Másodszor is tövig nyomják! - BD Teszt: Verdák 2.

FILM:

A Pixar stúdió eddigi filmjei mindig túlnőttek az egyszerű animációs mesefilm kategórián, és miközben a legkisebbeket tökéletesen szórakoztatták, a kísérőként eljövő szülőket, vagy mondjuk úgy, a mesékből kinőtt nézőket is képesek voltak szó szerint elvarázsolni.
 
 
A Toy Story után a Verdák a stúdió történetében a második olyan alkotás, amihez folytatást készítettek. Amíg azonban a Toy Storynál mindig volt egy apró kapcsolódási pont, illetve a fő karakterek valamennyi részben megmaradtak, a Verdák 2. esetében viszont az első filmhez képest szinte minden fő elem gyökeresen megváltozott.
 
 
 
Folytatásoknál mostanában egyébként bevett szokás, hogy egy, az előző részben mellékszereplő karakter válik főhőssé. Ennek lehetünk tanúi itt is, hiszen egy James Bond-os, az egész világon átívelő kémtörténetet kapunk a Verdák 2.-ben, a szuper titkosügynök szerepét pedig az enyhén retardált Matuka kapta meg, azaz ez a film inkább mégis a Johnny English-mozikra hajaz. Sajnos azonban 20-25 perc után megértjük, hogy miért volt Matuka csak epizodista az előző részben. Ez a karakter egyszerűen nem főszereplőnek való, mert ilyen mennyiségben már sok. Akárcsak Aldous Snow, az őrült rocker, aki a Lepattintvában üde színfolt volt, amikor viszont a teljes film (Felhangolva) róla szólt, már nagyon idegesítővé vált.
 
 
Felborul tehát az a harmonikus összhang a humor több fajtája, az érzelem és a mondanivaló között, ami a Pixar filmjeit korábban kortalanul élvezhetővé, emlékezetessé tette, inkább erősen a gügye poénkodásra helyezve a hangsúlyt, ami a kisebbeket talán jobban leköti, de akik többre vágynak ennél, azok most először unatkozni, mi több, néha kényszeredetten fognak mosolyogni a Pixar történelme során.
A látvány tekintetében viszont még mindig csúcsminőséget képvisel a stúdió, a különböző országok nagyvárosainak animált változata bámulatos, e tekintetben tehát a megszokott magas színvonalú munkát látjuk viszont a képernyőn.  
 
MENÜ:
 
 
A Disney végre nem egy végletekig lebutított, állóképes menüvel szúrja ki a szemünket, mint mostanában annyiszor, hanem az átugorható előzetesek után egy pofás animált, magyar nyelvű menüt kapunk, amelyben a főszereplő kocsik forognak körbe a filmzene taktusaira.
 
KÉP:
 
 
A képi világ varázslatos, az autók, a helyszínek élénk színekben pompáznak, a részletesség ámulatba ejtő. A 3D-s változat annál hatásosabb, minél nagyobb a képátló. És nemcsak a szokásos kinyúló dolgokra alapoztak a készítők (bár ezekből is akad néhány), hanem valóban mélysége van a képnek, az aprólékosan animált helyszínek tényleg megelevenednek.
 
HANG:
 
 
Az utóbbi idők legjobban kevert hangsávjait hallhatjuk. Az eredeti DTS-HD MA 7.1 hang esetében ezen kevésbé lepődünk meg, de még a magyar szinkron választása esetén (ami lássuk be, ennél a filmnél azért gyakoribb opció lesz) sem leszünk elégedetlenek, amihez persze az is hozzájárul, hogy ez a hangsáv sem mezei 5.1, hanem 5.1 EX. Mindkét hang esetében kiemelkedő a surround hangzás. Az akciójelenetek és az autóversenyek hangulatát mindez nagyon megdobja.
 
EXTRÁK:
 
 
Megszokott eseménynek számít már, hogy a mozikban, a nagyfilm előtt a Pixar rendszeresen bedob egy rövid, de általában zseniális szösszenetet is, amolyan hangulatfokozóként. Az sem meglepő továbbá, hogy ezek a BD lemezeken rendszerint az extra menüben, külön bónuszként kapnak helyet. Ezúttal egy Toy Story-s meséről van szó, de kapunk ezenkívül még egy bónusz rajzfilmet is (igaz, ennél már a magyarítás „csak” egy feliratsáv, szinkron nem készült hozzá), amelyben szintén Matuka a főszereplő, akárcsak a nagyfilmben, de ezúttal repülni tanul, nem kémkedni. Meghallgathatjuk továbbá a rendezők audiokommentárját (ehhez viszont már semmilyen magyar fordítás nem készült). Az alkotók ebben elmondják, hogy direkt akartak éles váltást az első részhez képest, s mivel a kémfilmeket mindketten szeretik, jó ötletnek tartották a cselekmény ebbe az irányba való elmozdítását. Sokat beszélnek a karakterekről, az őket megszólaltató színészekről és természetesen a különböző ismert nagyvárosok, épületek animált változatának elkészítéséről.
Mindössze ennyi a bónusztartalom, ezen lehetett volna még bővíteni.
 
ÖSSZEGZÉS:
 
 
Képileg, hangilag szinte tökéletes kiadvánnyal van dolgunk, kár, hogy a film és az extratartalom már kisebb csalódást okoz. Azoknak azonban, akik már a moziban megkedvelték a produkciót, valószínűleg ez nem okoz majd problémát.
 
FILM: 6
KÉP: 10
HANG: 10
EXTRÁK: 5
 
FILMKRITIKA+BD TESZT: Feri, a mozigépész

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr253406015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása