BDXL támogatású Blu-ray író a célegyenesben

Egyre inkább elterjedőben vannak az akár 128 gigabyte tárolókapacitású korongok kezelésére is képes BDXL kompatibilis eszközök. Az LG most előrukkolt egy kifejezetten pofás kinézetű, hordozható, lemezek írására is képes termékkel. 
 
 

BDXL?

 
Egy hagyományos film tárolására a jelenleg kapható, kétrétegű, ötven gigabyte-os Blu-ray korongok is tökéletesen elegendőek. Azonban sorozatoknál, többrészes filmeknél (mint például a Gyűrűk Ura vagy a Star Wars) ez már nem elegendő. Ráadásul időközben beütött a háromdimenziós forradalom is. A közel két éve a boltokba kerülő, nagyfelbontású, térhatású anyagok megjelenítésére is módot adó kijelzők, azaz a projektorok, televíziók és hangrendszerek már lehetővé teszik, hogy bárki a saját nagyszobájából varázsoljon 3D mozit. Azonban ezek a tartalmak jóval több helyet követelnek, mint a hagyományos kétdimenziós elődeik. Emellett nem szabad elfeledkezni a folyamatosan megújuló térhatásó, akár 7.1 csatornára tervezett surround hangszabványokról, amelyekre ugyanúgy igaz az előbbi állítás. És ez még nem minden, hiszen a nagy szórakoztatóelektronikai gyártók 2011-ben bemutatták az első 4K, illetve Ultra Definition felbontású megjelenítő eszközeiket, amelyek már egyszerre 3840x2160 képponttal operálnak. Mivel ez a Full HD felbontás négyszerese, ezért a jövőben megjelenő, ilyen részletességű tartalmaknak értelemszerűen négyszer akkora helyre van szüksége. Ehhez pedig az eddig alkalmazott Blu-ray technológia egyszerűen kevés. Hogy mi indokolja a nagy felbontást? Egyrészt ma már a 60 hüvelykes tévék sem ritkák, sőt a legtöbb gyártó kínálatában megtalálhatóak a 70-80 inch képátlójú darabok, amelyek ma még ugyan drágák, viszont a trendeket figyelve, az áruk egy-két éven belül akár a felére is eshet. Ilyen méret mellett pedig már indokolt a jóval nagyobb felbontás. Az LG által bejelentett Ultra Definiton tévé például 84 hüvelykes, amelynek felülete több, mint négyszer akkora, mint egy negyven inches darabé.  A JVC pedig még ennél is tovább ment, a 200 (!!) colos képátlójú kép kivetítésére képes 4K projektorával. 
 
És akkor még nem is beszéltünk az üzleti felhasználókról, akik közül sokan archiválásra, backup biztonsági mentésekhez használják a Blu-ray lemezeket, hiszen ezek ár/érték arányban jóval olcsóbbak, mint egy új merevlemez. Ráadásul több példány esetén értelemszerűen jóval kisebb a fajlagos költség. Természetesen az ő érdekük is a nagyobb tárolókapacitás, hisz így értelemszerűen kevesebb diszkre van szükségük. Tehát szükség volt egy technológiára amely nagyobb tárolókapacitást biztosít. Ha igény jelentkezik valamire, akkor azt általában meg is próbálják kielégíteni: Így született meg a BDXL szabvány. A teljes születési nevén High Capacity Recordable and Rewritable Discs névre hallgató eljárás már az első körben lehetővé tette 100 gigabyte-os korongok előállítását. Ezzel azonban nem voltak túlságosan elégedettek a mérnökök, úgyhogy egy kis csiszolgatás után ezt egészen 128 gigabyte-ig tornázták fel. Egy száz gigás korong összesen három adathordozó réteget tartalmaz, és maximum tizenkét órányi, 17 MBit/másodperc bitrátájú audiovizuális tartalom rögzítését biztosítja. Jelenleg a diszkek akár négyszeres sebességgel is írhatóak, és képesek kezelni az UDF 2.5, valamint UDF 2.6 fájlrendszer szabványokat. 
 

Az LG BP40NS20 

 
Mivel minden jóban van valami rossz, a feketeleves innen sem hiányozhat. Ez esetben ez az, hogy az eddigi optikai meghajtók nem képesek az új szabvány kezelésére. Az elmúlt évben a gyártók már piacra dobtak néhány BDXL kompatbilis terméket. Az LG sem maradt ki a mókából, amely most egy kiefejezetten dizájnos darabbal lépett pástra. Sajnos a BDXL az írásra nem vonatkozik, így rögzíteni csak hagyományos Blu-ray, DVD és CD lemezekre képes. A CD lemezeket (CD-R és CD-RW) huszonnégyszeres, a DVD-RAM-ot ötszörös, a DVD-R/+R/+RW szabványokat nyolcszoros, a BD-RE formátumot kétszeres és a BD-R és DVD-RW formátumú korongokra hatszoros sebességgel égeti fel az adatokat. Támogatja a LightScribe technológiát, amelynek révén a felhasználó a kreativitását kiélve készíthet látványos címkéket a lemezekre. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikortól lehet megvásárolni, de az már biztos, hogy az ára 110 euro körül alakul majd. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr784075450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása