Jönnek, látnak, lopnak, győznek. - Kalózok! - A kétballábas banda Blu-ray teszt

FILMKRITIKA: Feri, a mozigépész

BD TESZT: Oblath Ádám

Film

A jó animációs film szerintem megszólítja az egész családot. Nem bugyuta, de nem is túl felnőttes. Nem megy át alpáriba, de mégis kikacsint pár olyan poénnal, amit csak a felnőttek értenek, miközben a humor és a komolyság, a dráma is megfelelő arányban vannak jelen benne. Nehéz mindennek megfelelni, nem véletlen, hogy erre csak a legnagyobbak képesek általában. Példaként lehet felhozni a Disneytől az Aladdint meg Az oroszlánkirályt, a Pixartól az utóbbi éveket leszámítva bármit, de most nem a fenti cégek legújabb munkáját kell értékelni, hanem az Aardman stúdióét, akik nem pusztán szimpla animációs mozikat készítenek, hanem ötvözik ezt gyurmafigurákkal. Leghíresebb karaktereik Wallace és Gromit, de én nagyon szerettem a mozifilmjeik közül a Csibefutamot vagy legutóbb a Karácsony Artúrt.

FILMKEPabanda.jpg

A Kalózok!-ra sem mondanám azt, hogy rossz, csak valahogy nem áll úgy össze, mint a korábbi Aardman produkciók. A humoros jelenetek száma kevés, maguk a poénok is elég visszafogottak. Sztori szempontból viszont három filmre elegendő cselekményt és konfliktust próbálnak kibontani 85 percben, amitől túl sokszor vesz más irányt a film, mint gondoltuk/vártuk volna (csak a kalózok versengése már maga megért volna egy külön mozit).

FILMKEPamajom.jpg

A karakterekkel is mostohán bántak, hiszen vannak olyanok, mint a férfinak öltözött női kalóz, aki azonkívül, hogy néhány jelenetben poénforrásként szerepel ezzel, nem kap bővebb szerepet, nem tudjuk meg, kicsoda ő valójában, vagy miért állt be így a kalózok közé. Érdekes húzás viszont a híres természettudós, Charles Darwin kicsit negatív karakterként való (legalábbis eleinte) szerepeltetése, de valahogy vele kapcsolatban is azt érezzük, több volt ebben a figurában, mint amennyit a filmben használták. A főhős Kalóz kapitány ugyanakkor számomra nem volt elég markáns karakter ahhoz, hogy elvigye a hátán a produkciót, ehhez képest mégis túl sokat épít rá a forgatókönyv. A jól ismert klisék használatát azért nem rovom fel, mert ezek szinte minden mesében előfordulnak, és a kötelező tanulságokat amennyire jól ismerjük, annyira megkerülhetetlenek ilyen téren. 

FILMKEPakiralyno.jpg

A látvány kifogástalan, végig érződik a rengeteg munka, amit az alkotók ebbe a műbe beletettek. Ha a forgatókönyv megírásába, a karakterek és egyes szituációk viccesebbé tételére is ennyi figyelmet fordítanak, akkor sokkal jobban sikerült volna a Kalózok!, így azonban felejthető. Szinte nyom nélkül tűnik el a hasonló jellegű produkciók tengerében.

Menü

Alul elhelyezkedő, egysoros menüpontok, a háttérben egész kellemes kis részletekkel. Ahogyan az lenni szokott.

BDfomenu.JPG

Kép

Gyurmafilm, így túl sok dolgot nem tudunk elmondani. Kicsit darabos a mozgás, de ez az ilyen jellegű filmek sajátossága, hisz egy másodpercre ténylegesen huszonnégy képet lőttek el. Ezeken azonban semmi kivetnivalót nem találni, legfeljebb annyit, hogy érződik a stúdióhatás. A néhol CGI-jal hozzáadott hátterek sem okoznak a transzfernél csalódást.

Hang

A lemezen akad magyar DD 5.1 és eredeti DTS-HD MA. A magyar mozis szinkron is jól szól, de az eredeti nagyfelbontású DTS most érezhetően keményebb – ez főleg a zenéken és a „durvább” akciójeleneteken érződik. Ellenben a magyarítás felettébb jól sikerült, így mérlegelendő a döntés.

Extrák

BDextrak.JPG

Kezdetnek van egy finom kis audiokommentár, amit rögtön egy játék követ. Tipikusan blu-rayes kategóriájú, nem nagyon fogja az idősebbeket lekötni. Egy húszperces kisfilmet is láthatunk, ahol egészen a tervezéstől a kivitelezésig bemutatják a munkafolyamatokat, gyurmafilm lévén ez meglehetősen hosszú és bonyolult folyamat. Nagyon részletesen megmutatják, mi hogyan készült. Megszólalnak a szinkronhangok, láthatjuk, miként állították be a figurákat, és azt is megtudhatjuk, hogy még így is sok helyen használtak zöld hátteret, sőt a mellékmunkák is meglehetősen megszaporodtak. Nyolc percben az üldözéses jelenet minden részletéről lerántják a leplet – érdekes, hogy technikailag egyszerűbb volt ennél mégsem kockánként felvenni az egészet. Itt még a zenébe is belehallgathatunk. Ezen kívül még vannak előzetesek, és ennyi.

Összegzés:

Hát, az igazság az, hogy láttunk már ennél jobb gyerekfilmet, no meg kalózosat is, de tény, hogy megvan a maga bája, ráadásul ilyen remek minőségben nem minden film érhető el.

FILM: 6

KÉP: 10

HANG: 10

EXTRÁK: 8

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr714802553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása