Zene újratöltve: Kipróbáltuk az LG ND5520 dupla dokkolós hangrendszert


Mindegy, hogy Android vagy iOS (magyarul Apple) alapú tabletet vagy okostelefont használunk, ez a különleges ketyere képes belőlük kicsalni belőlük a Zenét!

dokk.jpg

Dokkoló, az meg mi?

A kétezres évek közepe táján az Apple féle iPod letarolta a hordozható médialejátszók piacát, ami sok, köztük tradícionális gyártót is arra ösztönzött, hogy valamilyen módon megpróbáljanak részesedni ebből a sikerből. Viszonylag hamar megjelentek az első, olyan egyértelműen otthoni használatra szánt audio eszközök, amelyeket direkte az iPodokhoz terveztek. Konkrétan egy speciális dokkoló modult építettek rájuk, aminek köszönhetően a hordozható lejátszó igen egyszerűen csatlakoztatható, hiszen csak bele kell állítani ebbe az alkatrészbe, azaz nem kell a kábelekkel vacakolni

nd5.jpgViszonylag hamar nagy sikert arattak az ilyen jellegű modellek, és lassan már nem is akadt olyan termék a boltok polcain, amely valamilyen úton módon ne kínálta volna fel ezt a funkciót. Az összes magára valamit is adó gyártó kifejlesztette saját, külsőleg is csatlakoztatható dokkoló egységét, ami az összes új termékükkel kompatibilis, de persze megmaradtak azok is, amelyekbe ez már bele van építve. Az okostelefonok és tabletek, illetve egészen konkrétan az Apple iPhone és az iPad megjelenése csak rátett erre a folyamatra még egy lapáttal, hiszen újabb olyan eszközök bukkantak fel, amiket dokkoltatni lehet.

Viszont a dolgok megálltak az Applenél, és ugyan hiába jelent meg ezeken a területeken számtalan más gyártó, így tehát például az LG, a Samsung, az Asus, az Acer, a Sony, a HTC és még sorolhatnánk, az ő, elsősorban Android operációs rendszerre épülő modelljeiket ezek a készülékek képtelen voltak fogadni. Ezt látva idővel néhány cég előmerészkedett olyan termékkel, amin az ilyen jellegű eszközökre optimalizált dokkoló kapott helyet, ezek viszont értelemszerűen a teljesen más csatlakozófelülettel ellátott Apple termékekkel nem boldogultak. Azaz, ha egy háztartásban van egy Androidos és az iOS-es készülék akkor egy ilyen átlagos dokkolós ketyerével csak az egyiket lehet használni, ami azért nem az igazi.

A gordiuszi csomót végül 2012-ben az LG vágta ketté, amikor is bemutatta az ND5520 típusjelzésű termékét,
amelyre egy Androidos és egy Apple termékek fogadására is képes dokkolót applikáltak egyszerre. Jöhetnek a fanfárok! - A megoldás pofonegyszerű, és tulajdonképpen kifejezetten jellemző a dél-koreai vállalatra. Arra a cégre amely egyszerre tart a kínálatában plazma és LCD tévét, tévé tuneres és hagyományos monitort, médiaboxot és Blu-ray lejátszót, házimozi szettet és soundbart, egy- és kétajtós hűtőszekrényt, porzsákos és porzsák nélküli porszívót. Azaz láthatóan mindent megtesz, hogy az összes lehetséges piaci igényt képes legyen kielégíteni, és soha sem kötelezi el magát egyetlen technológia mellett.sz.jpg

Sokan azt várták egyébként, hogy ezek az dokkolós eszközök kifilézik majd a hagyományosabb mini- és mikro tornyokat, sőt még akár a nagyobb, komplexebb házimozi szetteknek is alaposan befűthetnek. Nem lett igazuk. Mint a szórakoztatóelektronika történetében már annyiszor, az új eszközök színre lépése nem jelentette automatikusan a régebbiek bukását. Mint ahogyan a magnó sem nyiffantotta ki a lemezjátszót, ahogy a CD-sem küldte azonnal nyugdíjba a kazettát, úgy jelenleg még mindig viszonylag békésen egymás mellett élnek az otthoni audio eszközök.

LG ND5520

Kompakt kialakítás

Az ilyen masinériák egyik sajátossága, hogy mivel nincs bennük optikai meghajtó, azaz CD lejátszó, ezért a mini hifikkel és a mikro tornyokkal ellentétben a formatervezőknek lehetősége van arra, hogy a szokásosnál kisebb készülékházba építsék bele a hangsugárzókat, az erősítőt és az egyéb elektronikát. Ennek köszönhetően ez esetben is egy viszonylag kis méretű (435 x 151 x 119 mm) és tömegű, mindössze két kilogramm súlyú termékről van szó, amely így könnyen elhelyezhető bárhol a lakásban, nem zavar, nem foglal sok helyet. Elfér a könyvespolcon, a dohányzóasztal alsó rekeszén, használaton kívül a televízió alatt, de még a konyhába is ki lehet vinni, hogy főzés közben ott szórakoztasson. A fürdőszobát nem javasolnám, mert bár vannak olyan modellek, amelyeket cseppálló burkolattal láttak el, ez pont nem tartozik közéjük.

A világos, konkrétan hófehér színvilág kétségkívül modernül fest, azonban egy k
icsit kényes, így koszos kézzel nd3.jpgnem ildomos hozzá nyúlni, mert a szennyeződések elég hamar meglátszódnak rajta. A téglatest monotóniáját ügyesen törték meg a lekerekített sarkokkal, és a frontfelületre applikált, a hangszórókat védő hálóval. A folyadékkristályos kijelző a jobb oldalra került, a dokkoló modulokat pedig a szokásoknak megfelelően a tetején helyezték el. Az dokkolós otthoni audio rendszerek között számos meghökkentő külsejű, kifejezetten extrém kialakítású darab, amelyek sokszor már a jó ízlés határát súrolják idétlen csicsás színvilágukkal, a bazári villogó lámpáikkal, illetve az egy darab egyenest vagy derékszöget sem tartalmazó készülékházukkal. Ez viszont egyértelműen a konzervatívabb vonalba tartozik, a letisztult, minimalizmust árasztó dizájnjával, ami az utóbbi időszakban a dél-koreai cég védjegyévé vált.

Bekapcsolás után-használat közben

Beépített akkumulátorral sajnos nem szerelték fel, így tehát mondjuk a kertbe vagy a strandra nem vihetjük magunkkal (illetve természetesen mindenki oda cipeli ahova akarja, de nem fogja tudni működésre bírni). Nyilván a legegyszerűbb arra használni amire, kitalálták, azaz, hogy a dokkolójába dugdosson az ember mindenféle eszközöket, és onnan küldje rá a különféle zeneszámokat. Eközben egyébként ráadásul azok akkumulátorát is képes tölteni

Amennyiben egyéb, hordozható audio, MP3 vagy MP4 lejátszón pihennek a dalok, akkor sem kell kétségbe esnie, hiszen a készülékre applikált, erre szolgáló intefésznek köszönhetően könnyedén csatlakoztathatja azokat az is az ND5520-hoz. Sőt, mivel a modell támogatja (egészen pontosan az A2DP névre hallgató technológiát) a Bluetooth vezeték nélküli adatátviteli eljárást, így a kompatibilis eszközökről, azaz az okostelefonokról, notebookoról, számítógépekről, tabletekről, PMP-kről ilyen úton is eljuttathatja rájuk a kívánt zeneszámokat. Ehhez nem kell mást tennie, mint azokon elindítani a "Bluetooth kapcsolat keresése" (vagy hasonló) névre hallgató funkciót, és a listából kiválasztani az ND5520-t. Egyszerű mint a pofon, és kényelmes, mint a karosszék!


ND5520-feature-main-image.jpg

A legtöbb hasonló típusú eszköztől eltérően még egy saját FM tunert is építettek bele, azaz rádiózásra is lehet használni. Természetesen képes az állomások automatikus felkutatására, ezzel a felhasználónak nem kell vesződnie, és persze azok eltárolása is megoldott. . Ezen kívül még ébresztőóraként is bevethető, azaz megoldott, hogy reggel a felhasználót kedvenc dala vagy rádióműsora rángassa ki álomországból, így téve elviselhetőbbé az egyébként katasztrofális első pillanatokat. A kezelését megkönnyítendő pakoltak mellé a dobozba egy távirányítót, illetve persze a rádióantenna valamint a magyar nyelvű használati utasítás sem hiányzik mellőle.

Hangminőség-teljesítmény

Sajnos jelenleg a dokkolós eszközök globális megítélése nem túl jó, köszönhetően annak az óriási mennyiségű ipari hulladéknak számító terméknek, amivel a különféle garázscégek elárasztják a piacot. A helyzet ugyanaz, mint korábban a kompakt házimozi szettek vagy az MP3 lejátszók esetén: azaz boldog-boldogtalan próbál kisebb-nagyobb szeletet kiharapni magának a tortából. Ennek érdekében pedig sokszor attól sem riadnak vissza, hogy használhatatlan modelleket öntsenek dömpingáron. A "brand" elértéktelenedése nem zavarja őket, hiszen miután kiment egy szállítmány kitalálnak egy új márkanevet ,és kezdik elölről az egészet. Persze, aki egyszer megvesz egy ilyen gagyi, rettenetesen szóló, megbízhatatlan vackot az egy életre csalódni fog az egész termékcsoportban, ami igen káros hatással van a piacra. Épp ezért nehéz az LG és a többi hasonszőrű nagy gyártó helyzete, de valószínűleg idővel itt is lezajlik majd egy megtisztulási folyamat.

Ebben komoly szerepet játszhatnak az ilyen és ehhez hasonló eszközök, hiszen itt egy ékes bizonyíték arra, hogy egy dokkoló otthoni audiorendszer is képes jó minőségű hangot kipréselni magából. Természetesen dőreség lenne azt várni, hogy egy ilyen termék eséllyel veszi fel a harcot egy több komponensből álló házimoz szettel, de például egy alacsonyabb kategóriás soundbarnak vagy egy áltagos mikro toronynak már méltó vetélytársa lehet.

A két, egyenként tizetöt wattos integrált hangsugárzónak köszönhetően a maximális kimeneti teljesítménye összesen harminc watt. Ez pedig ma már tökéletesen elég, sőt sok is átlagos otthoni használat mellett. Azt nem lehet tagadni, hogy egy mélynyomó hiányzik mellőle, hiszen a basszus hangokból így egy kicsit hiányzik az a fajta dinamika, ami mondjuk egy házimozi rendszernél megvan.

dokk_2.jpg
A hangzást értelemszerűen egyértelműen befolyásolja a forrás minősége. Tehát amennyiben valaki egy satnya kódolási, alacsony bitrátájú nyomorultul tömörített fájlt küld rá, akkor bizony a végeredmény is tragikus lesz. De ez akkor sem lenne másként, hogyha a svájci manufaktúrákban kézzel előállított über-prémium kategóriás hangrendszert vetne be. Ellenben, ha az eredeti állomány rendben van, tehát egy jó MP3 vagy ideális esetben egy FLAC kiterjesztésű anyag kerül rá, akkor a megszólalásba nem nagyon lehet belekötni. Itt kell megjegyezni, hogy a Bluetooth technológia használata igen kényelmes, viszont akinek fontos, hogy a lehető legtöbbet hozza ki egy dalból, az jobban teszi, ha mellőzi. Ugyanis a hangminőséget negatívan befolyásolja, ami egyébként nem az eszköz, hanem az A2DP szabvány hibája.

A felhasználónak egyébként van némi lehetősége arra, hogy módosítson a hangzáson, hiszen az eszköz öt előre beprogramozott equalizer profillal rendelkezik. Ezek - Pop, Klasszikus, Rock, Jazz, Normal - már a nevükben jelzik, hogy a cég milyen jellegű tartalmak mellé ajánlja ezeket, de ehhez persze nem kötelező igazodni. Azonban arra nincs mód, hogy a felhasználó saját ízléséhez igazítsa a magas és mély hangok arányát, valamint az Auto DJ funkció is hiányzik, ami a számok egymásba keverését biztosítja.

Értékelés

A dupla dokkoló miatt adja magát a dolog, hogy ezt az eszközt elsősorban azoknak szánják, akik rendelkeznek legalább egy személyi mobil eszközzel. Emellett az, hogy hordozható médialejátszóval és Bluetooth kompatibilis is használható, illetve rádiózásra is alkalmas, csak a hab a tortán. A kezelése pofonegyszerű, a termék stabil, nem kapcsol ki, a hangminőség is rendben van, a kategóriájában egyértelműen a jobbak közé tartozik. A visszafogott dizájn is rendben van, és az ára sem vészes, hiszen negyvenezer forintos árával a hasonló teljesítményű dokkolós eszközök között a középszintet képviseli.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr55008658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása