Androidos és UHD set top boxok a láthatáron

A digitális televízió adások vételét biztosító dobozok a Google-féle operációs rendszerrel kiegészítve a régebbi típusú televíziókat is egy modern szórakoztatóelektronikai központtá varázsolhatják.

stb.jpg

2013 Magyarországon is a digitális átállás éve, ami azt jelenti, hogy televízió műsorok analóg földfelszíni sugárzását leváltja a digitális technológia. Ebből a gyakorlatban, a hétköznapi ember annyit lát, hogy az eddigi három (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vétele válik lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget kapunk, valamint olyan kényelmi szolgáltatások lesznek elérhetőek, mint a nyelvválasztás, az elektronikus programmagazin vagy a gyermekvédelmi zár használata.

Ez a folyamat azokat érinti közelről, akik eddig nem kötöttek egyetlen tévés tartalomszolgáltatóval sem szerződést, vagyis a televíziózáshoz a földfelszíni sugárzást vették igénybe egy antenna segítségével. Amennyiben valaki közülük olyan televíziókészülékkel rendelkezik, amelyet elláttak DVB-T típusú tévétunerrel, akkor semmi különbséget nem tapasztalhat majd, hiszen ezeket a plusz szolgáltatásokat már eddig is megkapta. Ha viszont régi típusú, korszerűtlen tévéje van, akkor azzal kell szembesülnie, hogy a megadott dátumok után csak a hangyafocit tudja behozni. Ekkor két lehetősége nyílik: vagy előfizet valamelyik szolgáltatónál egy csomagra, ami kétéves hűségnyilatkozat esetén is havonta pár ezer forintjába biztosan bele fog kerülni, vagy egyszeri beruházással hozzájuthat egy set-top boxhoz, amely biztosítja számára a digitális földfelszíni adások, tehát a hét tévé- és a három rádióadás vételét.

lg2.jpgAz átállás a világ más országaiban is lezajlott, épp most zajlik, vagy valamikor a közeljövőben végbe megy. Tehát nem meglepő, hogy a gyártók komoly potenciált látnak a set top boxokban. Az LG, az ázsiai színtér, és így a világ egyik legnagyobb-legmeghatározóbb résztvevője ebben a termékcsaládban az amszterdami International Broadcasting Convention (IBC) névre hallgató rendezvényen az üzleti partnerei előtt tucatnyi ilyen készüléket mutatott be. A pontos technikai specifikációk egyelőre nem ismertek, ám az jelzésértékű, hogy az új eszközök között akad egy olyan is, amely már képes az Ultra High Definition felbontású képi jelek vételére és feldolgozására. Ez pedig arról tanúskodik, hogy az iparág egyik legerősebb konszernje úgy véli, hogy a közeljövőben elindul az 3840x2160 képpont felbontású audiovizuális tartalmak sugárzása. Ráadásul a HEVC (High Efficiency Video Compression) szabvány támogatásának köszönhetően mindezt hatvan másodperces képfrissítés mellett produkálja az eszköz, azaz elméletben a gyors mozgások megjelenítésére sem lehet majd semmiféle panasz. A cég emellett bemutatott egy másik igen érdekes terméket, egészen pontosan egy Android operációs rendszerre épülő dobozt. Ezek után már nem is meglepő, hogy a masina megkapta a Google TV rendszert, amelynek keretein belül elérést nyújt az olyan szolgáltatásokhoz, mint Google Services, Google Play, Google Search vagy épp a Chrome web böngésző. Ez pedig egyben azt jelenti, hogy a felhasználónak ezek segítségével módja nyílik arra, hogy a teljesen hagyományos, alapszintű tévéjét egy komplex és modern szórakoztatóelektronikai központtá javítsa fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr25521005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása