parázott a néző a cápáktól, a megtörtént eseményt illusztrisan és hátborzongatóan megidéző Quint szuggesztív visszaemlékezését követően már egy tükörponty is vérszomjas fenevadnak tűnhet.

FILMKEPshawszigoruan.jpg

A filmben alkalmazott trükk-technikai megoldások kapcsán időtálló bravúrról beszélhetünk. A rettegett szörnyeteget konkrétan megépítették, ráadásul elképesztően élethű formában és profi hidraulikai és egyéb megoldásokkal mozgatták. A film végi nagy összecsapás ugyancsak filmtörténeti, nézőizzasztó formában lett megvalósítva. Spielberg mindvégig kiválóan teljesít feszültségteremtés terén. Különös, de film egyik legparább jelenetsora nem a vadászat és a fent említett leszámolás, hanem még a játékidő első harmadában egy bravúrosan fényképezett és vágott szekvencia. Brody a parton ül és a jövő-menő strandolók között figyeli a vizet.

FILMKEPazmegmiafaszom.jpg

A látszólag fix gépállásból fotografáló Bill Butler operatőr mindig valamivel közelebb kerül Brodyhoz amikor egy-egy statiszta elsétál a felvevőgép előtt, egy-egy másodpercre teljesen kitakarva Scheidert. Lassan közeledünk Brody felé látjuk az arcán a feszültséget, érezzük, valami lehet, hogy történni fog vagy már éppen történik is vele szemben, mögöttünk. Látunk snitteket arról is, ami a vízben zajlik, pancsolókat, vidáman szaladgáló és lubickoló kutyust és persze azt, ami hamarosan bekövetkezik. Aztán hirtelen para, ami mégsem. Aztán megint, és mégsem. Majd jön az iszonyat. Egy strandoló kutyussal és egy kisfiúval kevesebb, csupán egy szétszaggatott sárga matracot sodor partra a vörössé vált víz a kétségbeesetten a partra menekülő és segíteni odaözönlő emberek valamint a fiú kétségbeesett édesanyjának lába elé… Brody tehetetlen, pedig ő megmondta. Jó előre. Persze a végén a süllyedő hajóra rávetődő és azt megdöntő dög és a fogai közé lassan becsúszó Quint haláltusája se piskóta. Vizuális suspense bravúrokkal átszőtt zseniális darab A cápa. Filmkészítés, mesterfokon. Pont. Vitának helye nincs.

Menü

Szokásos Universal menü.

BDfomenu.JPG

Kép

Eszméletlenül szép lett a kép! A több évtizedes filmen már látszódik ugyan a kor, mégis impozáns a látvány. Éles a kép, és a színek is rendben vannak. Viszont sok eltérés látható egyes jelenetek között. Ezen kívül még biztosan nem láthattuk ilyen jó minőségben A cápát.

Hang

Angol DTS-HD MA 7.1, és magyar DTS 5.1. Egész jól szól, de hiányoltam a dinamikát. Viszont ez már a DVD-n sem volt jobb. Ellenben a német szinkron meglepett. Először is 7.1-es DTS-HD-ben került a lemezre, aztán meg ott van az eredeti német szinkron is. Ez csupán azért dühítő kicsit, mert az Universalos filmek híresek arról, hogy sokhoz új szinkron készült. Ha a magyar szinkron kerülne így a lemezekre, sokkal több fogyna.

BDhangok.JPG 

Extrák

No akkor lássuk. Rögtön első körben láthatunk kimaradt jeleneteket, de ezek már szolgálnak sok újdonsággal. Megkapjuk a két órás werkfilmet a duplalemezes DVD kiadásról. Erről többet mesélni felesleges. Láthatunk a restaurálás folyamatáról egy kisfilmet. Elég rossz állapotban voltak a negatívok, sok volt a karc és a sérülés, de profi munkát végeztek. Láthatunk egy korabeli angol ”így készültet”, ahol szó van a víz alatti felvételekről is. Ezeken kívül még sok archív dolog került a lemezre.

BDextrak.JPG

 

Összegzés:

Nagyon jó minőségben harap a cápa… Kihagyhatatlan…

 FILM: 10

KÉP: 9

HANG: 8

EXTRÁK: 6

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr414736916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ceki 2012.12.02. 01:30:55

szia, az extrákon van magyar felirat?

süti beállítások módosítása