Féktelen harag Blu-ray teszt

  • A film

A másodvonalbeli horrorok (Dracula 2000, Fehér zaj 2, Az angyalok háborúja 3) készítése után a Véres Valentin meghozta Patrick Lussier kedvét a 3D-s filmekhez. Ennek eredménye lett a Féktelen harag, amely azonban a házimozikba még BD-n is csak 2D-s formában érkezik meg. Na nem mintha olyan nagyon sokat vesztenénk ezzel, de tény, hogy e nélkül a film még szimplábbnak tűnik.

Persze mit is várhatnánk egy olyan mozitól, amelyben Nic Cage egy pokolból megszökött keménycsávót alakít, aki azért tért vissza világunkba, hogy megmentse csecsemő unokáját egy szekta karmaiból, amelynek vezetője a gyermek feláldozástól reméli az alvilág urának kegyeinek elnyerését. Hősünk nyomában azonban ott lohol a pokoli smasszer, a Könyvelő (William Fichtner), akinek feladata, hogy visszavigye a szökevényt oda, ahova való.
Szóval aki komoly dolgokra számít, az jobb ha már az elején feladja, mert ezt a filmet nem lehet és nem is szabad komolyan venni.
Persze nincs is ezzel baj, kellenek az ilyen filmek, csak akkor nyilván más területeken (látvány, coolság) kell kompenzálniuk hiányosságaikat. Ezekben pedig nem mindig képes a maximumot nyújtani a Féktelen harag.


Nagyítható kép!

Cage megítélése mostanában elég negatív a közönség és a kritikusok körében is, néha vádolhatnánk is azzal, hogy unottnak tűnik itt is, de alapjában véve azért jól tükröződik karakterében a beletörődöttség, az elkeseredettség és a bosszúszomj, talán a coolság az, amiből kevesebb van a kelletténél. Érdemes felhozni Clive Owen karakterét a Golyózáporból (amelyet egyébként ebben a filmben a dugás közbeni leszámolás ebben a filmben való elsütésével is megidéznek), aki jóval vagányabb volt. Cage-ből ez az ami leginkább hiányzik. Megvan viszont üldözőjében, William Fichtnerben, akinek feltűnései és beszólásai élményszámba mennek. Kár, hogy a főgonosz szektavezér (Billy Burke) teljesen súlytalan, Amber Heard pedig bár nagyon dekoratív csaj, végig csak felesleges koloncként kíséri a főhőst, nem tud igazi partnerévé válni.


Nagyítható kép!

Kapunk tehát sok vért, pucér nőket, gyors kocsikat és ezekkel üldözéseket, ami a műfaj szerelmeseinek talán elég is lesz. Amiért kár, hogy nagyon sok karakter teljesen felesleges, csak lógnak a levegőben, súlytalan a főgonosz, és hiányzik az a fajta gyilkos fekete humor, ami az ilyen filmeket leginkább szerethetővé szokta tenni.

 

  • Menü

Állóképes, zenés menü fogad minket. Érdekes, és kicsit zavaró is, hogy összesen négy gombot kapunk (lejátszás, beállítás, jelenetlista, és extrák), de sajnos egyáltalán nem egyértelmű, hogy melyik melyik akar lenni. Kis logikázással azonban hamar megszokja az ember. A film közben felugró menü is ugyanilyen gombokból áll.


Nagyítható kép!

  • Kép

A Blu-ray kiadványok képeit szóba hozva nagy általánosságban referencia minőségről beszélünk. Persze akadnak gyengébb kiadások, ezek azonban csak a tökéletestől maradnak el néhány hajszálnyival, a kifejezetten rossz transzferek szerencsére ritkák. Összehasonlítva a Féktelen harag Blu-ray és DVD változatát persze, hogy a nagyfelbontás fog győzni, ez törvényszerű. Ez azonban nem jelenti azt, hogy olyan sokban elmarad a DVD változat. Sőt, igazából a kistestvér, a BD után megtekintve is kifejezetten gyönyörű volt.


Nagyítható kép!

És akkor itt kell hozzátennem, hogy a Blu-ray képe is nagyon szép, csupán néhány jelenetnél – főleg a túlvezérelt fehérek miatt – részletességről alig beszélhetünk. Persze ez rendezői koncepció, és mivel nyilván emiatt majdnem az összes jelenet elég rendesen át lett fényelve, így nem lep ez meg minket. Ez bár eleinte kicsit ugyan zavaró, a film harmadik percére már meg is szokja az ember szeme. Így végső soron, egy kellemes, jó képet kapunk, de nem tökéleteset. Még akkor sem, ha ez volt a cél. Ellenben a színek rendben vannak, a feketék is kellően mélyek.

  • Hang

Természetesen a mozis szinkron került a lemezre, Józsa Imre nagyon kemény szövegelésével. Jó minőségű munkáról beszélünk, a szöveg is jó, és mindenki el találta a szerepét. A Dolby Digital 5.1 viszont már más tészta. A keverés teljesen rendben van. A front és a hátsó hangfalak kellően meg vannak dolgoztatva, szinte az egész film alatt. A hátunk mögött sem csak az üldözéseknél és a lövöldözéseknél hallunk intenzív morajt, diszkréten végig kísér sok jelenet atmoszférája. Ám ami a legfájóbb pont, hogy amint normális hangerőt adunk rá, elkezd sok helyen berecsegni a szöveg. Ez pedig jelentősen rontja az élményt. Az eredeti hang viszont DTS HD Master ES formátumban került a lemezre, amely amellett, hogy érezhetően szebben szól, még egy diszkrét hatodik csatornát is ad.

  • Extrák

Egy egész kellemes, informatív és érdekes videókommentárral indíthatunk. Megszólal az író, a rendező, és a szereplők. Amellett, hogy beszélnek az alap sablon adatokról, kép a képben a film közben megjelennek interjúrészletek és forgatási képek. Érdekes, de sajnos az az ember érzése, hogy ebben a menüpontban sokkal több is lehetett volna. Egy-egy werk, trükkfelvétel, vagy valami hasonló. Az „Így készült…” kisfilm 20 perces. A probléma csak az, hogy a felbukkanó interjúrészletek zömét már láthattuk a videókommentár alatt. Ellenben vannak témák, amiket kitárgyalnak rendesen. Ilyen például Piper hülye pasijának halála, vagy a különböző autós zúzások. Ezen kívül foglalkoznak a karakterekkel is, illetve szóba kerülnek a díszletek, de igazából csak érintőlegesen.
Megnézhetjük még Milton őrjöngéseit, és azok pontozását. A film azon jelenetei lettek összeválogatva, ahol a főszereplő irtja az ellent. Ehhez még egy pofás kis pontozó táblát is mutatnak. Végül két darab kimaradt jelenet került a lemezre. Semmi komoly, bár ez a kemény másfél perc még elfért volna a filmben.

  • Összegzés:

Mindent összevetve jó kis kiadvány, kisebb-nagyobb szépséghibákkal, de igazából a film is ilyen. Aki szereti, az így is szeretni fogja…


Nagyítható kép!

  • FILM: 6
  • KÉP: 8
  • HANG: 8
  • EXTRÁK: 6
     

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr203050956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszkep 2011.07.14. 14:24:26

Uszkve két hónapja van ebből 8 GB-s RIP mkv-ban, kétrétegű DVD lemezre...
Tök értelmes összehasonlítani a képet a DVD videoval, ki vesz 2011-ben még olyat...?

Feri a mozigépész 2011.07.15. 06:17:41

@eszkep: Hello! Sok minden van fent a neten, de mi most itt legális tartalmakról szeretnénk írni, amit pedig te mondasz, az nem ilyen. Probléma továbbá az, hogy DVD-t még mindig többen vesznek, mint BD-t, aminek nyilván nagyrészt utóbbi magas ára az oka, de sokan azért sem váltanak, mert nem látják a különbséget igazán a kettő között, pedig van, nyilván ezek a képek inkább nekik hasznosak, nem pedig egy olyan felhasználónak, aki tisztában van már ezzel.

cs-robert 2011.07.29. 07:58:22

Ha a lejátszó menüjében angolra állítjuk a menü nyelvét, akkor nem ilyen ikonok jelennek meg a menüben, hanem normálisan kiírja, hogy melyik menüpont mi akar lenni. Szerintem a tesztelőnek valamilyen más nyelv volt beállítva a lejátszó menüjében.

Feri a mozigépész 2011.07.30. 06:55:20

@cs-robert: Teljesen igazad van, kösz az észrevételt, és ez vonatkozik a többi Pro Video-s kiadványra is, ahogy gyorsan kipróbáltam egy párnál. Nálunk magyar nyelvűre van állítva a menü, ezért ugorhatott be ez, mivel igyekszünk a magyar vonatkozást tesztelni elsősorban.

süti beállítások módosítása