Mocskosszájú maci - Ted - Blu-ray teszt

FILMKRITIKA: Feri, a mozigépész

BD TESZT: Oblath Ádám

Film

Egy kissrác, akinek nincsen egy barátja sem – már a kezdő jelenet is zseniális, ahogy nem veszik be a verekedésbe sem – azt kívánja, hogy bárcsak életre kelne a karácsonyra kapott plüssmackója. Na, ez meg is történik, és onnantól kezdve lesz örök barátság, csak éppen John 35 évesen sem képes elszakadni az azóta vele együtt felnőtt (értsd: kurvázó, drogozó, buliimádó) mackójától, amit természetesen barátnője egyre inkább nehezményez.

FILMKEPkoccintasFlasshel.jpg

Mintha egy nyolcvanas-kilencvenes évekbeli buddy movie-t látnánk (annak összes elcsépelt kliséjével együtt), amelynek az adja a varázsát és az egyediségét, hogy a főhősnek nem egy ember, hanem egy játékmaci a zűrös haverja, aki mindig belerángatja a szarba. Mert ha a főhősnek egy ilyen szétcsúszott, de hús-vér rokona vagy barátja lenne, vagy esetleg önmaga sötét énjével kellene hadakoznia, ez a film akkor menthetetlenül középszerű lenne. A játékmacival azonban mindez vicces, ráadásul az életre kelt medve olyan természetességgel válik részévé a főhős világának, hogy mi sem kételkedünk egy percig sem abban, hogy Tedet mindenki elfogadja, és bármilyen mocskos dolgot követ el, nem lehet haragudni rá.

FILMKEPmaciacsajokkal.jpg

A poénok trágárak és a legkevésbé sem politikailag korrektek, de a többségük abszolút telibe talál. Elmondhatjuk tehát, hogy az Amerikai fater, a Family Guy, illetve sok más ismert rajzfilmsorozat írója és kreátora, Seth MacFarlane egy élő szereplős mozifilmbe is át tudta vinni saját stílusát.

Nyilván lesznek olyanok, akiket a sok káromkodás vagy fingós poén esetleg kiakaszt, de ezeknek itt abszolút helyük van, nem érezni őket öncélúnak vagy túlzónak.

A szinkronnal kapcsolatban jegyeznék meg még annyit, hogy bár Speier Dávidot az egyik legjobb hazai fordítónak tartom, aki itt is sziporkázik, ugyanakkor nagyon elegem van abból, amikor különféle popkulturális utalásokat kényszermagyarít, és így lesz benne a Halálos iramban Pataki Attis dzsekije, az Amerikai pitében a Rapülők és a „Nem adom fel”, itt pedig a Família Kft. Ezek annyira gagyi dolgok, hogy a saját munkája színvonalát húzza le vele. Jó, hogy a Flash Gordonból nem csináltak már Űrgammákat például a közérthetőség kedvéért…

Menü

BDFomenu.JPG

Universal-menü, de ismét kicsit a filmhez igazítva.

Kép

A kép rendben van, de ne várjunk nagy csodákat, csak amit egy vígjátéktól el lehet várni. Komolyabb panaszaink ugyan nem lehetnek, de tény, hogy láttunk már élesebb képű kiadványt. Ez lehet, hogy az összemosás eredménye az animált plüssfigurával, vagy egyszerűen ilyen a film képi világa, de kicsit minimál. Ettől függetlenül a színek a helyükön vannak, és Ted sem lóg ki a környezetből. Ez még így is veszettül szórakoztató.

Hang

A hang viszont első osztályú. Eredeti DTS-HD MA és magyar DTS. Mindkettő 5.1-es keverésben. Nem effektfilm, de hozza, amit ilyenkor hozni kell. Egy-egy zenei betét vagy bulijelenet eléggé megdolgoztatja a teret, ráadásul a szinkron is első osztályú.

BDnyelvek.JPG

Extrák

Negyedórányi kimaradt jelenet az első pont az extra menüben. Hála a jó égnek, az erőltetettebb, illetve gusztustalanabb poénokat vágták ki, így nincs hiányérzete az embernek. Ezen kívül tíz percben láthatunk különböző jeleneteket a filmből, csak egész más poénnal megspékelve. Vannak jobbak, rosszabbak, látszik, hogy a rendezőnek elég hülyeség van az agyában még néhány évadnyi Family Guyra. Akad itt még egy bakiparádé is. Ezek a jópofa kis vicces rontások, de abszolút szórakoztató. Egy kisfilm a karakterekre megy rá, azon belül is a három főbb szereplő dinamikájára. De olyan dolgokat is megtudunk, hogy az első néhány változatban Ted tele volt toldással-foltozással, valamint annak ellenére, hogy csak egy plüssmaciról van szó, az animátoroknak meggyűlt vele a bajuk.

BDextrak.JPG

A következőkben a technikai megvalósításról van szó. Ted hangja, aki a rendező is egyben, minden jelenetben aktívan jelen volt. Külön vicces, ahogy felvették a macis szexjelenetet. Ezek után három percben még arra is szánnak időt, hogy bemutassák, Seth MacFarlane filmjében a forgatáson is szénné röhögi magát az ember. Ezen kívül még egy audiokommentár van az alkotókkal.

Összegzés:

Egy nagyon jó kis film, remek minőségben, nem sok, de velős extra tartalommal.

FILMKEPmaciakadban.jpg

FILM: 9

KÉP: 9

HANG: 10

EXTRÁK: 8

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr174980033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2013.01.11. 15:25:38

Nem ártott volna megemlíteni, hogy az extrák a kommentár kivételével magyar feliratosak, ráadásul, ha jól tudom a Universal BD-k között most először!

Feri a mozigépész 2013.01.16. 12:47:28

@J. Bauer: Igazad van, a tesztelő kolléga kicsit átsiklott efelett, de a jövőben igyekszünk majd erre is külön koncentrálni és jelezni a tesztekben.

süti beállítások módosítása