Áttörés LCD fronton? Érkezhetnek a korábbinál jóval nagyobb felbontású IGZO panelek

Új eljárásra épülő, a korábbinál jóval nagyobb felbontást ígérő, energiatakarékosabb panelek kavarhatják fel az LCD kijelzők szegmensét.
 
 
A Full HD (1920x1080 pixel) mostanra vette át nagyjából a hatalmat a tévéfronton, és a monitorok, notebookok jó része is már legalább HD (1280x720 képpont) felbontással operál, de egyes jelek arra mutatnak, hogy hamarosan ezek is mennek a levesbe. 
 
2008 elején kezdtek szállingózni a hírek arról, hogy a fejlesztőmérnökök az LCD evolúcióján dolgoznak, mégpedig egy újfajta film bevetésével. Az IGZO technológia lényege, hogy a már említett filmet (amely magukat a folyadékkristály pixeleket tartalmazza) új anyagból, indium, gallium, cink és oxigén egy különleges katyvaszából állítják elő. Az Oxide-TFT-nek is nevezett megoldás előnye a kisebb károsanyag kibocsátás mellett, hogy nagyobb pixelsűrűség erhető el a használatával. Tehát ugyanannyi helyre egyszerűen több képpont fér el. 
 
Ennek ellenére sokáig nem sikerült áttörést elérni e téren, ami valószínűleg elsősorban a magas költségekkel magyarázható. Most viszont úgy tűnik megtört a jég, hiszen a Sharp bejelentette, hogy megkezdték az IGZO eljárásra épülő LCD panelek gyártását. A vállalat egészen konkrétan egy 32 hüvelykes (3840x2160 képpont, pixelsűrűség: 140 ppi), egy tíz inches (2560x1600 képpont, pixelsűrűség: 300 ppi) és egy hét colos (1280x800 képpont) képernyővel lép piacra hamarosan. Attól a jelek szerint nem kell tartaniuk, hogy nyakukon maradnak, hiszen az Applem illetve más tablet- és notebook gyártók is jelezték érdeklődésüket. És persze természetesen arra is számíthatunk, hogy a japán konszern tévéiben is felbukkannak előbb-utóbb ezek, a nagyfelbontású panelek. 
 
Az nem is lehet kérdés, hogy az új fejlesztésű megjelenítőkre lesz igény. A legújabb Apple iPad, amely minden korábbinál nagyobb felbontással operál (1280x800 képpont), és a termék sikere elsősorban ennek köszönhető. A felhasználók értékelik a szebb grafikát, részletesebb grafikát, de ez még nem minden. Hiszen egyre világosabban látszik, hogy a 3D tartalmak megjelenítése terén a jövő a szemüveg nélküli technológiáké lesz. Azokhoz viszont elengedhetetlen a nagyobb felbontás, hiszen csak így nyílik mód arra, hogy az eltérő tartalmakat egy időben jutassák el a tévénéző két szeméhez normális képminőség mellett. Az eddig megszokottnál nagyobb felbontás felbukkanása a különböző megjelenítőkben nem számít akkora újdonságnak. Az LG ugyanis például már év elején bemutatta 4k (3840x2160 pixel) felbontású, 84 hüvelykes televízióját, amely egyébként a világ egyik legnagyobb 3D LCD tévéje. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr814455222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása