Az arany középút: LG 640S LCD tv teszt (2. rész)

Az első részben a képminőség, a hangzás, a dizájn és a kezelés került szóba, most jöjjön a digitális tévézés, a médialejátszó, az internetes tartalmak, az extrák és persze az elmaradhatatlan értékelés.

izoeppel.jpg

Digitális tévézés

A tévét ellátták beépített digitális tunerekkel, többek között a DVB-T típusúval, ami azt jelenti, hogy a digitális átállással kapcsolatos mizériák nem érintik. Tehát mindenféle egyéb külső eszköz (set top box) nélkül biztosítja a digitális földfelszíni adások vételét, és mivel rendelkezik az ezek dekódolásához szükséges kártyaolvasóval, így a fizetős adókról sem kell lemondania senkinek. A csatornakeresés gyors és kulturált, ennek köszönhetően elrontani itt nem lehet semmit, és az első bekapcsolást követő harmadik percben már kezdődhet is a tévézés. timeshift.jpgEnnek során egy gombnyomással lekérhető az épp futó műsor rövid tartalma, illetve kinyitható a digitális tévéújság, ahol is nyolc adó két órányi programja látható, de akinek ahhoz támad kedve, akár egy hétre előre is elmélyedhet a kínálatban. Itt igen egyszerűen beprogramozható az időzített felvétel, és figyelmeztetés is bekapcsolható, azaz ezután a készülék jelzi, ha kezdődik az előzetesen kinézett műsor. Hibátlan akkor lenne ez az EPG, ha az egyes műsorokat típusuk szerint (tehát például hír, gyerekeknek szóló programok, sport, stb.) ki lehetne listázni, de erre sajnos nincs mód. A tuner egyébként gyakorlatilag kifogástalanul működik. Egy kifejezetten kis teljesítményű, átlagos, beltéri szobaantennát dugtam rá, de a vétel ennek ellenére stabil maradt. A kép nem esett szét, és a hanggal sem adódott semmi probléma.

Háromdimenziós anyagok

Az LG elsőként vette észre, hogy a háromdimenziós megjelenítők elterjedésének a kevés tartalom mellett a legnagyobb gátja az alkalmazott képalkotási technológiában keresendő. Ez, az aktív shutter névre hallgató módszer ugyanis olyan szemüvegek használatát követeli meg, amelyekbe kisméretű LCD kijelzőket építettek. Ennek köszönhetően ezek súlya meglehetősen nagy, drágák és ráadásul vibrálnak is. Szóval egy csomó izo2.jpgkényelmetlen kompromisszum megkötésére kényszerítik a felhasználót. Emiatt fejlesztették ki az úgynevezett passzív polarizációs technológiát, ami könnyű, olcsó és vibrálás mentes szemüvegekkel dolgozik, igaz egy hátránya ennek is van, mégpedig az, hogy a Full HD (1920 x 1080 képpont) tartalmak megjelenítését nem teszi lehetővé. Mivel tavaly óta a cég összes LCD tévéje ezt az eljárást használja, ezért értelemszerűen ez a modell is passzív 3D megjelenítést kínál. Amennyiben sikerül jó minőségű 3D anyaghoz hozzájutni,akkor ez a funkció valóban hozzáadott értéket jelenthet, egy más (nem jobb, csak más) szintre kalauzolva a nézőt. Ilyenkor szellemképesedéssel nem kell számolni, és akadozás is csak egyszer-kétszer, a pörgősebb részleteknél jelentkezett. Épp emiatt akciófilmekhez nem igazán javallott a 3D mód, de lassú természet-, kaland- vagy dokumentumfilmeknél, animációs alkotásoknál igencsak beválhat. A termék képes a hagyományos, kétdimenziós anyagokból, tehát akár egy szimpla tévéműsorból is térhatásút fabrikálni különféle trükkös eljárások révén. Ez a funkció ma már egész jól működik, de a korábban vázolt "szabályok" ez esetben még hatványozottabban érvényesek. Az elektronika ugyanis hajlamos olykor mellélőni, ami egy gyors jelenetekkel operáló filmnél kifejezetten zavaró lehet. A 3D mélysége és a perspektívája is egyébként bizonyos korlátok között a néző tetszése szerint szabályozható. Tehát, ha valaki túlságosan agresszívnek érezné a térhatást, esetleg enyhén beleszédülne a képbe, akkor ezen bármikor finomíthat.

Médialejátszó

A készülék rendelkezik integrált médialejátszó alkalmazással, azaz nem szükséges feltétlenül hozzá külön, direkt e célra szolgáló eszközt csatlakoztatni. Elég csak eljuttatni valamilyen úton-módon rá a filmeket, zeneszámokat és képeket. Erre több mód is kínálkozik. A legegyszerűbb talán az USB porton keresztül csatlakoztatni hozzá egy háttértároló eszközt, magyarul merevlemezt vagy pendriveot. Emellett a DLNA minősítésű tv hálózatba is köthető, tehát az otthoni számítógépes hálózaton található egyéb eszközökön, szervereken, a számítógép winchesterén található állományok lejátszására is képes. Mivel rendelkezik beépített WiFi-vel, ezért ezek akár vezeték nélküli úton is eljuttathatóak rá, bár jó minőségű, magas bitrátájú mozgóképek esetén ez olykor akadozással járhat. Mivel a médialejátszónál alkalmazott tipográfiai elemek, ikonok az első látásra felismerhetőek, ezért a rendszer használata valószínűleg senkinek nem okozhat különösebb problémát.
fentrol.jpgA videólejátszáshoz használhatóak a már ezer éve bevált, még a VHS videónál megismert, távirányítóra applikált gombok. Ezen kívül a képernyőre csalható egy virtuális lejátszófelület is, ahol gyakorlatilag tetszőleges időintervallum ugorható, tekerhető át egyetlen másodperc alatt. Innen elérhetőek közvetlenül a legfontosabb kép- és hangbeállítások, így a videózást nem kell megzavarni azzal, hogy az egész kijelzőt elfoglaló főmenüben kotorászik az ember. A külső feliratok kezelését támogatja, és mivel még a karakterek mérete, illetve színe is módosítható, ezért a szöveg minden esetben jól látszik. A rendszer az összes fontos, jelenleg népszerű videószabvány kezelését támogatja. Tehát a kötelező DivX és Xvid mellett még a nagyfelbontású videóknál használatos MKV, DivX HD, TS vagy M2TS formátumokkal is boldogul, sőt még az Apple által kifejlesztett, manapság jelentőségéből egyre veszítő MOV állományok sem fektetik meg. Nagyméretű digitális képkeretnél is
használható, a JPG mellett a JPS és MPO kiterjesztésű fájlok megjelenítésére is képes. A diavetítés funkció elindítható, a képváltás pedig különféle effektekkel dobható fel. Egyedüli hibája, hogy lejátszási lista nem állítható össze a tévén, és ez sajnos a zeneszámok esetén is így van, úgyhogy ezt korábban kell megejteni egy számítógépen. Az MP3 mellett egyébéként még a WMA és a veszteségmentesen tömörített, ezáltal elméletben jó hangminőség elérését biztosító FLAC file-ok megszólaltatására ad módot. Az állományokba kódolt metaadatok
deezer.jpg(előadó, album, stílus, esetleg kép), azaz az úgynevezett ID3 tagek feldolgozása és megjelenítése is megoldott.

Internetes tartalmak

A tévébe került egy saját "számítógép", amelynek köszönhetően alkalmas különféle programok, illetve egy teljes értékű böngésző használatára is. Ez utóbbi azt jelenti tehát, hogy az interneten is lehet szörfözni a segítségével, amit megkönnyít, hogy támogatja az USB porton keresztül csatlakoztatott egér és billentyűzet használatát, de az is igaz, hogy a sebessége csak egy kis-közepes teljesítményű számítógépével vetekedhet. A futtatható programok körét két nagy csoportba osztották. A Prémium tartalmak közé kerültek a legfontosabb, legnépszerűbb szoftverek, így például a YouTube vagy Daily Motion videómegosztó, a képnézegetésre alkalmas Picasa, a Google térképe, illetve a HBO GO vagy a Fuso filmes adatbázisa. Innen nyílik kapu az Eurosport műsoraira, illetve az Origo és az Index cikkeire, valamin a Port.hu kulturális programajánlójára. Természetesen a közösségi médiumokat sem hanyagolták el,így Facebookozni vagy Twitterezni is lehet a segítségével. A Prémium tartalmak sajátossága, hogy ezek az alapkiszerelés részeként már telepítve vannak a készülékre, így egyetlen gombnyomással elindíthatóak.extra_premium.jpg

A második csoportba, az App storeból letölthető applikációk közé azok tartoznak, amelyeket a használat előtt le kell tölteni a vállalat szervereiről. Értelemszerűen ezekből van több, a 18 prémium programmal szemben itt már több száz alkalmazás közül lehet válogatni. Amennyiben ezt ömlesztve kapnánk az arcunkba, az kezelhetetlen lenne, épp ezért tartalmuk szerint csoportosították e szoftvereket. Így külön kategóriába kerültek a szórakozással, életmóddal, oktatással, játékkal, vagy hírekkel kapcsolatos darabok, amelyek akár népszerűség vagy frissességük szerint is sorrendbe állíthatóak.Ezek között akadnak jobb és kevésbé sikerült appikációk is, de arra láthatóan odafigyeltek a fejlesztők, hogy a potenciális felhasználók lehető legszélesebb körét lefedjék. Ennek köszönhetően mindenki, férfiak, nők, felnőttek, gyerekek egyaránt találhatnak a kedvükre valót, ha hajlandóak rászánni némi időt erre. Akadnak itt játékok, sport tematikájú, főző- vagy smink tanfolyamként esetleg nyelvoktató kurzusként funkciónáló programok, akadnak mesék, sőt még élő adások, híradók, magazinműsorok is.

Bónusz!

Ha úgy vesszük, már a 3D megjelenítés, a beépített médialejátszó, a digitális tévéújság, a böngésző, illetve a futtatható internetes tartalmak is extra szolgáltatásnak számítanak. De ezeken kívül még bekerült jó pár olyan plusz funkció ebbe a készülékbe, amely manapság egyáltalán nem mondható átlagosnak.

3d_szemuveg.jpgNFC támogatás: A mobilkészülékek és a TV közötti kapcsolatteremtés még sosem volt olyan egyszerű, mint a TV-készülékhez mellékelt NFC-címkék használatával. Az NFC- képes telefon képernyőjén, a címkéhez történő érintés után, egyből megjelenik az éppen futó műsor képe és további egyéb szolgáltatások, mint például okostelefonos távirányítás.

Miracast: A Wi-Fi Alliance által minősített Miracast TM lehetővé teszi a televíziók, az okostelefonok és a táblagépek közötti kapcsolatok egyszerű és gyors létrehozását kábelek nélkül, és ezzel a digitális tartalmak egyszerű átvitelét és megosztását; például könnyedén jelenítheti meg a telefon tartalmát a TV képernyőjén.
Felhő: Az új LG Smart tévékhez kapcsolódó LG Cloud szolgáltatás lehetővé teszi, hogy különböző kompatibilis digitális eszközökről tartalmakat (filmeket, zenéket, fényképeket) töltsön fel egy központi szerver a felhasználó számára dedikált tárhelyére. Ezeket a tartalmakat ő később akár ezen az LG Smart TV-jén, vagy egyéb kompatibilis okos digitális eszközén bárhol és bármikor lejátszhatja. Az ehhez tartozó LG Cloud applikációt androidos környezetben (2.2-es vagy magasabb verziószám esetén) a Google Play Store felületről töltheti le, számítógépről pedig a LG Cloud weboldalán tud regisztrálni.lgcloud.jpg

Timeshift: A készülék lehetővé teszi a digitálisan sugárzott adások esetén az időeltolódásos tévézés funkció alkalmazását. Azaz az épp nézett műsor megállítható, visszatekerhető, ami igen jól jöhet, ha az alkalmatlankodó szomszéd bekopog egy kis sót kunyerálva, vagy esetleg le kell vinni a kutyát.
3D World: A háromdimenziós technológia áttörésének még mindig egyik óriási gátja, hogy egyszerűen nincs elegendő tartalom amit lehetne nézni. Ezen félig-meddig segíthet a 2D-3D konverzió, de a legjobb az lenne, ha léteznének 3D tévécsatornák, esetleg a jelenleginél nagyobb lenne az elérhető filmek kínálata. A tartalomszolgáltatók viszont a jelek szerint nem igazán csipkedik magukat, úgyhogy az LG maga vette kézbe a dolgokat. Saját "videótékát" hozott létre, ez lenne a 3D World, amelyen keresztül már rengeteg háromdimenziós műsor, videó, klip, ajánló, rövidfilm érhető el, ráadásul legálisan. Egy feltételt kell teljesíteni: Aktív netkapcsolatra van szükség a használatához.

Képvarázsló: Ez a szolgáltatás azoknak való, akik a saját ízlésükhöz igazítanák a képi világot, de a paraméterekkel és funkkciókkal nem akarnak egyesével vacakolni. Itt ugyanis a képernyő megjelenő egymástól többé-kevésbé eltérő, kisebb-nagyobb kontrasztarányú, fényerejű stb. képek közül kell kiválasztani a legszimpatikusabbat, és az elektronika ennek alapján lövi be a beállításokat. Magától értetődően ez a módszer nem teszi lehetővé a kép tökéletes kicentizését, ám átlagos felhasználásnál talán ez is épp elég.
Kislexikon: A készülékből nem hiányzik a beépített enciklopédia sem, amely szinte minden egyes funkcióról, menüpontról, szolgáltatásról részletes információval szolgál. Ráadásul a helyes magyarsággal megfogalmazott, laikus felhasználó számára is világos, szakzsargont nélkülöző megfogalmazásnak köszönhetően a szöveg tökéletesen érthető. Az egyes bejegyzéseket tartalmuk szerint osztották különféle csoportokba, így egész hamar megtalálható a kívánt tétel. Ezek ráadásul a magyarázat mellett olykor még tippekkel is szolgálnak a helyes beállítások megleléséhez.

Dual Play: Bekapcsolható a Dual Play funkció is, azaz az a speciális szolgáltatás amely lehetővé teszi, hogy a kijelzőn egyidőben két, egymástól tökéletesen eltérő képi tartalom fusson, és a felhasználók ezek közül az egyiket teljes képernyőn láthassák.

Értékelés

Ez a 42 inches azaz 106,7 centiméteres képátlójú televízió 145 000 forintért már megvásárolható, ami, ha csak a tudását nézzük papíron nagyon jó ár/érték aránynak tűnik. Persze a valóság sokszor árnyalja a képet, de itt szó sincs erről. A kezelés köszönhetően a smart rendszernek, a beépített kislexikonnak, a magyarul is kommunikáló menüknek, az okosan kialakított távirányítónak, illetve a tablet, okostelefon, külső egér és billetnyűzet támogatásának, gyerekjét, a mozgásérzékeny Magic Remote távirányító pedig csak a hab a tortán. A passzív polarizációs 3D megjelenítés jól működik, a szemüvegek kényelmesek és nem vibrálnak. A médialejátszó és a digitális tévézés egy-két kisebb hiányosságot leszámítva jól működik, a hangzás meglepően jó, és normális beállítások esetén a kép minősége is rendben van.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr365647975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása