Hogyan (ne) építs házimozit - 1. rész: Az alapok

Nemrégiben beharangoztam, hogy készül egy többrészes sorozat arról, hogyan fogjunk hozzá a házimozizásnak. Sajnos sokan nem gondolnak bele abba, hogy az egész házimozi mizéria sokkal többről szól, mint hogy körberakjuk magunkat hangfalakkal és bámuljuk a kijelzőn villódzó képet. Mivel jómagam is végigjártam ezt a rögös utat, szeretném, hogy akik most vágnak bele, azokat se érje csalódás több tíz/százezer forint elköltése után. Utólag visszatekintve most már én is másképp csinálnék néhány dolgot, de az anyagiak behatárolják a lehetőségeket. Nem mondom, hogy a pénz nem számít, de higgyétek el: számolatlanul dönthetitek a pénzt a rendszerbe, ha az alapok nem megfelelőek, aztán meg jön a csodálkozás, hogy a szomszéd kompakt házimozijában több a mozis hangzás, mint az otthoni félmillás rendszerben. Ezért kezdem most az alapoknál, mert ezek a legfontosabbak.


...számolatlanul dönthetitek a pénzt a rendszerbe, ha az alapok nem megfelelőek...


Akkor most belevágjunk, vagy ne?

A kérdés jó, de pontosabb lenne, ha első körben a "Hogyan-ra" keresnénk a választ. A házimozizás alapja a tér, nem véletlenül hívják a mozis hangzást TÉRhangzásnak. Ha nincs tér, akkor oda az élmény. Az nyilvánvaló, hogy a tévét/projektort satöbbit fél méterről bámulni nem nagy élvezet, de a térhangzás kivitelezése minden rendszer sarkalatos pontja, éppen ezért most erre kívánnék nagyobb hangsúlyt fektetni, aztán foglalkozunk mással is.
 

Ha szeretnénk túllépni a tévék beépített hangszórójának tudásán, akkor több lehetőségünk adódik: valamilyen számítógépes szett, sztereó rendszer, kompakt házimozi szett vagy külön erősítőből és hangszórókból álló összeállítás. Bárhogy is döntsünk, tartsuk fejben, hogy a többhangszórós rendszerhez tér kell. Persze nem akarom azt mondani, hogy két hangszóróval nem lehet elérni valamiféle térhangzást, mert hazugság. Erre bizonyítékul rengeteg dolog szolgál, de főleg a katonák biztos tudnának erről mesélni, akik fejhallgató segítségével is képesek voltak meghatározni, hogy melyik irányból érkeznek a gépek (de elég a helyi SZTK-n elmenni egy audiológiai vizsgálatra és ott is megtapasztalható ez a jelenség). Sőt, azt kell mondanom, hogy van birtokomban egy LCD tévé, amit Surround módba állítva valóban felfedezhető a térhangzás, de ez messze nem az igazi.


Bárhogy is döntesz, tartsd fejben, hogy a többhangszórós rendszerhez tér kell


Tehát...térre nem csak azért lesz szükség, hogy el tudjuk helyezni a hangfalakat, hanem azért is, hogy azok tényleg képesek legyenek térben megszólalni, illetve a dinamika se vesszen el. Mindez azt jelenti, hogy kis szobában azért nem fog érvényesülni a térhangzás, mert a hangok nem onnan fognak megszólalni, ahonnan azt a hangmérnökök megálmodták. A többhangszórós rendszer lényege ugyanis nem csak annyi, hogy jobbról-balról-elölről-hátulról halljuk az effekteket, hanem a tér minden irányából érzékelni kell a hangot. A cél, hogy abból az irányból is halljunk a hangeffekteket, ahová nem tettünk hangfalat. Az is fontos, hogy mindez olyan élethűnek hasson, hogy akár fejünket is felkapjuk a hangforrás irányába, hátha onnan akarja fejünket letépni Godzilla. Ha ez megvan, akkor elégedetten dölghetünk hátra, addig viszont még rengeteg dolgunk lesz.


A cél, hogy abból az irányból is halljunk a hangeffekteket, ahová nem tettünk hangfalat.


Ahhoz, hogy ez az élmény megvalósulhasson (vagy legalábbis h szemernyi esélyt akarunk adni annak, hogy megvalósulhasson) egy nagyobbacska szobára lesz szükség. Tapasztalatom szerint egy 5.1-es rendszerhez legalább 15 négyzetméter kell (de 20 erősen ajánlott), ez alatt nem érdemes belefogni a dologba, sőt, ennek a 15 négyzetméternek is "tisztának" kell lennie, azaz nem fér bele szekrény és egyéb nem odavaló dolog. A szekrény egyébként jó példa arra, mit ne tegyünk egy moziszobába, de a bútorok amúgy sincsenek jó hatással a hangzásvilágra, mert anyaguktól függően elnyelik vagy visszaverik a hanghullámokat, így a térhangzásnak többnyire lőttek. Ami ebbe a 15 négyzetméterbe belefér, az egy kanapé vagy egy pár fotel, illetve a hang- és kép előállításához szükséges dolgok (hangfalak, készülékek és állványok stb). A szoba mérete a hangfalválasztás szempontjából is fontos, ez fogja meghatározni, hogy álló- vagy polcsugárzókkal rakjuk magunkat körbe. Kisebb szoba esetén nem érdemes nagyméretű álló hangfalakra költeni, ehelyett állványra állított polcsugárzókat javasolnék, frontsugárzónak abból is nagyobb tányérátmérővel szerelt darabokat. Hátsó csatornára elgendők a kisebb hangfalak, mert az ilyen rendszer mindenképpen meg kell támogatni egy jobb mélynyomóval. A jó minőségű állvány vagy hangsugárzó konzol semmiképp sem elhanyagolható, ugyanis a bútorra helyezett hangsugárzók szintén problémát fognak okozni a későbbiekben.


A szoba mérete a hangfalválasztás szempontjából is fontos...


A másik, amire figyelni kell, az a szoba kialakítása. Az ideális a hagyományos négyszög (négyzet-téglalap) alakzat, amiben nincs oszlop, ki- vagy beugró, esetleg boltív és egyéb építészeti látványosság. Ha szigorúan vesszük, az ablakok sem előnyösek, hiszen az üvegfelület szintén megváltoztatja a hangzást, de gondolom kevesen vannak, akik megengedhetnek maguknak egy minden szempontból tökéletes, dedikáltan csak házimozi célokra használható szobát. Hazai viszonyban többnyire a nappali látja el ezt a feladatot, de tervezésnél számolni kell a barátnő/feleség faktorral, mert ez sokszor komoly akadályozó tényezőként lép fel -- sokan a pincét szokták erre a célra átalakítani, ami általában tökéletes helyszín a megfelelő hangszigetelő réteg felhordása után. Ha mégis van ablak, akkor a függöny kötelező tartozék, illetve a hangfalak elhelyezésével is javítani a helyzeten.

 

Hazai viszonyban többnyire a nappali látja el ezt a feladatot, de tervezésnél számolni kell a barátnő/feleség faktorral, mert ez sokszor komoly akadályozó tényezőként lép fel
 

Ha az említett feltételek -- megközelítőleg -- nincsenek meg, akkor örökre felejtsük el, hogy a végeredmény tökéletes lesz. Persze a gyártók próbálnak mindenféle mérőmikrofonnal felszerelt erősítővel és elektronikába programozott mágiával térhanzást varázsolni, de a hanghullámok fizikai viselkedését ilyen apróságokkal nem lehet kellő mértékben befolyásolni. Próbálkozni természetesen lehet. Elverhetünk csomó pénzt egy rakás hangfalra, kábelekre, erősítőre, valószínűleg megkapjuk majd a jobbról-balról és elölről-hátulról hangzást, plusz a nagy hangerővel is lehet majd villogni a haverok előtt, de nem ezt akartuk. Célunk, hogy ha leülünk mozizni, akkor ne az jusson eszünkbe, hogy kiadtunk egy csomó pénzt a semmire. Megéri? Egyértelműen nem. Ha úgy tűnik, hogy az alapoknál elbukhatunk, akkor vegyünk egy jó sztereó rendszert, akkor legalább a zenék szépen fognak szólni és a filmeket is lehet vele hangosítani, igaz, a térhangzásról le kell mondanunk.


Célunk, hogy ha leülünk mozizni, akkor ne az jusson eszünkbe, hogy kiadtunk egy csomó pénzt a semmire.


A bevezető prédikáció után következő részünkben már a hangfalakkal és erősítőkkel fogok foglalkozni, addig házi feladat, hogy mindenki átgondolja, meg tudja-e teremteni az alepvető feltételeket a térhangzáshoz és a többhangszórós rendszerhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr201764430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2010.05.06. 03:54:43

ennek a cikknek mikor lesz folytatása? :)

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2010.05.06. 13:32:27

Ohh, majdnem kész van...csak közben rengeteg más projekt futott be, de olyan 80%-on áll jelenleg. Igyekszem és sorry:(

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2010.05.06. 15:11:05

semmi gond, igazából most találtam rá a blogra, szal nem várok régóta, vagy ilyesmi :)

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2010.05.06. 19:41:21

Okés, látogass sűrűn, most már összeszedem magam:P

Helga_ 2010.05.25. 15:48:01

kitartás, nekem is tetszett a cikk! csak így tovább! én is várom a folytatást!

süti beállítások módosítása