A 9.1-es smart 3D házimozi ritkaság, az LG BH9530TW tesztje

Miért különleges, és hogyan szól a speciális 9.1 csatornás házimozi szett? Hogy teljesít a smart rendszer, milyen kezelés, beválik-e a különleges dizájn? Kipróbáltuk…

nyito.jpg

Van létjogosultsága a házimozinak?

Ha az otthoni audio eszközök univerzumára úgy tekintünk, mint egy dzsungelre, akkor azt mondhatnánk az ökoszisztéma flórája és faunája sosem látott gazdagsággal kecsegteti a rengetegbe érkező kirándulót. Az erdő egykori kizárólagos uralkodói mára visszaszorultak, de azért még nem haltak ki teljesen. Azaz magyarra lefordítva 2013-ban ott tartunk, hogy annyi a készülék, mint égen a csillag. Gyakorlatilag évente jelennek meg teljesen új komplett termékcsaládok, amelyeket mind-mind különféle speciális igények kielégítésére szánnak. Ennek megfelelően az olyan, korábban abszolút domináns termékcsoportok, mint például a mikro tornyok, hifik vagy épp a házimozi szettek veszítettek fontosságukból. Nem arról van szó, hogy ezek a berendezések elavulttá váltak volna, hiszen továbbra is vannak olyan feladatok, amelyeknél ezek válnak be a legjobban, és nem az új img_ossz_2_1.jpgkihívók. Ennek megfelelően az egyes piaci résztvevők termékkínálata jelentősen átalakult. Megjelentek a tévék hangzását feljavítani hivatott soundbarok, idén debütáltak a televíziók alá betehető, masszív sound boardok, ottvannak a különféle dokkolós eszközök, a Bluetooth, NFC vagy Apple Airplay kompatibilis, sok esetben hordozható, sőt ütés- és vízálló hangsugárzók, a régivágású boomoxok, valamint a különféle miniméretű, elsősorban telefonok, mp3 lejátszók vagy tabletek mellé szánt hangszórók. Ezek egyike sem képes megteremteni azonban - és ezzel kapcsolatban ígérjenek bármit a cégek - a valódi térhatású hangzást. Azt a hangélményt, amely teljesebbé teheti a filmek, koncertfelvételek, zeneszámok meghallgatását. Mondhatják, hogy ott a virtuális surround technológia, de hiába, egy sztereó hangfalpár, vagy pláne egy egyetlen frontfelülettel "dolgozó" hangprojektor, sosem fogja azt teljesítményt, dinamikát hozni, mint egy öt szatellit hangfalból + mélynyomóból álló szett. Ez az, ami garantálja a házimozi rendszerek fennmaradását, még akkor is ha a népszerűségük mára meg sem közelíti a hőskorban, tehát az ezredforduló éveiben tapasztalt szintet.


Az LG, mint az otthoni audio eszközök piacvezető gyártója sem engedte el ezeket a modelleket. Sőt, az elmúlt évben egy komoly, azóta is egyedülálló innovációs újítást mutattak be a 9.1 csatornás BH9520T típusjelzésű termék személyében. Ez a jelek szerint annyira bevált, hogy idén előálltak az utóddal amely a BH9530T nevet kapta a keresztségben. Az előzetes információk alapján kifejezetten érdekesnek tűnt a modell, hiszen például vezeték nélküli adatátviteli technológia segítségével csatlakoznak hozzá a hangsugárzók, emellett megkapta a továbbfejlesztett okostévé rendszert, és állítólag a médialejátszó funkción is csiszoltak egy keveset, illetve perszevertical2.jpg a megszólaláson is javítottak. A Berlini IFA-n már sikerült közelről is megtekinteni működés közben, és eléggé impresszívnek tűnt, úgyhogy amint lehetett el is kértem egyet az LG-től.

Mit jelent a 9.1?

Kezdetben voltak a sztereo eszközök, amelyek mellé megérkeztek a több szatellit hangsugárzót használó házimozi rendszerek, amelyek között ma még mindig az úgynevezett 5.1-es szettek a legnépszerűbbek. Ezeknél a televízió vagy projektor alatt esetleg fölött elhelyezett centersugárzót négy hangfal és egy, a basszushangok megszólaltatására szolgáló mélynyomó egészíti ki. Emellett vannak már 7.2 csatornás megoldások is, amelyek értelemszerűen hét hangfallal és két mélynyomóval dolgoznak. Ebből fakadóan az ember logikusan azt gondolná, hogy ez esetben pedig már kilenc darab szatellit hangsugárzó került a dobozba. De sajnos el kell keseríteni mindenkit, aki arra számított, hogy a lakásában kisebbfajta ligetet építhet ezekből. A mérnökök ugyanis úgy hozták össze a kilenc csatornát, hogy a hagyományos 5.1 csatornás házimozi rendszer 4 álló hangsugárzóját kiegészítették egy-egy felfelé sugárzó, 3D prizmát tartalmazó hangszóróval. Ez pedig elméletben azzal jár, hogy a tér minden irányába szétszórja a hangot, egy koncertterem akusztikájához hasonló hangzást létrehozva.



Működik? Hogy szól? Jól szól!

A rendszer, kiegészítve a cég saját fejlesztésű "Soundfield Expansion" technológiájával, és a hangkalibrációért felelős 3D Surround Processorral valóban másfajta élményt nyújt, mint amit a hagyományos házimozi rendszerektől megszokhattunk. A hangok tényleg "körülölelik" az embert és olyan irányból is zúdulnak rá, konkrétan fentről, amelyre egyáltalán nem is számít. Ráadásul a felfelé állított hangsugárzóknak megvan az a aramid.jpgplusz előnye, hogy a hangokat 360 fokban körbe szórják, így jelentősen kiterjed a hangtér, nem csak egy viszonylag szűk körre korlátozódik az. Tény, hogy kell egy kis idő, míg a felhasználó megszokja ezt, de a tv hangszórói után egy hagyományos házimozival is ugyanez lenne helyzet. A membránoknál is egy új megoldást alkalmaztak, hiszen ezek külső hatásoknak rendkívüli mértékben ellenálló aramidszálból készültek, ami elméletben minden korábbinál tisztább és pontosabb megszólalást garantál.

Valószínűleg egyébként ennek is része van abban, hogy a hangminőségre egy rossz szót sem lehet szólni. A dinamika és az erő sem hiányzik, úgy dörren meg az eszköz, mintha tényleg egy moziteremben ülnénk. Ez egyébként látva a technikai specifikációkat azért annyira nem volt meglepő. A centersugárzó, a két első és két hátsó hangfal maximális teljesítménye egyenként 180 watt, amihez még hozzáadódik a négy plusz csatorna egyenként 90 wattja, és a mélynyomó szerény 200 wattja. Az összteljesítmény tehát 1440 watt, ami átlagos otthoni körülmények közé még sok is, sőt még egy kisebb moziszobába, moziterembe is elég lehet. Nem is tekertem fel egyszer sem maximumra a hangerőt, az ablakok már így is remegni kezdtek, és a szomszéd óbégatása sem hiányzott. Azért azt nem szabad elfelejteni, hogy a jó hangzásélményhez elengedhetetlenek a megfelelően pozícionált hangsugárzók. Ebben segít a beépített Hangfal beállítás névre hallgató funkció. Ezt egyébként laikusokra szabták, azaz bárki által használható, nem kell hozzá hangmérnöknek lenni. A helyes pozíció
 megtalálását egy nagy színes ábra, a teszthangok és a próba lehetősége segíti elő. Csak egy nagyjából tíz perces procedúráról van szó, de megéri ezzel elszórakozni, mert jelentősen javíthat a végeredményen. Előfordulhat, hogy a dinamikával valami nem stimmel, például túlságosan hangosak a robbanások, az emberek beszédét viszont már nem lehet hallani. Ez pedig esti filmnézés közben, vagy ha esetleg valaki, pláne egy kisgyerek alszik a közelben, kifejezetten zavaró lehet. Ilyenkor jön jól a Dinamikai tartomány kompresszió, azaz Dynamic Range Compression (rövidítve: DRC) funkció. Ezzel ugyani szándékosan csökkenthető az audio jel dinamikája, azaz a leghangosabb és a leghalkabb részek közti hangerő különbsége. A DRC a tévék és a házimozi rendszerek (erősítők) egy részébe már bekerült, de egyelőre még nem olyan alapszolgáltatás, mint mondjuk a kontrasztarány változtatása vagy az előre beprogramozott equalizer profilok megléte. Az Automata Hangerő funkció aktiválásával pedig a hangerő állandó szintre állítható, ami akkor jöhet jól, ha a felhasználó váltogat a bemenetek között, esetleg tévézéshez használja a rendszert, hiszen akkor előfordulhat, hogy egyik-másik csatorna sokkal hangosabb a többinél. Akkor sincsen probléma, ha a kép valamilyen okból elcsúszott volna a hanghoz képest, hiszen a HD AV Szinkron névre hallgató szolgáltatás segítségével századmásodpercenként tolhatóak el ezek. 


hanger.jpg

Mindent összevetve: A termék normális beállítások, és a hangfalak ésszerű elhelyezése mellett tisztán és szépen szól. A mélynyomó basszusaival sincsen semmi a probléma, az összhatás kellően erőteljes, a dinamika sem hiányzik belőle. Természetesen a hangminőség nem mérhető az ultra felsőkategóriás, olykor valóban kézzel készített, ám százezrekben-milliókban mért hangrendszerekhez. Azonban nem is azok vetélytársának szánják a BH9530T-t, ami szerencsére az árán is meglátszik. Arra, amire kitalálták, arra tökéletesen megfelel.
Természetesen mindenkinek módja nyílik arra, hogy tökéletesen a saját igényeihez, füléhez szabja a magas, illetve a mély hangok arányát. Ám akkor sincs gond, ha valaki ehhez nem ért, nem bízik magában, vagy csak egyszerűen nem akar ilyesmivel vacakolni. Ilyenkor ugyanis egyszerűen csak rá kell bíznia magát az előzetesen beprogramozott beállításokra, amelyekből összesen nyolc kapott helyet a kínálatban. Ezek sok esetben már elnevezésükben is jelzik, hogy ilyen jellegű tartalom mellé szánták őket a mérnökök. Akinek már volt alkalma korábban belefutni LG házimozi szettekbe, azoknak ezek nem lesznek ismeretlenek egyáltalán:

  • Natural: Természetes, visszafogott hangzás.
  • Natural Plus: Ugyanaz, mint a Natural, csak kihasználva az 5.1-es hangrendszer lehetőségeit.
  • Bypass: A készülék a többcsatornás surround hangot azon a módon játssza le, ahogy azt felvették.
  • Bass Blast: Erőteljesebb mély hangok a jobb és bal első hangszóróból, valamint a mélynyomóból.
  • Beszédjavítás: A beszédhang minőségének javításával tisztábbé teszi a beszédet.
  • Játék: Jobb virtuális hangzás videojátékokhoz.
  • Éjszakai:: Ez akkor lehet hasznos, ha késő este kis hangerővel szeretne filmet nézni.
  • Up Scaler: MP3-fájl vagy más tömörített fájl hallgatásakor javítható a hangzás. A funkció csak 2-csatornás (sztereo) hangforrás esetén használható.
  • Loudness: Kiemeli a mély és magas hangokat.

Az LG egyik saját fejlesztése az úgynevezett 3D hanghatás, amely már más korábbi eszközeibe is bekerült, és innen sem hiányzik. E funkció bekapcsolása után elméletileg tágabb hangteret hoz létre, ami állítólag még inkább a valódi filmszínházakra emlékezteti az embert. A hagyományos kialakítású modelleknél ez nem működött annyira hatékonyan, itt viszont a 9 csatornának köszönhetően nagyon is üt. A felfelé állított hangsugárzók tényleg képesek kihozni ebből a technológiából a maximumot. A 3D Soundnak két változata van, a 3D Zene és a 3D Film, amiből következik is, hogy melyiket mihez kéne használni. Természetesen azért ezeket az elnevezéseket csak javaslat szintjén érdemes figyelembe venni, az a legjobb, ha mindenki a saját fülére hagyatkozik, és úgy dönti el, hogy mikor melyiket választja. A készülék egyébként. Egy házimozi rendszer esetében botrányos lenne, ha probléma adódna a térhatású hangszabványok kezelésével, de erről itt szó sincs. A termék így minden gond nélkül elboldogul a Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS, DTS-HD High Resolution Audio és DTS-HD Master Audio formátumokkal is. A modellen emellett bekapcsolható a vezeték nélküli fülhallgató mód, aminek köszönhetően kényelmesen lehet teljes hangerőn bömböltetni a zenét, vagy nézni a filmet, ha mellettünk épp teljes gázzal horpaszt valaki.

Kezelés

Menürendszer

 

Megtartották az évek óta jól bevált, először egyébként a televízióknál alkalmazott formulát. Ennek fő sajátossága, hogy a tradicionális menürendszer helyett nagyméretű színes ábrák fogadják a felhasználót, amelyek közvetlen bejáratot nyitnak a legfontosabb funkciókra. Azaz ezeken keresztül érhetőek el a csatlakoztatott eszközök, az optikai meghajtó, illetve a médialejátszó, a böngésző, a prémium tartalmak, a applikációs bolt, valamint a rendszerbeállítások. Ez utóbbinál a szoftvervezérlés levezénylése, a hálózat menedzselése, az idő és a nyelv nyito2.jpgmegadása mellett bekapcsolható többek között a gyerekzár, sőt még egyes képi beállítások is elérhetőek. No
nem kell nagy dolgokra gondolni, de azért az nem rossz, hogy lehet módosítani a képarányon, a felbontáson, a képfrissítési rátán (igen, bekapcsolható a mozifilmeknél használatos 24p mód), sőt még arra is parancsot adhatunk neki, hogy skálázza fel a tartalmakat Ultra High Definition, azaz 3840 x 2160 képpont felbontásúra. Értelemszerűen ez utóbbinak csak akkor van értelme, ha rendelkezünk 4K televízióval vagy projektorral. Ugyan ezekből még egyelőre nem sokat adtak el, de minden jel arra utal, hogy ez változhat a jövőben, úgyhogy ez az opció a jövőben egész hasznos lehet. Azt azért fontos megjegyezni, hogy a kép minősége nagy részben még mindig a csatlakoztatott megjelenítő eszköz képességeitől, alkalmazott beállításaitól függ. 

Vezérlőeszközök

A modell sajnos nem támogatja a márka egyes televízióinál már feltűnt, mozgásalapú vezérlésre épülő és a friss verzióknál már a hangalapú vezérlést is támogató Magic Remote távvezérlő használatát. Ez kár, hiszen azzal igen kényelmes például a különféle internetes tartalmak közötti navigálás, illetve azok használata. Azért a helyzet nem annyira vészes, ugyanis a modell képes együttműködni az USB porton keresztül csatlakoztatott egérrel és billentyűzettel, azaz nem kell a nehézkes virtuális klaviatúrával bénázni. Nyilván ezekből értelemszerűen olyat bevetni, amely vezeték nélküli adatátviteli technológiát használ, hiszen ilyenkor nem kell a kábeleket kerülgetni.
miracast.jpgEmellett a hagyományos távvezérlő kiváltható egy ingyenesen letölthető alkalmazásnak hála Android vagy iOS (magyarul Apple) alapú személyi mobil eszközzel. De azért az is igaz, hogy a tablet vagy okostelefon érintőképernyőjét nem olyan kényelmes nyomkodni, mint a fizikai valójukban is létező gombokat. Maga a "rendes" távvezérlő egyébként egy teljesen korrekt darab, amely a matt szálcsiszolt fényezésnek köszönhetően remekül ellenáll a szennyeződéseknek. Az eltérő méretű és formájú, feliratokkal, piktogramokkal ellátott gombok között könnyű eligazodni, és mivel ezekből kellő számú került e kiegészítőre, ezért gyakorlatilag az összes fontos szolgáltatás, funkció elérhető a távirányítóról közvetlenül. Egyedül a háttérvilágítás hiányát lehet felróni, ami viszont komoly hiba, főleg egy olyan eszköznél, amit direkt mozizáshoz-filmnézéshez szánnak, tehát amelyet minden bizonnyal sötétben használnak majd.

(még nincs vége)

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr755558497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása