100 gigabájt egyetlen Blu-ray lemezen

A Sharpnál láhatóan nem unatkoznak a mérnökök, mert látványosan felpörgették a Blu-ray fejlesztéseket. Nem tudjuk, hogy mivel "boostolják" magukat a japánok, de minden technológia kapcsán -- amivel foglalkoznak -- elő tudnak rukkolni érdekes dolgokkal. Így van ez a Blu-ray-jel is, amiben nyakig benne vannak, így most ismét adott volt a lehetőség, hogy nagyot alkossanak. Éltek is a lehetőséggel, ugyanis kifejlesztették az új 500 mW-os lézert, amivel lehetővé válik a három- és négyrétegű, tehát maximum 100 gigabájt tárkapacitású Blu-ray lemezek írása 8-szoros sebességgel.


Az új lézer 80 fokos környezetben maximális teljesítményen üzemeltetve 1000 óránál hosszabb üzemidőre volt képes a tesztek során, tehát előreláthatóan a tartóssággal sem lesz probléma. Az egyetlen gondot az okozza, hogy bár a Sharp készen áll a tömeggyártásra (ami vicces, figyelembe véve, hogy négy hónapja indították be a 320mW-os lézerek gyártását), a Blu-ray szabvány leírása hivatalosan egyelőre nem tartalmazza a három- és négyrétegű lemezeket. Ahhoz, hogy az új lézer bekerülhessen az új asztali felvevőkbe és PC-s írókba, meg kell várni, amíg a BDA (Blu-ray Association) jóváhagyja ezeket a nyersanyagokat, majd csak ezt követően indulhat a termelés. Addig pedig marad a lemezenkénti 50 gigabájtos kapacitás.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr841419721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása