Küszöbön a 3D-s Blu-ray filmek

A hazai mozikban is egyre sűrűbben találkozhatunk 3D-s filmekkel, így joggal várhatjuk el, hogy otthonunkban is élvezhessük a 3 dimenziós megjelenítés és technológia előnyeit. Nos, már nem kell sokat várnunk, hiszen a Blu-ray e tekintetben is úttörő lesz. Hamarosan indulhat az otthoni popcorn pattogtatás és kólaszürcsölés, de előtte...


...de a szabványért felelős Blu-ray Association még dolgozik a részleteken, mindenesetre az már biztos, hogy a Blu-ray teljes mértékben alkalmas lesz a térbeli technológia alkalmazására a házi-mozi területén. Nem csak a Blu-ray szövetség, hanem filmstúdiók, tévé- és Blu-ray készülékgyártók, valamint még számos független szakember dolgozik a hardvert és szoftvert egyaránt értintő szabvány lefektetésén.


A 3D-s technológia alkalmazása számos kérdést és problémát vet fel, amit miharamabb meg kell oldani. Első körben a legfontosabb, hogy a 3D-s mozgókép a mozivászonhoz képest egy sokkal kisebb méretű televíziókészülék kijelzőjén is élvezhető minőségben jelenjen meg, emiatt pedig könnyen elképzelhető, hogy új televíziókészülékre is szükség lesz -- ha ez valóban így történik, akkor nem biztos, hogy a nézők könnyen ráharapnak az újdonságra.


Mivel jelenleg nincs semmilyen szabvány a 3D-s Blu-ray filmekre vonatkozóan, ezért a Walt Disney Home Entertainment gondozásában június 30-án megjelenő "Jonas Brothers: The 3D Concert Experience" koncertlemez az anaglyph (színszűrésen alapuló) technikát használja a 3D-s megjelenítéshez -- ami 2009-ben már nem számít újdonságnak és jó minőségűnek, ellenben csak színszűrős szemüvegre lesz szükség, új lejátszóra és TV-re nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr11150978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása