Kimarad a DVD támogatás a Windows 8-ból?

A Microsoft mindig is ferde szemmel nézett az optikai adathordozókra, most úgy tűnik az új Windows alapkiszerelésben nem lesz képes a DVD-lemezek lejátszására. 

A redmondi óriáscég viszonya mindig is ambivalens volt az optikai meghajtókkal és adathordozókkal kapcsolatban. Sokak szerint a formátumháborúban is azért álltak az eredendően vesztes oldalra, a HD-DVD szabvány mellé a Blu-ray technológiával szemben, hogy kitolják a generációváltást. Tehát az volt a koncepció, hogy amíg az emberek nem döntenek egyik mellett sem, mert nem akarnak egy használhatatlan eszközre pénzt kidobni, addig majd szépen felfut az online letöltés.

És a számításuk be is jött. Megérte önteni a pénzt a bukásra ítélt HD-DVD-be, hiszen a Blu-ray mégsem futott be akkora karriert, mint amit elvártak tőle, viszont a letöltés szépen megerősödött. Most pedig tovább léptek a megkezdett úton. Steven Sinofsky, az új operációs rendszer, a Windows 8 fejlesztését végző részleg vezetője bejelentette, hogy a programból kimarad a DVD-korongok lejátszásánk támogatása. Ezt azzal magyarázták, hogy ez a platform egyre inkább visszaszorulóban van, így ez az opció kikerül az új Windowsból, annak ellenére, hogy a 7-es verziószámú operációs rendszer még "tudta". 

A döntésbe valószínűleg az is bejátszik, hogy a Windows 8-at a tervek szerint jó pár olyan eszközön (így például tableten, ultrabookon stb. ) fogják használni, ami alapból sem rendelkezik optikai meghajtóval. Azaz nem kívánták az operációs rendszer árát növelni a szoftverek licenszdíjával. Ez egyébként nem jelenti azt, hogy Windows 8-cal ellátott gépeken ne lehetne lejátszani DVD-ket, csak hogy ehhez majd egy külön célszoftvert kell beszerezni. 

Ezek után már nem is meglepő, hogy a Windows 7 egyik népszerű szolgáltatását, a Media Centert is ki fogják venni az új verzióból. Ez abban különbözik a Media Playertől, hogy a grafikus kezelőfelületet távvezérlős használatra optimalizálták, azaz az egyes menüpontok a monitortól távol ülve is kényelmesen elolvashatóak. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr54500432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása