LG 47LN5400 LED LCD tv teszt: Olcsó és nagy! (2. rész)

Az előző részben szóba került a kép- és hangminőség, a dizájn, a Full LED háttérvilágítás. Most pedig következzen a digitális tévézés, a médialejátszó, a kezelés és az értékelés.


nyito2.jpg

Kezelés

A készülék dobozában sajnos nem található meg az exkluzív, mozgásérzékeny Magic Remote távvezérlő, és ami még rosszabb, hogy a tévé nincs is felkészítve ennek használatára. Azaz hiába szerezne bárki egy ilyen különleges kiegészítőt, nem menne vele semmire. Az idei LG tévék egy részével ellentétben a hangalapú vezérlést sem támogatja. Így marad a hagyományos távvezérlő, ami azért annyira nem nagy gond, hiszen évtizedekig remekül elvoltunk ezzel a módszerrel. Ez egyébként egy teljesen átlagos darab, a megtervezésénél mellőzték a flancolást, de azért az ergonomikus kialakításra odafigyeltek. A fogása tehát kényelmes, és a matt, szálcsiszolt felületnek köszönhetően a szennyeződések sem látszanak meg rajta annyira, mint a zongoralakk feketén, viszont a háttérvilágítást lefelejtették róla. A rajta elhelyezett funkciógombok száma megfelelő, így minden fontosabb szolgáltatás közvetlenül elérhető innen is.

usb2.jpgA két éve bevezetett, és idén kis átpolírozott komplex, smart rendszert innen kihagyták, helyette a 4-5 évvel ezelőtt megismert grafikus kezelőfelülettel helyettesítették. Ennek fő jellemzője, hogy nagyméretű, látványos ikonok uralják a képernyőt, és ha valakit ez zavarba hozna, akkor még plusz feliratok is segítik a navigációt. A különféle, képpel, hanggal, hálózattal stb. kapcsolatos funkciók és paraméterek egy hasábos felépítésű, a modern idők kihívásainak megfelelően újradizájnolt menürendszerben kaptak helyet. A struktúra logikus, világos és áttekinthető, ráadásul kellően sekély, hiszen minden opció elérhető maximum három lépésből, azaz a kezelés senkinek sem okozhat problémát. Még akkor sem, hogy az egyes menüpontok melletti rövid magyarázatok, illetve a tévé képességeit részletesen bemutató kislexikon funkció is hiányzik. Viszont a gyorsmenüt nem spórolták ki, aminek segítségével pillanatok alatt módosíthatóak a legfontosabb képi- és hangbeállítások.

Tévézés

A készülék az integrált tuner révén alkalmas a digitális földfelszíni adások vételére, tehát nem érinti a digitális átállás. A csatornakeresés egyszerű és villámgyors, elrontani nem lehet semmit. A szokásoknak megfelelően egy gombnyomással lekérhetőek a műsorral kapcsolatos információk, így többek között a zanzásított tartalmi leírás is. A jelfeldolgozás kiváló, egy szimpla asztali antennával is kiválóan boldogult, a kép nem ment el, és nem is hullott szét atomjaira. Ráadásul nem szükséges feltétlenül az antennát a hálózati áramforráshoz csatlakoztatni, hiszen maga a televízió képes életet adó energiával ellátni.

Ma már még a legolcsóbb-leggagyibb kínai set top boxokban is megtalálható a digitális tévéújság, azaz az 100.jpgelektronikus programmagazin, így természetesen e tévén is kinyitható. A kifejezetten szépre sikerült EPG a logikus felépítésnek köszönhetően egészen jól használható. Egyszerre öt adó két órányi adása látható a képernyőn, de akár egy hétre előre is megtekinthető a programkínálat. Sajnos az egyes műsorok nem rendezhetőek csoportokba típusuk (hír, film stb. ) szerint, pedig a rendszer képes az ilyen jellegű információk feldolgozására. Viszont gond nélkül beállítható, hogy a tévé figyelmeztessen, ha egy adott műsor elkezdődik, illetve itt programozható be a felvétel időzítése is. Ebből következik, hogy a termék lehetővé teszi az egyes tévéadások USB porton keresztül csatlakoztatott külső merevlemezre történő rögzítését.

Médialejátszó

Elég csak a hátába dugni egy pendriveot, és bizonyos keretek között máris mód nyílik az azokon található filmek és képek megjelenítésére, illetve a zeneszámok megszólaltatására. Azok a korlátok egészen pontosan a formátumtámogatásra vonatkoznak, hiszen a képeknél például a GIF és animgif fájlok kezelése nem megoldott (igaz a legtöbben úgyis a JPG-t használják), a filmeknél pedig az M2TS állományokról (ilyenekbe kódolják általában a lopott, kalóz Blu-ray filmeket) kell lemondani. Viszont a DivX, Xvid, MOV, TS anyagokkal prímán boldogult, és még a mostanában egyre inkább elterjedő, a nagyfelbontású filmekhez használt MKV-k sem okoznak neki problémát. A zeneszámoknál viszont nincs semmi komoly megkötés, mert az általánosan használt MP3 szabvány mellett a WMA és a veszteségmentesen tömörített, így elméletben kimagasló hangminőség elérését biztosító FLAC lejátszását biztosítja. Filmeknél fontos megjegyezni, hogy a külső feliratok megjelenítése megoldott annyi megkötéssel, hogy a nevének meg kell egyeznie a forrásfájléval. A karakterek színe és mérete is módosítható, így a szöveg minden esetben jól látható.fenn.jpg

A médialejtszó szoftvernél használt tipográfiai elemek, illetve a struktúra is a számítógépeknél már megszokott filekezelő alkalmazásokat idézi. Így akinek már volt dolga ilyennel, az egy pillanat alatt eligazodhat a mappák és az állományok között. A képnézegetés során elindítható a diavetítés funkció, a képváltás sebessége is szabályozható, sőt ezt különféle látványos effektekkel is fel lehet dobni. Az egyes fájlok futtatása közben egy felugró ablakból azonnal elérhetőek a legfontosabb kép- és hangbeállítások, így tehát nem kell ezekhez a főmenüig zarándokolni.

Értékelés


Biztos vannak-lesznek olyanok, akik egy tévétől már elvárják az internetes tartalmak megjelenítésének lehetőségét, a smart rendszert, a hang- és mozgásalapú vezérlést, illetve a 3D tartalmak támogatását. Nos biztos, hogy ezt a készüléket nem nekik szánja az LG, hiszen ezek mind hiányoznak az LG 47LN5400 típusjelzésű modelljéből. Viszont aki "megelégszik" azzal, ha egy tv egyszerű és könnyű vezérlést kínál, rendelkezik egy sokoldalú és széleskörű formátumtámogatást ígérő médialejátszóval, és normális beállítások mellett még a képe is kifejezetten szép, annak ez a készülék egy teljesen jó választás lehet. Az egyes LCD tévéknél még mindig oly gyakran jelentkező típushibákat itt el lehet felejteni, és bár a megszólalásból hiányzik a dinamika, az is igaz, hogy percegés, recegés sem jelentkezett. A konzervatív elemekre épülő dizájn egészen jól sikerült, de ami még ennél is nagyobb pozitívum, az az ár: 215 000 forintba kerül ugyanis ez a 47 hüvelykes televízió, ami kifejezetten kedvező összegnek számít.

(A készülék a képernyő méretét leszámítva tulajdonságaiban megegyezik az 5400-as széria többi darabjával)

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr485341929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása