Bajban a filmszínházak: Inkább az otthoni mozizást választják az emberek

Magyarországon és Észak-Amerikában is drámaian csökkent a mozik látogatottsága. A Blu-ray eladások menthetik meg a stúdiókat.

movie-theater-article.jpg

Riasztó adatokkal szembesültek a közelmúltban a mozik üzemeltetői az Egyesült Államokban, hiszen tíz éve nem tudtak felmutatni a filmszínházak ennyire satnya eredményeket. Csakhogy akkor mindezt megmagyarázta a szeptember 11. terrortámadás, most viszont semmilyen külső körülménnyel nem magyarázható a visszaesés. A látogatottsági adatok az egész évben gyengék voltak, és a szakértők ezt megpróbálják a gyenge kínálattal magyarázni a negatív tendenciákat.

Különösen aggasztó lehet, hogy az egyik leggyengébb hétvégét el tudta vinni 9,9 dolláros bevételével a Démoni Doboz című, egyébként meglehetősen visszafogott Ördögűző kópiának tűnő alkotás. Ez pedig azt jelenti, hogy jelenleg ott tartunk, hogy az összes (!!) film bevétele nem éri el egy-egy régebbi, sikeralkotásét. Egyes vélemények szerint a borzasztó eredmények hátterében a foci Európa Bajnokság és az Olimpia áll, mondván az emberek inkább ezeket nézték otthon, és ezért hanyagolták a mozikat. Az utóbbi még csak-csak elfogadható magyarázat, ám mivel a labdarúgó EB-t maximum New Yorkban és San Franciscoban számíthat érdeklődésre, ezért valószínűleg az okokat máshol kell keresni.lg-ces.jpg

Például ott, hogy most már elérhető áron vásárolhatóak meg nagyméretű, akár ötven-hatvan hüvelyk képátlóval bíró televíziókészülékek vagy az otthonokból konkrétan mozit varázsoló projektorok. Ráadásul most már egészen olcsón beszerezhetőek háromdimenziós megjelenítők is, amelyeknél a passzív-polarizációs technológia esetén ugyanazokat a könnyű és kényelmes szemüvegeket lehet használni, mint amiket az emberek az IMAX mozikban már megszokhattak. Ezek, kiegészítve a nagyfelbontású, 3D tartalmak megtekintését biztosító Blu-ray vagy egyéb asztali médialejátszóval, és egy megfizethető, kis helyet foglaló kompakt házimozi szettel, már alkalmasak a filmszínházhoz hasonló körülmények megteremtésére. Rendben-rendben a tökéletes élményt sosem lehet majd házi körülmények között reprodukálni, de az, hogy nem kell elmenni otthonról, nem kell jegyet, drága üditőt és kukoricát vásárolni, talán megéri a kompromisszumok megkötését.

Egyébként nem csak az Egyesült Államokban kiábrándítóak az adatok, hiszen Európában, és Magyarországon is hasonló gondokkal küzdenek a létesítmények üzemeltetői, tulajdonosai. A tavalyi évhez képest ugyanis tíz százalékkal csökkent a mozik forgalma, pedig már az alapok sem voltak kimagaslóak, hiszen 2011 és 2010 között hasonló mértékű visszaesést regisztrálhattak az elemző cégek.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr824798623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása