Újabb nagyágyúk csatlakoztatk a Smart TV szövetséghez

A Panasonic és az IBM is belépett az LG által összehozott szervezetbe, így a szövetség már az idei évben a szórakoztatóelektronikai iparág megkerülhetetlen tényezőjévé válhat.

smarttvalliance-ces2013.jpg

A különféle okostévés rendszerektől nagyon sokat vártak a televízió-, asztali médialejátszó- és házimozi gyártók, azonban ezek korántsem terjednek a kívánt ütemben. Hiába vannak olyan vállalatok, amelyek már előálltak remek, látványos és könnyen kezelhető alkalmazásokkal, valamint persze az ezeket futtatni képes eszközökkel, ha a nagy többség még mindig csak felszínt kapargatja. Ez pedig az esetleges fejlesztők lelkesedését is visszavetette, elsősoroban azért, mert szinte minden márkához külön-külön el kellett volna készíteni az ott használt rendszerhez optimalizált programokat.


LG_Smart_TV.JPEGEzt elégelte meg az LG és a Philips 2012-ben, amikor úgy határoztak, hogy megalapítják a Smart TV szövetséget. Az elsődleges céljuk az volt, hogy megalkossanak egy olyan egységes platformot, amelyen az egyes applikációk az adott televízió, Blu-ray lejátszó vagy házimozi szett márkájától független vidáman elfuthatnak. Ez magától értetődően jelentősen megkönnyíti a programozók dolgát, ami egyben az okostévés termékek elterjedésére hathat pozitívan. Idővel kézzelfogható eredménye is lett a szervezet működésének a Software Development Kit, azaz SDK személyében, ami a különféle applikációk leprogramozását teszi lehetővé olyan nyílt webes technológiákra építve, mint például a JavaScript, a Scala vagy a HTML5.

A Szövetség 2013 januárjában Las Vegasban, a CES-en több nagy horderejű bejelentést tett. Egyrészt bemutatták az SDK legújabb verzióját, amely állítólag még könnyebbé és gyorsabbá teszi a szoftverfejlesztést, emelett engedélyezi a 3D videók beágyazását, sőt még az okostévé rendszereken keresztül megtekinthető filmek, klipek, egyéb mozgóképek minőségére is jó hatással van.

Emellett azt is bejelentették, hogy az idei évtől újabb öt taggal bővül a szervezet, hiszen olyan óriások jelentették be csatlakozási szándékukat, mint a Panasonic és az IBM (mellettük még a tartalomszolgáltatásban utazó ABOX42, a TechniSat és a Specific Media társult). Ez pedig egyben egy igen erős üzenet: A Smart TV szövetség egyre erősebb és erősebb lesz,lassan az iparág megkerülhetetlen tényezőjének számít, és aki kimarad, az egyben a lemaradást kockáztatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr845006469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása