A Blu-ray jövője (második felvonás)

A Blu-ray jövőjét boncolgató cikk első részében a különféle eljárásokat hasonlítottuk össze, illetve kitértünk a technológia által kínált előnyökre. Most azokat az eszközöket, megoldásokat vesszük górcső alá, ahol a jövőben találkozhatunk az optikai meghajtóval. Ugyanis, mint az az előző írásban szóba került, ezek jelentik a Blu-ray életbenmaradásának zálogát.

Asztali modellek

Az úgynevezett asztali eszközök nagy változáson mentek át a közelmúltban. A legnagyobb különbség, hogy ma már ezek szinte mindegyike is rendelkezik olyan integrált médialejátszóval, amely képes a külső adattároló eszközökön található média állományok, így tehát zeneszámok, fényképek, illetve audiovizuális tartalmak kezelésére. Itt azért odafigyelnek általában a gyártók, hogy a formátumtámogatást bizonyos mértékig korlátozzák. Tehát egy direkt e célra kifejlesztett egyfunkciós médialejátszóval jelenleg nem nagyon vehetik fel a versenyt. A jövőben várhatóan e téren mindenképp fejlődés várható, hiszen az öldöklő piaci verseny erre rákényszeríti a cégeket. Az azért elmondható, hogy a legtöbb most kapható készülék az MKV, Xvid, DivX, AVI videok, JPG, BMP képek, és MP3, illetve WMA zeneszámok lejátszására módot ad. Ezek egyébként a leggyakrabban használt formátumok, ennél többre a felhasználók nagy részének nincs is szüksége. 

Mivel a gyártói spektrum meglehetősen széles, ezért általánosan csak azt lehet elmondani, hogy a top kategóriás vállalatok termékei közül szinte mindegyik képes az összes létező lemezformátum (Blu-ray 3D,  BD–ROM/R/RE, DVD (PAL/NTSC), DVD–R/RW(Video / VR mód), DVD+R/RW(Video mód), AUDIO–CD, CD–R/-RW, DTS CD) kezelésére. Így nagy változás e téren csak az új szabványok megjelenésekor várható. A legutolsó ilyen fejlesztés a BDXL technológia felbukkanása volt, amely már lehetővé tesz 100 gigabyte tárolókapacitású lemezek kezelését. Alapvető különbség leginkább a megbízhatóság terén érhető tetten. Hiába vásárolható meg tehát a Nyolc Sárkány piacon tízezer forintért a például Xanghiong márkanévvel ellátott Blu-ray eszköz, ha az két két után tönkremegy. 

Ezen kívül még a kialakításban is eltérőek lesznek a ma még meglehetősen hasonló modellek. Bár az általánosan elmondható, hogy a méret és a súly folyamatosan csökkent az elmúlt évek során, de még mindig akkora és olyan tömegű egy átlagos termék, mint egy hagyományos VHS videomagno. Most viszont kezdenek megjelenni a mindössze 15-20 centi széles, és 2-3 centiméter vastag modellek. Ráadásul már megtalálható olyan kifejezetten kis méretű megoldás is a piacon, amely képes a lemezek írására is. 

Smart rendszer

Itt kell megemlíteni a Smart rendszereket is, amelyek 2011-ben bukkantak fel. Ezek a megoldások különféle szolgáltatásokkal bővítik a szórakoztatelektronikai eszközök által kínált lehetőségeket. Elsősorban különféle interneten keresztül elérhető tartalmakról van szó. Ezek lehetnek a hagyományos híroldalak (így mondjuk a CNN vagy akár az Origo), műsorszolgáltatások, ahonnan komplett filmek, magazinok, videoklipek vagy sorozatok tölthetőek le. Sőt megtalálhatóak közöttük az olyan speciális anyagok, amelyek például jógázni mixerkedni vagy akár nyakkendőt kötni tanítanak meg, és persze a játékok sem hiányozhatnak a szórásból. A Smart megoldások előtt fényes jövő áll, a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek erre, így ezek folyamatos fejlődése borítékolható. Amellett, hogy ezek bekerülnek a tévék jó részébe, néhány gyártó beépíti őket a Blu-ray meghajtóval megtámogatott eszközeibe, azaz tehát például az asztali lejátszókba is. 

Házimozi rendszerek

A házimozi rendszerek népszerűsége töretlen. A termékcsoport túlélte a csilliónyi noname termék betörését, amelyekkel a forgalmazók elárasztották a boltokat a kétezres évek közepén. Mára az akkori piaci résztvevők jó része eltűnt, csak azok maradtak meg, akik valóban minőségi készülékeket (JVC, Yamaha, Sony, LG, Samsung stb.) gyártanak. Ennek köszönhetően meglehetősen letisztult ez a szegmens. A folyamatos technikai fejlődés itt nem csak a megszólalásban érhető tetten, hiszen a központi egységekbe ma már egyre gyakrabban kerül Blu-ray eszköz. Sőt ezek sok esetben meg is egyeznek a gyártók által külön is forgalmazott asztali készülékekkel, így az azokról elmondottak e termékcsaládra is ugyanúgy igaz. 

Soundbarok

Öt-hat évvel ezelőtt néhány gyártó elhatározta, hogy új termékkategóriát teremt. Ezzel azokat célozták meg, akik egy mikro toronynál nagyobb teljesítményre, gazdagabb hangzásra vágytak, viszont egy komplex házimozi rendszert túl soknak találnak. Így születtek meg a hangprojektorok. E készülékek sajátossága, hogy egyetlen frontfelület mögött helyezték el a hangsugárzókat. Ezeket nem ritkán külön processzorok vezérlik, így egyes termékek elméletileg  egyedül is képesek a surround hangzás megteremtésére szatellit hangszórók bevetése nélkül. Ez egyben azt jelenti, hogy kevesebb kompromisszumot kell kötni a lakberendezés során, hiszen a hangfalak mellett a kábelek elhelyezése, illetve ezek esztétikus elvezetésének izgalmas problémája is lekerül a felhasználók válláról. De mi köze ennek a Blu-rayhez? Nos csak annyi, hogy sok ilyen termékbe saját optikai meghajtóval megtámogatott médialejátszót is építenek. Ezek az eszközök mind azt tudják, mint a fennt megénekelt asztali eszközök, viszont emellett jó minőségű hang létrehozására is képesek. A soundbarok vagy hangprojektorok jelenleg még mindig unikumnak számítanak, nem terjedtek el annyira, mint ahogyan arra a gyártók talán számítottak. Pedig egy létező piaci rést tömnek be, hiszen egy garzonban, kollégiumi szobában, hálószobában, víkendházban nincs hely és mód egy "rendes" házimozi rendszer kiépítésére, de ettől még az embernek nem kell lemondania a jó minőségű megszólalásról. 

Hordozható lejátszók

Aki nyaralás közben is szeretné kedvenc filmjeit megnézni, annak gondot okozhat, hogy egy hagyományos asztali eszköz túl sok helyet foglal (egy soundbar meg pláne), és akkor a tévéről még nem is beszéltünk, amit végképp nem lehet begyömöszölni a bőröndbe. A saját kijelzővel rendelkező hordozható Blu-ray lejátszók ezen a problémám segíthetnek. A kialakításuk alapján első pillantásra azt is hihetné az ember, hogy egy netbookról van szó. Ám azt nem szabad elfelejteni, hogy a kisméretű hordozható számítógépekbe nem nagyon építenek optikai meghajtót. Rádásul a termékcsoport sajátossága, hogy a beépített hardver kevéssé alkalmas multimédiás állományok futtatására. Emellett az is komoly jelentőséggel bír - és ez az árérzékeny magyar piacon még mindig nagyon fontos tényező - egy hordozhatú Blu-ray lejátszó jóval kevesebb pénzbe kerül, mint egy netbook, hogy a notebookokról vagy ultrabookokról már ne is beszéljünk.

Ezek a termékek rendelkeznek saját, integrált hangszóróval, így nem kell külön hangfalakat vinni hozzá. Az újabb darabokat ellátták beépített médialejátszóval is. Így egy USB-porton keresztül csatlakoztatott adattároló eszközökön, pendrive-on, külső merevlemezen található médiaállományok (bizonyos korlátok között persze) kezelését is biztosítja. Sőt a HDMI vagy komponens csatlakozó sem ritka, így egy tévére is rá lehet kötni ezeket, azaz asztali lejátszóként is funkcionálhat.

Számítógépek

A hordozható számítógépek sosem fognak kimenni a divatból, ám az asztali PC-knek mára gyakorlatilag befellegzett. Ez utóbbi termékcsoport teljesen eltűnni nem fog, de folyamatosan esnek az eladási mutatók, így komolyan már nem kell számolni ezzel a szegmenssel. A nagyobb méretű notebookok viszont a tabletek előretörése ellenére jól tartják magukat. Sőt. Ezek közül jó néhány típusnál opcionálisan elérhető az optikai meghajtó, így lehetővé teszik a Blu-ray filmek lejátszását is. Mivel kezdenek megjelenni a 3D tartalom megjelenítésére is képes termékek, illetve a Full HD felbontású kijelzőkkel megtámogatott darabok, ezért az integrált Blu-ray meghajtó egyre nagyobb jelentőséggel bír majd.  Ugyanis ezen az úton lehet a legegyszerűbben és leggyorsabban jó minőségű, legális tartalmat eljuttatni a számítógépre. Ráadásul a notebookok szinte mindegyike rendelkezik beépített (igaz satnya minőségű) hangrendszerrel, így nyújtva teljes értékű szórakoztató szolgáltatást. 

 TV

 
Elsősorban a távol-keleten népszerűek azok a televíziók amelyeket integrált optikai lejátszóval szerelnek fel. Azaz ezeknél nincs szükség külön eszköz csatlakoztatására, hiszen a meghajtó a készülékház belesejében található. Ez kerülhet a talpba vagy a panel mögé, ez esetben a készülék jóval vastagabb, mint átlagos társai. Egy ilyen megoldásnak megvannak az előnyei, hiszen nem kell külön lejátszót vásárolni, viszont értelemszerűen drágább, mint egy hagyományos felépítésű televízió. A legtöbb esetben egyébknt Blu-ray írót építenek a tévékbe, így azok képesek a tévéadások azonnali felvételére is. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr653485634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása