3D Blu-ray aktív szemüveggel 2.rész: LG BX580 + LG 55LX9500

Az első részben a két eszköz közül a BX580-at vizsgáltam meg és leírtam azt is, hogy működik az aktív 3D. Most következzen a tévé, ami méreteinél fogva azok figyelmét is felkelti, akik egyébként nem tévéznek, vagy meg vannak elégedve a 25 éves Orionnal (ami egyébként tényleg lehet nagyon jó a maga kategóriájában).


Az 55LX9500 hatalmas, 55 hüvelykes (azaz majdnem 140 cm!!!) képátlóval rendelkezik és abszolút felsőkategóriás készülék LED háttérvilágítással, ami ez esetben nem a kávába épített "edgelit" technológiát jelenti, hanem a panel mögött helyezkednek el a LED-ek (tehát backlit tévével van dolgunk). Ez még később még fontos lesz, de foglalkozzunk picit a tévé külsejével, ami az LG Borderless családba tartozik, ami neve ellenére nem teljesen mentes a kerettől, de a panel és a káva széle között mindössze két centiméter van (plusz a szokásos átlátszó műanyag keret), ami így is rendkívül keskeny. Az alsó szegmensben természetesen ez a fekete sáv vastagabb, aminek az oka, hogy ide (pontosan a jobb alsó sarokba) került a külső megvilágítás szenzora -- az automatikus fényerőszabályzáshoz -- és az infravevők is.

A tévé vastagsága is meglepő, hiszen nagyjából 3,5 centiméter vastag (vagy vékony?), tehát messze felülmúlja a régebbi LCD-ket, hát még a plazmákat, és a backlit LED tévék között is nagyon jónak számít ebben a szegmensben -- általában az edgelit tévék szoktak ennyire vékonyak lenni. A vékonyságnak persze ára van, méghozzá az, hogy kötelező a masszív merevítők használata a biztonság érdekében, ami alaposan megnöveli a tömeget. Az LG-nél biztosra mentek, így a panel elé is masszív üveg előlap került, ami egyébként jó szolgálatot tesz, mert kevésbé vonzza a port és könnyebb takarítani, mint a puhább anyagból készült kijelzőt, továbbá erősíti a tévé keret nélküli jellegét, tehát optikailag is feldobja a készüléket.

A hátsó tarktust vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a hátlap is fémből készült, ezen pedig helyet kaptak a fali rögzítésre szolgáló lyukak is. Amennyiben a tévét falra akarjuk szerelni, a megfelelő tartókonzol, amiből 400×400-as kell, kiválasztásánál mindenképpen vegyük figyelembe a készülék tekintélyes tömegét (28,1 kg), illetve azt is, hogy a kimenetek java a tévé hátuljára merőlegesen csatlakoztatható (sajnos emiatt minden olyan állvány használata kiesett, amivel a tévét a falhoz 10 centiméternél közelebb rögzíthetjük), a többi pedig a készülék bal oldalára került. A gyári állvány talpa fémből és üvegből készült, ebből adódóan nehéz és törékeny, viszont oldalra forgatható és biztosan tartja a tévét. Az talp és a tévé összecsavarozásához csak jó minőségű szerszámmal (keresztfejű csavarhúzó) kezdjünk hozzá, ugyanis a gazdaságos termékek fejét egy perc alatt elnyírja a csavar.


 

Hátul kaptak helyet a menüvezérlő gombok, aminek használata a gombok fura elhelyezkedése miatt tényleg csak vészhelyzet esetére javasolható, inkább maradjunk a távkapcsolónál. A sztereó hangszórópár is a hátoldalon-alul kapott helyet, plusz egy mélynyomónak szánt hangszórót is felfedeztünk, de ennek hasznát nem igazán vettük észre. A hangminőség pedig közepes, normál hangerejű tévézésre tökéletesen elegendő, aki pedig mozizni akar, annak ajánlott egy házimozi rendszer beszerzése, mert azzal lesz teljes az élmény.

Belső, tudás
Térjünk rá a készülék tudására és haladjunk kívülről befelé. A hátoldali csatlakozók száma láttán örömmel konstatáltam, hogy ezekből jó ideig nemn lesz hiány. Hátul három HDMI 1.4-es csatlakozó (ebből egy DVI kompatibilis, tehát ez ajánlható PC-k csatlakoztatására), egy analóg D-Sub bemenet, kompozit-, SCART- és komponens bemenetek kaptak helyet, amit olyan extrák egészítenek ki, mint az optikai S/PDIF audio kimenet és Ethernet kapu. Az oldalsó panelre még egy HDMI és egy átalakítóval használható komponens+hang csatlakozó került, illetve ugyanitt CI kártyahely és két USB kapu foglal helyet. A tévében az analóg tuner mellett MPEG4-et támogató DVB-T és DVB-C digitális tuner fellelhető.

Lássuk a panelt, ami nem szolgál meglepetéssel a tekintetben, hogy az 55 hüvelykes LX9500-ban IPS panel dolgozik, aminek válaszideje 2,2 ezredmásodperc. Az IPS panel sok szempontból jó, mert ennek hála nem lesz gond a betekintési szöggel (bár az üveg előlap picit ront a helyzeten) és a színhűséggel, de a fekete színvisszaadásban picit gyengébb ez a paneltípus, ami a beállításokkal egy bizonyos pontig jól ellensúlyozható. A készülék támogatja a 400 hertzes TruMotion (200Hz + scanning backlight) technológiát, képes a 24p (jellemzően Blu-ray) kadenciahelyes megjelenítésére és támogatja a 3D-t. A háttérvilágítást, mint korábban írtuk, 240 szegmensre osztott (a honap 192 szegmenst ír, ami a 42 hüvelykesre vonatkozik), panel mögé helyezett LED-ek végzik, azaz a tévé támogatja a helyi sötétítést, azaz Local Dimminget -- azaz a kontraszt növelése érdekében a tévé külön tudja szabályozni az egyes szegmensek fényerejét a képi tartalmaktól függően. Ez a funkció jól működik, de több szegmens és még több LED kéne ahhoz, hogy a cludig effektet kiküszöböljék, de az alaposan megdrágítaná a készülékeket és nem utolsó sorban sokkal erősebb processzorra lenne szükség. Aki nem látott még "cloudingot", az a filmek végén futó felirat közben kapcsolja ki- és be a funkciót és figyelje meg, hogy a feliratok körül a háttér nem fekete, hanem egy téglalapban szürke lesz. Ez persze nagyon szélsőséges eset és nem LG releváns tulajdonság, hanem minden gyártó local dimminges készülékén észrevehető ez az effekt. A lényeg a local dimminggel kapcsolatban, hogy normális használat közben csak akkor észlelhető a rendszer hátránya, ha direkt figyeljük (és ott sem a szürkülést, hanem a sötét részeken tapasztalható részletvesztés lehet feltűmő), ezért véleményünk szerint javasolt a használata, mert rendkívül jó hatással van a fekete színekre, ugyanakkor pici részletvesztéssel jár. Én azt ajánlanám, hogy mindenki próbálja ki a local dimminget és döntsön belátása szerint, de a képjavító áramköröket nyugodtan kapcsoljuk le HD forrás esetében. Amit feltétlenül hagyjuk bekapcsolva, az a 24p, amit a menüben "Valósághű mozi" néven találunk.


Apropó, menü. Aki látott már LG tévét vagy lejtszót, azt nem fogja meglepetés érni. Az előre beállított színprofilok között bő választékkal találjuk magunkat szembe, illetve a teljesen kézi konfigurálás lehetősége is adott. Ami pedig jó hír és természetesen elvárt funkció, hogy az egyes bemenetekhez különböző beállításokat természetesen külön menti el a tévé, tehát mindent csak egyszer kell jól beállítani, utána élvezhetjük a mozit.

Extrák és távkapcsoló
A tévéhez két távkapcsoló jár, mely közül az egyik a hagyományos távkapcsoló (amin a gomboknak van kapcsolható háttérvilágítása!) sok gyorsgombbal. Használata nem túl bonyolult, de mint mindent, ezt is szokni kell.


A másik eszköz a Magic Motion Remote mutatóeszköz, amit párosítva a tévével egy képernyőn megjelenő egérkurzort irányítva módosíthatunk néhány beállításon, illetve előcsalogathatjuk a beépített játékokat is, amit szintén ezzel az eszközzel irányíthatunk. 
 

A beépített LAN csaltkozó nem véletlenül került a tévé hátuljára: a szokásos NetCast (YouTube, AccuWeather, Picasa) funkciók ennek segítségével használhatók ki. Nem csak vezetékes, hanem vezeték nélküli kapcsolódásra is van lehetőség, ha beszerezzük a külön megvásárolható USB-s Wi-Fi vezérlőt. Ha már net és Wi-Fi, akkor DLNA, mely természetesen nem hiányozhat egyetlen LG készülékből sem, így az LX9500-ból sem hiányzik.


USB aljzatból kettő darab is fellelhető a tévé oldalán, így nem csak a Wi-Fi vezérlőnek, hanem USB tárolókat is csatlakoztathatunk, illetve lejátszhatjuk az ezeken található médiafájlokat a beépített médialejátszó segítségével, ami sajnos csak közepesre sikeredett.


Sajnos a DTS hangokat nem ismeri tévé és a formátumok kompatibilitásával is akad egy-két hiányosság, ám a legismertebb formátumok (DivX, XviD, MPEG-1/2/4, WMV, H.264, AVC) és konténerek (MPG/MPEG, TS, VOB, MP4, MKV, AVI, stb) kezelésével nem lesz baj. Talán a legfájóbb, hogy nincs AVCHD, ami a HD kamerák tulajdonosai számára kellemetlen hír.
Zenehallgatásra és képnézegetésre is van lehetőség: előbbi az ismertebb MP3 és AAC fájlokat kezeli, losless-t nem támogat, míg utóbbi perig a JPEG-eket kezeli.

Végére hagytam a Bluetooth audiót. Bizonyára vannak olyanok, akiknek feltűnt, hogy nincs jack audió kimenet a tévén, helyette van vezeték nélküli audió átvitel, amihez egy Bluetooth fül- vagy fejhallgatót kell beszereznünk, azt párosítani a tévével és máris kész a privát mozi.

LX9500 és a 3D
Végül, de nem utolsó sorban vesézzük ki a tévé 3D-s képességeit, hiszen ez a fő újdonság. Nos, a tévé, mint említettük, aktív shutter technológiát hívja segítségül a 3D-s képek megjelenítéséhez, tehát ehhez aktív shutteres szemüvegre lesz szükség, de ennek beszerzésével nem kell bajlódnunk, mert jár a tévéhez -- sőt, egyből két darabot kapunk. 


Ezek külsőre nem hasonlítanak a Panasonic szuper dizájnos szemüvegeihez, de szerintem a 3D tévézés nem divat kérdése, az LG szemüvegei tökéletesn ellátják a feladatukat. A tápellátás akkumulátorról zajlik, a töltés USB-ről zajlik, amihez kapunk kábelt is. Sajnos az akkumulátor tartásidejét nem tudtuk tesztelni, mivel a használat alatt egyszer sem kellett töltőre csatlakoztatni, tehát pár tíz órát biztosan elbír. Ehhez persze nagyban hozzájárul az energiatakarékos működés, ami akkor aktiválódik, ha a szemüveg nem érzékel infrajelet. Az aktuális állapotról és az akku merüléséről egy LED tájékoztatja a felhasználót.

Ami a 3D képminőséget illeti, 55 hüvelyken 3D-s filmet nézni nem mindennapi élmény, a mélységérzet jól érzékelhető, viszont a tévé síkjából felénk kiemelkedő/közeledő vizuális élményre nem számíthatunk, ami az aktív technológia hátránya -- és más aktív shutteres szemüveggel nézhető tévén sem látni ilyet. A beüzemeléshez nem kell semmi extra, csak 1.4-es HDMI-n csatlakoztatni a megfelelő lejátszót (esetünkben ez a BX580) és betenni a megfelelő filmet (esetünkben: Derült égből fasírt) és már mehet is a móka.


 


Sajnos vannak hátrányok is: az LCD panelből fakadó, az első részben tárgyalt Crosstalk effekt érezhetően jelentkezett az LX9500-nál, és nem csak a nagy kontrasztú, hanem az egyenletesebb kontrasztot mutató helyeken is. Ezzel a jelenséggel együtt lehet élni és el kell játszadozni a beállításokkal, hogy valamennyire tompítsuk ezt a hatást, de véglegesen nem fogjuk tudni eltüntetni. Ami jó hír, hogy a fényerőben a tévé szépen teljesít, ami jó szolgálatot tesz a szemüveg felhelyezése után, de a crosstalk effekt meglétén ez nem változtat.

Verdikt
Mit is tudnék mondani. Az 55LX9500 sok szempontból egy nagyon jó tévé, remek belsővel és elektronikával, de a netes szolgáltatások körét lassan ideje megújítani -- nyilvánvalóan ez még ebben az évben meg fog történni. 2D-s anyagokat nézve a képminőséget nem érheti rossz szó, ritka jó képet ad és minden a helyén van, de a 3D-nél picit sokalltam a crosstalk effektet, legalábbis egy 680 ezer forintos készülékhez képest, ezért az 55LX9500 3D-re feltételesen, minden másra erősen ajánlott.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr732628515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása