E.T. odab*** - Super 8 Blu-ray teszt

Film

Miközben egy csapat gyerek amatőr zombifilmet forgat egy kisvárosban, szörnyű vonatbaleset történik, és elszabadul egy titokzatos, veszélyes lény, amelyről hamarosan kiderül, hogy nem a Földről származik. A katonaság nagy erőkkel érkezik a helyszínre, hogy mindenáron elfogják a teremtményt, de közben a filmbolond gyerekek is az események középpontjában találják magukat…

 
Alapjában véve tetszett volna az, hogy a „szörnyet” fokozatosan mutatják csak meg, de az már kifejezetten bosszantó volt, amikor olyan übergagyi megoldásokat alkalmaztak a leplezésére, mint hogy a benzinkút forgó reklámtáblája pont eltakarja, mert ez kábé olyan, mintha egy meztelenül még sosem látott, gyönyörű színésznőt állandóan vetkőztetnének egy alkotásban, de mindig beállna elé egy busz vagy egy kövér ember. A katonák/katonaság végletekig történő lebutításával még megbékéltem, de az olyan suta megoldások idegesítők, mint amikor a gyerekek közvetlenül az éppen egy házat feldúló katonák között filmeznek nyugodtan, és senki nem megy oda, hogy elzavarja őket, pedig abban a paranoid időszakban ez kellett volna, hogy legyen a minimum. A gyerekszínészek meglepően érett alakításokat nyújtanak, bár néha már annyira szomorúak/komolyak, hogy inkább gyerek testbe zárt felnőttekként tekint rájuk az ember.
 
 
A Super 8 az új évezred (filmőrültjeinek) E.T.-je. Sötétebb hangvétel, ijesztőbb földönkívüli (a Cloverfield monszterje és a District 9 alienjei párosodhattak szerintem, a kis huncutok), de a lényeg nagyjából ugyanaz, mint Steven Spielberg filmjében volt, csak kevésbé gyermetegen, illetve nyálasan megfogalmazva. Szerethető produkció ez, amely képes néha (kit hosszabb, kit rövidebb ideig) újra gyerekké varázsolni a nézőjét, főleg azokat, akiknek ifjú korában meghatározó szerepet játszottak a filmek, és gyakran álmodoztak az azokban látott kalandok valóságban történő átéléséről.
 
Menü
Egyszerű menü, a film részleteivel a háttérben.
 
 
Kép
Remek kis képet dobáltak össze nekünk. Az alkotás le sem tagadhatná, hogy a közelmúltban készült. Minden részlet kitűnően látszik, és a totálok is gyönyörködtetnek. A nappali jelenetek a kisváros minden színét megmutatják, a sötét éjjelek meg mély feketékkel kápráztatnak el.
 
Hang
Eredeti Dolby True HD 7.1-es hang. Nagyon pozitív, hogy terjednek a nyolccsatornás hangok is. Bár itt ne számítsunk a hátsó két hangszóróból effektáradatra, csak diszkrétebb besegítésre, a durvább akciókért a szokásos hat csatorna felel. A magyar DD 5.1 is hozza az elvárt zúzást, ahogy azt kell. A vonatszerencsétlenség például referenciaminőség!
 
Extrák
 
 
Audiokommentárral indítunk. J.J. Abrams rendező lelkesen magyaráz, de igazából semmi extra. Viszonylag hosszabb összeállítás szól arról, ki hogyan kezdte a stábból. Ezt természetesen saját super 8-as filmek bemutatásával szemléltetik, illetve mesélnek arról, ki hogyan ismerte meg a másikat. Láthatjuk a gyerekszereplők meghallgatását is. Szokása szerint Abrams nem akart elhasznált arcokkal dolgozni. Negyedórában foglalkoznak a főszereplővel, Joel Courneyvel. Egy átlagos napját nézhetjük meg, és ezen felül még mesél nekünk arról, hogyan is indult el a pályán. A forgatási helyszínt is kivesézik, és kiderül, hogy mindenképpen kisvárosi légkört akartak. Bár nem szerepel ténylegesen túl sokat a lény, megtudhatjuk, hogy egy évbe telt megtervezni, mire a rendező elégedett lett vele.
 
 
A zenének szentelik a soron következő filmecskét, J.J. Abrams szokásos komponistájával, Michael Giacchinóval a főszerepben. Mesél arról, mi ihlette meg, illetve hogyan vágott bele a munkába. Larry Fongé a főszerep az utolsó előtti összeállításban, aki amellett, hogy operatőr, hihetetlen bűvész is. A forgatási szünetekben mutatványokkal szórakoztatta a stábtagokat, ezeket be is mutatják. A legtöbb fiatal filmesnek jó kiindulási alapot nyújtó 8 mm-es filmek forradalmáról is esik néhány szó. Végül elég sok kimaradt jelenetet is kapunk, bár igazából ezekből bőven kerülhetett volna a végső változatba.
 
Összegzés:
A film amolyan új típusú E.T. akart lenni, ám annyira ez mégsem jött össze. Ám akinek tetszett, annak minden további nélkül ajánlható a Blu-ray változat.
 
 
FILM: 7
KÉP: 10
HANG: 10
EXTRÁK: 7
 
FILMKRITIKA: Feri, a mozigépész
BD TESZT: Oblath Ádám
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr283537076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása