3D a vásznon: LG BX327 teszt

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk egy 3D tévéért, de lehet, hogy van olcsóbb megoldás is, nagyobb képméretben? Az LG 3D Ready projektora jó benyomást tett ránk, kérdés, hogy miben kell engednünk a kedvezőbb 3D képátló-ár arányért cserébe.

Bizony hitelkeretet próbáló mutatvány egy jobb 3D-s tévé és persze megfelelő lejátszó készülék beszerzése. Magáért a tévéért akár 5-600 ezer forintos összeget kell felmutatnunk, ezért minőségi, 42-55 hüvelykes képet kapunk, Full HD felbontással. Az ennél nagyobb tévés képátló már gyakorlatilag megfizethetetlen, így a 3D házimozira (olcsóbban) vágyóknak nem igen adódik más lehetősége, mint körülnézni a projektorok között. Mi több, úgy tűnik, hogy jelenleg az alkalmi házi 3D élmény legolcsóbban egy 3D-képes projektorral oldható meg.

 

LG BX327 – prezentáció és videó 3D-ben is

Alapvetően irodai vetítő az LG BX327, jól használható egy nagyobb tárgyalóban vagy oktatóteremben is, mert fényereje átlag feletti, konkrétan 3200 ANSI Lumennel dicsekedhet. Manuális, jelképes mértékű (1,17×) optikai zoommal dolgozhata lencserendszer, a trapéz korrekció digitális. Nem short-throw optikával felszerelt modell lévén a vetítési távolság elég nagy, 2,4 méteres képátlóhoz körülbelül 4 méterre van szükség (pontosan 1,94/2,27 vetítési arány). Az XGA felbontású (1024×768 képpont) DMD egység ugyan jócskán alatta van a Full HD felbontásnak, de prezentációkhoz és alkalmi videózáshoz a jó kontraszt és élesség miatt így is megfelelő képet ad. RGB (VGA) bemeneten átméretezéssel az 1680×1200-as képméretet is képes kezelni, 16:9-es oldalarányú képet is korrekt oldalarányokkal ad vissza a rendszer. A négy színszegmensű kerékkel dolgozó megoldás a vártnál sokkal szebb színeket hoz, még ha egy kifejezetten házimozi céllal konstruált vetítővel nem is ért fel ezen a téren. A DLP technológia jó élességet és kontrasztot biztosít, a színkezelés van olyan jó, hogy alkalmi filmvetítésre is használható legyen.

Inkább az irodai praktikumot, mint a szórakozást szolgálja az USB lejátszás funkció, lejátszhatók egy külső Flash vagy merevlemez meghajtóról az Excel, Word, PowerPoint és PDF dokumentumok és DivX videók is (HD is). Árkategóriájában magas a 3200 Ansi Lumen fényerő, így nem gond a prezentációs vetítés megvilágított szobában és nagyobb képátló mellett sem – cserébe elég magas, közel háromszáz wattos fogyasztással kell számolnunk. Igaz, egy 55 colos vagy nagyobb tévé esetében ez a fogyasztás ugyanígy fennállhat. A lámpához most egy év garancia jár, élettartama átlagos, az ára pedig nem magas fényerejéhez viszonyítva.

 

 

Mi kell a 3D-hez?

Ma már sok projektorra ráírják, hogy 3D Ready, ami annyit bizonyosan jelent, hogy egy NVIDIA 3D VISION készlettel (szemüveg, szoftver, infra szinkronjel adó) és PC-vel illetve megfelelő videokártyával elkezdhetünk 3D-s játékprogramokkal küzdhetünk. Ha PC-ről szeretnénk 3D filmeket kijátszani, akkor még Blu-ray meghajtóra és megfelelő szoftverre (leginkább a CyberLink PowerDVD 10 frissített kiadása) is szükségünk lesz. Tapasztalataink szerint egy ilyen PC-s rendszer összeállítása nem éppen az egyszerű módja a 3D otthoni bevezetésének és az egyes komponensek minőségétől, kompatibilitásától függ az eredmény. Tesztünkben ezért inkább szórakoztatóelektronikai oldalról próbáltuk ki a vetítő 3D képességeit, LG szemüveggel és Blu-ray lejátszóval.

 

Az LG BX327 előnye egyes más 3D Ready projektorokhoz képest 3D területen, hogy már beépítve tartalmazza az infra szinkronjel sugárzót és HDMI 1.4 csatlakozást, így képes bármilyen lejátszóval együttműködni, csak a szemüvegeket kell hozzá megvásárolnunk. Konkrétan DLP Link (Texas Instruments) kompatibilis aktív szemüvegre lesz szükségünk, ezek mintegy 35 000 Ft-ért szerezhetők be.

 

Esetünkben a jelforrás szerepet az LG LG BX580 hálózati Blu-ray lejátszója töltötte be. Beépített Ethernet és Wi-Fi révén kényelmesen lejátszható vele hálózaton otthoni zene, videó és képgyűjteményünk, de USB meghajtókról is rugalmasan dolgozik. PC nélkül böngészhetünk menüjében a Picasa albumokban, a YouTube videók között és megnézhetjük az időjárás jelentéseket is, vagyis nyújtja az LG kínálatában már standardnak tekinthető kényelmi extrákat. Korrekt módon adja vissza még a magyar nyelvű feliratokat és az MKV állományok zömét is, jól kezelhető, jó vétel, részletes tesztünkben már külön is beszámoltunk a készülékről, mely tévéhez éppúgy illeszthető, mint projektorhoz.

 

3D nagyban

A két eszköz között HDMI 1.4 kapcsolat tette lehetővé, hogy teljes Full HD képkockák jussanak el a vetítőig, persze ebből az információmennyiségből jócskán lecsípett az, hogy a vetítő XGA felbontásra méretezi át a képet. Egyébiránt mindkét készülék ismeri a kisebb felbontású, egymás mellé vagy alá helyezett félképekkel dolgozó üzemmódokat is, ami jól jöhet például akkor, ha 3D kamerát vásárolnánk a későbbiekben.

 

Az LG opcionális 3D szemüvegei a szokásos aktív LCD kitakarásos módszerrel dolgoznak, a teszt során a megvilágított és elsötétített szobában is szépen fogták a vetítőből kiinduló és a szemközti falról visszaverődő jeleket. A legújabb firmware telepítése után a vetítő szükség esetén minden külön beállítás nélkül átváltott Full HD 3D módba, amint elindítottuk a 3D Blu-ray mozi lejátszását. Esetünkben a részletességet korlátozta, hogy XGA felbontású megjelenítőről van szó, mely gyakorlatilag csak mintegy 720p minőségben adhatja vissza a filmet. Ennek ellenére a részletesség a jó kontúrok és kontraszt miatt még élvezhető maradt.

Visszafogott beállításokkal és dinamikus kontraszt nélkül is
jó képet ad a projektor

 

Olcsóbb 3D DLP vetítők esetében találkoztunk már bizonytalanságokkal a képtartás terén, ezért kiemelten figyeltünk erre a területre a kép szemrevételezésekor. Az LG BX327 esetében dicséretesen stabil képről és megfelelő 3D hatásról beszélhetünk, mely hasonló szinten képes a mélységet éreztetni, mint egy 3D LCD LED vagy plazma tévé – ha növeljük a képméretet, akkor a hatás is impozánsabb lesz. A DLP-re jellemző szivárvány hatás kis mértékben itt is tetten érhető, de nem átlag feletti mértékben.

 

A készülék ára 220 ezer forint körül van, ami lényegesen kevesebb, mint egy 3D tévéé, még úgy is, hogy a szemüvegeket külön kell beszereznünk hozzá. Összevetve egy 3D tévével képátlóban lényegesen többet kapunk tehát alacsonyabb áron, viszont a rendszer nem képes a Full HD mozifilmek részletességét maradéktalanul visszaadni és a képméret növekedésével a fényerő és a kontraszt is gyengül. Amennyiben nem feltétlen cél a Full HD felbontás tartása, inkább a kedvezőbb ár és a képméret dominál, akkor érdemes lehet megfontolni az LG BX327 beszerzését, különösen, ha 2D-s képességeit is rendszeresen kihasználjuk. Most 3 év garanciát ad a projektorra az LG és a lámpára is dupla időtartamú, egy éves a jótállás.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr142549346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buromz 2011.02.04. 13:08:38

Sziasztok,

meg tudnátok adni hogy honnan tölthető le a firmware frissítés?

köszi, üdv Zoli

süti beállítások módosítása