Búcsú a 24 filmkockáktól?

A Peter Jackson féle, Gyűrűk Ura előzménynek számító Hobbit óriásit fog ütni, ezt látatlanban is le lehet fogadni. És már az is biztos, hogy forradalmi lesz az alkotás, hiszen a filmet a szokásoktól eltérően 48 képkocka/másodperces formátumban vették fel. 
 
 
Ezzel pedig felrúgták a hagyományokat, hiszen eddig a 24p (azaz a másodpercenkénti 24 képkockás sebesség) uralkodott. Többek között ennek köszönhető a "filmes hatás", azaz az a speciális látványvilág, ami a mozifilmeket jellemzi. Az, ami azonnal megkülönbözteti azokat a tévéfilmektől, sorozatoktól vagy magazinműsoroktól. Pont emiatt a Blu-ray-, asztali médialejátszó-, sőt  tévégyártók is beépítették sok termékükbe ezt a technológiát. Azaz azok képesek ilyen sebességgel történő lejátszásra. Viszont ha Peter Jacksonnak követői akadnak, az robbanthat a technológiai piacon is. Az IT és szórakoztatóelektronikai szegmensben érdekelt cégeknek ugyanis fel kell venni a kesztyűt, és igazodni kell majd ehhez is. Ki kell dolgozniuk egyrészt azt, hogy az új eljárásra való átlépés milyen költségekkel jár majd, mennyiben érinti az aktuális fejlesztéseket. Emellett persze megoldást kell találniuk arra is, hogy a "régebbi" (tehát például a 2012-es csúcsmodelleket) is kompatibilissé tegyék a 48p formátumú filmek lejátszására..
 
 
A hollywoodi kritikusok egyébként nem fogadták egyöntető örömmel a rendező húzását. Többen hangot adtak annak a véleményüknek, hogy a kép szokatlanul éles és életszerű lett, és film helyett sokkal inkább hasonlít egy átlag tévéfilmre. Jackson mindenesetre nem nagyon zavartatta magát, és azzal védekezett, hogy az emberek majd megszokják előbb-utóbb az új szabványt. Sőt, azt is hozzátette, hogy a kritikusok nem látták a teljes filmet, csak egyes összevágottt részletekből álló rövidített verziót, és a teljes változat majd meggyőzi őket. Ráadásul a rendező véleménye az, hogy a háromdimeniós nézet, amúgy is elég nagy változás lesz, és a 3D jobban néz ki másodpercenkénti 48 képkockás sebesség mellett. 
 
A legutolsó szava az volt, hogy a technológiai fejlődésnek amúgy sem lehet gátat szabni. A filmstúdió mindenesetre nem így látja, vagy nem osztja teljesen Jackson szavaiat. Ezt bizonyítja, hogy a Hobbit - Egy váratlan utazás című film hat különféle változatban kerül majd a mozikba. A hagyományos 24 és az új 48 fimkockás verzió kétdimenzióban, 3D-ben és IMAX 3D-ben. Lehet, hogy ez lesz a jövő, azaz a Blu-ray lemezekre többféle változatot égetnek majd fel, így a felhasználó kiáválaszthatja a számára legszimpatikusabbat. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr544492525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása