4K tartalmak a nappaliban

A professzionális kameráiról elhíresült RED Cinema egy Ultra High Defintion, azaz 4K felbontású anyagok kezelésére képes médialejátszóval lépett színre.

RR-Lifestyle1-Gallery.jpg

Most már egészen biztosnak látszik, hogy az elkövetkező néhány év az Ultra High Definition (UHD), azaz gyerekkori nevén 4K felbontás kezelését, megjelenítését biztosító szórakoztatóelektronikai eszközökről, valamint persze magukról a tartalmakról fog szólni.

A tavalyi évben már megjelentek az első 3840x2160 képpontos maximális felbontást kínáló projektorok a JVC és a Sony jóvoltából, és idén már felbukkantak az első tévék is. Az LG által kifejlesztett 84 hüvelykes óriási panel annyira bevált, hogy a gyártó a saját tévéi mellett más cégeknek is eladta, így a Toshiba és a Sony is előállhatott "saját" UHD televíziójával.


sllo.jpgDe persze mindez mit sem ér, ha nincs mit ezekre ráküldeni, így értelemszerűen kezdenek szépen felbukkanni az UHD anyagok kezelését biztosító médialejátszók is. Legutóbb a kamerái révén ismert RED jelentette be, hogy még karácsony előtt piacra dobja első ilyen termékét. Első hallásra meglepőnek tűnhet, hogy miért pont egy kameragyártó próbálkozik ilyesmivel, de végülis logikus a dolog, hiszen a 4K filmek nagy részét, így például az egyik első fecskének számító Hobbitot is a cég által fejlesztett és gyártott 4K kamerákkal rögzítették.

A beszédes nevű Redray 4K Cinema Player amellett, hogy biztosítja a 3840x2160, illetve 4096x2160 (4:3 képarány mellett) képpontos videók lejátszását, képes a hagyományos H.264 formátumban kódolt HD és Full HD anyagok felskálázására, azaz a képminőség és a felbontás feljavítására is. Így tehát bármelyik filmből képes UHD tartalmat varázsolni. Ellátták egy egy terabyte tárolókapacitású merevlemezzel, ami mintegy száz órányi UHD film elraktározását teszi lehetővé, ezen kívül a különféle videók eljuttathatóak rá az USB porton, a kártyaolvasón vagy az Ethernet csatlakozónak, illetve a beépített Wi-Fi-nek köszönhetően a hálózaton keretszül is. Ez egyben azt is jelenti, hogy képes kapcsolatot teremteni különféle online tartalomszolgáltatókkal, így onnan is letölthetőek rá filmek, idővel 4K felbontású alkotások is akár. Ahhoz képest, hogy egy szimpla asztali médialejátszóról van szó, optikai meghajtó nélkül (érthetetlen, hogy ezt miért spórolták ki belőle) a ára brutálisan magas, hiszen 1450 dollárt kell érte fizetni. Ez pedig exkluzív technológia ide vagy oda, vérlázítóan soknak tűnik elsőre.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr14945063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása