Archiválásra szánja a Pioneer új BDXL kompatibilis, különleges Blu-ray meghajtóit

Amíg a tévébe épített vagy asztali eszközöknél a beépített Blu-ray meghajtó elsősorban a lemezek lejátszását, és ritkább esetben a tévé műsorok rögzítésére szolgál, addig a számítógépekbe, notebookokba integrált megoldások sokszor a már meglévő adatok rögzítését, biztonsági mentések elkészítését szolgálják. Ilyen a Pioneer által a közelmúltban bemutatott két BDLX támogatású modell is.

Pioneer-BDR-PR1M_2.jpg

A japán vállalat a PC-s optikai meghajtók szegmensében az egyik legmeghatározóbb szereplőnek számít. Érdemes tehát odafigyelni, hogy milyen termékeket dobnak piacra, hiszen ez utalhat arra, hogy mik is a jelenlegi, jövőbeni trendek. A BDR-PR1M és BDR-PR1MA típusjelzésű eszközök gyakorlatilag mindent tudnak, amit 2012-ben egy 5,25 inches meghajtótól elvárhat az ember.

 Így többek között támogatják a BDXL formátum kezelését, ami felé a Blu-ray technológia egyértelműen, de egyelőre sajnos igen lassan halad. Tehát még mindig viszonylag kevés a kompatibilis eszköz, és jó pár gyártó még azt sem döntötte el, hogy egyáltalán kíván-e foglalkozni ezzel az eljárással. A SATA interfészre köthető, 148 x 42,3 x 181 mm-es méretű újdonságok négyszeres sebességgel égetik az egy- és kétrétegű Blu-ray, valamint a háromrétegű BDXL korongokat. A DVD-k esetében a tempó hatszoros lehet, míg a CD-k írása tizenhatszoros sebesség mellett történhet.  A két termék közti különbség az, hogy a PR1MA képes arra, hogy a lemez megírása után egy funkció bekapcsolásával azonnal ellenőrizze annak minőségét. Ez a plusz szolgáltatás egyébként 1400 dollárjába aki e mellett dönt, hiszen ez a modell 2800 dollárba kerül, míg a "kistestvére" fele ennyit kóstál.

 Ez brutálisan sok pénznek tűnik, de ebből is látszik, hogy nem elsősorban az otthoni felhasználókat célozzák meg eme modellekkel. Inkább arról van szó, hogy e termékek a biztonságos archiválást szolgálják. A Mitsubishi Chemichal már be is mutatott egy olyan 100 gigabyte tárolókapacitású professzionális BDXL korongot, melyet speciálisan a Pioneer új termékeihez alakítottak ki. Ezeket együtt használva a megírt adatok minimum 50 évig megőrizhetők, ha a lemezt 25°C-os hőmérsékleten 50%-os relatív páratartalom mellett tárolják. Erre a Pioneer és a Mitsubishi Chemical garanciát is vállal, sőt, nagy az esélye, hogy a tárolt adatok még 100 év után is visszaolvashatók lesznek. Ez természetesen megmagyarázza a rendkívül magas árakat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr394810171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása