Kipróbáltuk: LG BD370 asztali lejátszó

Megannyi Blu-ray lejátszó kapható már a boltokban, de az igazi árrobbanás csak most várható. Arról nem is beszélve, hogy az új készülékek a kezdeti darabokhoz képest szebbek, gyorsabbak, okosabbak és nem utolsó sorban technológiailag is magasabb színvonalat képviselnek. Első tesztünkben kipróbáljuk az LG legújabb asztali BD lejátszóját, ami nem csak a Blu-ray technológiát képviseli, hanem néhány rendkívüli extrát tartogat a vevők számára.

 

Az LG nemrégiben mutatta be a BD370-es asztali lejátszóját, ami a Blu-ray lemezeken kívül képes a számítógépeken elterjedt és méltán népszerű Matroska (mkv) kódolással készített HD videók lejátszására, illetve beépített vezetékes hálózati vezérlőjének hála Youtube és BD Live tartalmak lejátszására is. Természetesen a BD370 továbbra is kezeli a hagyományosnak tekinthető DVD lemezeket, DivX-XVID és WMV videókat, MP3 zenéket illetve JPEG képeket, amiben az LG hagyományosan jónak, mi több, kiválónak mondható.


Mielőtt további információkkal szolgálnék a készülék tudásával kapcsolatban, gyorsan tekintsük meg a készüléket kívül-belül, majd jöhetnek a mérésekrés a funkciók kivesézése, illetve a lejátszás minőségére is kitérek.


A jelzőfénye színe függ a behelyezett médium típusától (kék: BD, piros: DVD, lila: CD)


 


Az első BD lejátszók legnagyobb problémája a sebesség volt, azaz a lemez behelyezését követően rengeteg idő telt el az első képkocka megjelenéséig. Az újabb készülékek már érezhetően gyorsabbak, de véleményem szerint a BD370-nél már elfogadható sebességet sikerült produkálni. Lássuk, hogy konkrétan milyen eredményeket produkált a BD370 Blu-ray lemezzel!

Filmbetöltés a tálca záródásától számítva: 15 másodperc
Filmbetöltés kikapcsolt állapotból előre behelyezett lemezzel: 23 másodperc
Menü megjelenése kikapcsolt (állapotból lemez nélkül): 16 másodperc
Szoftver betöltése: 5 másodperc


Ezek az időeredmények igazán jónak számítanak, habár láttunk már gyorsabb filmbetöltést kikapcsolt állapotból, előzőle már behelyezett és beolvasott lemezzel, de az a bizonyos készülék, mely ebben jó volt, minden másban sokkal gyengébbet produkált. Viszont tetszett, hogy a JAVA alapokon nyugvó menü gyorsan reagált minden parancsunkra és a hosszú kínzás során egyszer sem produkált semmilyen hibát.



Mielőtt elfejelteném megemlíteni, a csatlakoztathatósággal sem volt probléma, gyakorlatilag a hátoldali csatlakozók a főbb igényeket kielégítik (sőt, még HDMI kábel is van a dobozban, hogy otthon a beüzemelés során ne érjenek bennünk meglepetések.), de gondban lesznek azok a vásárlók, akik nem rendelkeznek dekóderes erősítővel, mivel a készüléken csak sztereó analóg RCA kimenet van.

Visszatérve a készülék tudására, a menü kiemelkedő fontossággal bír az LG BD370 esetében, hiszen nem csak egy egyszerű Blu-ray lejátszóról van szó, hanem - ahogy a bevezetőben is említettem - egy multimédiás képességekkel felvérezett készülékről.




 

 

A BD370 áramköre képes upscaling-re, azaz SD (avagy PAL) felbontású videók felkonvertálására, aminek minőségét DVD film lejátszásával ellenőriztem. Természetesen nem számítottam Blu-ray minőségű képre egy egyszerű interpoláláson alapuló eljárástól, de a vártnál jobb eredményt kaptam. Ami nem tetszett, hogy a feliratokra nem vontakozik a felkonvertálás (ami természetesen érthető), tehát ezek csúnyán, pixelesen jelennek meg a tévé képernyőjén. Az MKV lejátszás is problémamentesen zajlott, ha a minőséget nézem. "Apró" baki, hogy a készülék csak a FAT32-re formázott USB tárolókat ismeri fel, ami azt jelenti, hogy ebből fakadóan fájlméret korlát van -- 4 gigabájt. Ez rettentő kevés, mivel egy 1080p-s anyag több hangsávval 9 giga felett szokott lenni, amit nem tudunk egyben felmásolni a tárhelyre, csakis darabolva, amivel viszont PC-n kell "tökölni".

A tesztelés alatt végig az járt a fejemben, hogy milyen remek lejátszó ez a BD370, amit igazi felüdülés volt használni egy másik gyártó készüléke után, ami az LG-vel egyidőben állomásozott nálam. Ha összegeznem kéne a látottakat és hallottakat, illetve az összegyűjtött tapasztalatokat, akkor azt kell írnom, hogy ez valóban egy kiváló lejátszó, leszámítva az előbb emlíett USB-s mizériát. Ettől függetlenül kéne...főleg, hogy az ára nem több mint hét darab "látképes" magyar valuta (gyk. kevesebb, mint bruttó 70 ezer forint).


Az LG BD370 lejátszót az LG Electronics Magyar Kft-től kaptuk tesztelésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr541157164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

microblogt 2009.06.21. 22:02:59

Vegre egy termek a gyakorlott internet felhasznalok szamara. Hajnali porno szorfoles 106 cm-en remek lejatszoval....A kiadott 70 lepedo pedig meg a hatpanaszokra is hatassal lesz... Tuti siker

testez 2009.07.04. 21:32:38

Media Marktban kipróbáltam az eladó pendrive-jával amin egy 720p -s .mkv fájl volt, elég darabosnak tűnt nekem a lejátszás, olyan volt mint egy gyenge pc-n egy hd-s tartalom lejátszása. Utána kibpróbáltuk egy LG 42LH7000 tv nek az USB bemenetén is az sem játszotta le sokkal jobban . Talán a hardver gyenge ehhez a készülékekben.
(bár lehettett az mkv fájl is rossz, de kétlem).

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2009.07.06. 13:36:00

@testez: Szerintem nézd meg egy saját pendrive-al, ami normális olvasási sebességre képes. Nálam az 1080p sem akadt. Kizárt, hogy két dolgot is úgy adnának el, hogy egyik sem tudja lejátszani. Mellesleg az mkv is lehet rossz, én nekem is sikerült olyat kikapni, amiben össze-vissza tömörítési hibák voltak.

Zempy 2010.02.20. 19:56:09

Nem értem, ehhez muszáj erősítőt vennem, vagy simán ráköthetem a DVD házimozi hangfalait is? Bocs a buta kérdésért, de nem értek hozzá :)

Zempy 2010.03.12. 18:25:50

Kérlek segítsetek! LG BD370-em van, és vettem egy Genius 6000 5.1 rendszert. Nagyon nem értek az összeszereléshez, és nem tudom csatlakoztatni a kettőt. Azaz 2.0-ba igen, de nem sztereóban akarom hallgatni. Ha lehetne, megspórolnám az erősítőt, vagy azt muszáj vennem? Nem tudom.... a lényeg, hogy a lejátszón lévő pár lukba nem jövök rá, mit hogyan kéne bedgni ahhoz, hogy 5.1-es hangot kapjak. Annyi a madzag és vacak kábel, hogy belebonyolódtam....

Kérem valaki magyarázza el, hogy kell ezt! Vagy tán az a baj, hogy elkerülhetetlen az erősítő, és azért nem megy??? :(

Köszönöm a segítséget.

farkamatvakarva 2010.03.12. 21:15:06

@Zempy: nem akarok köcsög lenni, de az életben nem fogsz abból 5.1-et kihozni a 370-re
390-re tudnál, ott van analóg kimenet, ami kell a dobozodhoz, amit nem véletlenül gyártanak számítógépekhez 99%-ban
mielőtt döntesz, illen fórumokat érdemes lett volna átlapozni, csak 1 kérdés, és sztem bárki elmondta volna neked szívesen, hogy használtban max. 40-60 ropiért kaptál volna komplett erőlködős-hangfalszettes rendszert, ami ugyan a legújabb hd hangokat persze nem ismeri, de legalább az 5.1-es cuccokat gyönyörűen eldúdolta volna neked
ha van ismerős a boltban, ahol vetted, próbáld meg visszacseréltetni, mert igen rossz vásárt csináltál :(

farkamatvakarva 2010.03.12. 21:16:24

ja, megnéztem, a "hangfal"szetted ára neten harmincakárhányezer ropi körül kezdődik, ami elég drága móka így, hogy nem fog működni a cuccosod

Zempy 2010.03.12. 21:54:11

Hát valaki a másik fórumban azt javasolta, hogy vegyem ezt a Geniust, és az jó lesz. Én megkérdeztem...
És ha veszek erősítőt, akkor jó lesz? :( Legalább azzal összeköthető?
Köszi a választ!

illdisposed 2010.03.14. 08:50:23

én javasoltam, de a 390-esnél tetted fel a kérdést, így aszerint is javasoltam, nem láttam, hogy 370-hez kellene, remélem lesz megoldás, de több mint valószínű, hogy a 370-nél nem tudod elkerülni az erősítőt, mivel a Geniusnak nincs optikai bemenete, a 370-nek meg nincs analóg 5.1 kimenete

Zempy 2010.03.14. 22:54:45

@illdisposed:
Már nem téma az erősítő, csak a geniust nem akarom már visszavinni. szóval ha veszek erősítőt, akkor végre jó lesz? mindegy, milyet? köszi

voeroes 2012.03.01. 15:51:46

Én most karácsonyra vettem egy ilyen típusú lejátszót, és probléma merült fel az mkv fájlok lejátszása során. Vagyis le nem játszása során. Mind a DVD-re kiírt, mind pedig pendrive-ra kimásolt mkv-kat, amik egyébként H.264 kódolásúak, és nem viszi.... Mi lehet a probléma?

_KEK_ 2012.03.29. 18:41:19

@voeroes: helo, nem próbáltál szoftvert frissíteni rajta?

charlieobrian 2013.05.18. 06:32:57

Üdv lenne egy problémám 2 éve használom a fent nevezett lejátszót minden gond nélkül de a hétvégén kölcsön adtam egy ismerősnek de mivel nem játszotta le valamelyik Blu-ray lemezét ezért volt szíves frissíteni a firmware-t erre a verzióra amit az LG honlapról szedet le "Special_firmware_for_V3[1][1].886.00.zip" és azóta "Please Wait" felirat és semmi reakció semmire valakinek valami ötlete hogyan tudnám működésre bírni a lejátszót mert a gyerekeim rengeteget filmeznek és nem szeretném ha ki kellene dobnom mert javíthatatlan lett.
Segítséget előre is köszönöm.

_KEK_ 2013.05.18. 15:10:21

@charlieobrian: Szia ! továbbítom a kérdést az LG munkatársainak, biztos tudnak segíteni.

te nem tudsz online szoftvert frissíteni? lehet hogy az megoldanál.

charlieobrian 2013.05.18. 15:35:07

@_KEK_: Előszőr is köszönöm a választ. Sajnos semmi próbáltam usb-n, CD-ről, rá van dugva a net úgy frissíteni az lg honlapon található másik rommal is de semmi reakció csak a LG logo látszik a tv-n a lejátszó kijelzőn meg villog a kérem várjon felirat.

_KEK_ 2013.05.18. 19:39:40

@charlieobrian: ajajj, ez nem hangzik jól, de azért mindenesetre megkérdezem! végülis simán lehet hogy tudnak majd segíteni

charlieobrian 2013.05.18. 21:22:55

@_KEK_: Szerintem is ajjaj nincs valami kód vagy valami amivel lehet csinálni egy komplett vissza állítást mint egy két DVD lejátszón elviszem egy szervizbe egy vagyonba fog kerülni.

_KEK_ 2013.05.21. 14:16:30

@charlieobrian: ne add fel a reményt!
simán lehet, hogy meg tudják oldani.

_KEK_ 2013.05.22. 13:58:13

szia!

megjött az LG válasza: Azt javasoljuk, hogy az ügyfél vigye szervizbe a készülléket.

Hívja a 06-40-54-54-54- es számot, ahol eligazítást kap lakhelyéhez legközelebbi szervizről.

remélem tudtam segíteni

szia

charlieobrian 2013.05.22. 16:38:06

@_KEK_: Köszönöm a segítséget majd megírom mire jutottam.

süti beállítások módosítása