Kungfu-balett, Bond-lánnyal

Ang Lee kicsit olyan számomra, mint a kínai bevándorlók gyereke a texasi redneckek iskolájában. Hamburgert zabál, baseballkártyát gyűjt, még a focicsapatba is beáll, hogy végre igazi amerikainak tartsák, de minden hiába, a keményfiúk így is, úgy is összeverik, és belenyomják a fejét a vécébe. Mert van más tajvani rendező, aki ennyire görcsösen ragaszkodik a cowboyokhoz, az észak-déli háborúhoz, Woodstockhoz, meg a nagy, zöld képregényfigurákhoz? Na ugye.

A Tigris és sárkány tipikusan az a film, ami miatt a nagyképernyős házimozizást kitalálták: díszes ruhákba bújt, szép emberek látványosan csépelik egymást, elképesztően gyönyörű, változatos helyszíneken. Tegyük gyorsan hozzá, ez nem hagyományos értelemben vett wuxia, nem a folyton kardozó kínaiak grandiózus-misztikus eposza, inkább az ázsiafanok kedvenc műfajának családbarát, amerikanizált popcornváltozata. A felhígított Mátrix találkozása a kilúgozott Hét szamurájjal a Jackie Chan-filmek kulisszái között. Mese a jó és a gonosz örök harcáról, a szent életű bajnokról, Li Mu Bai-ról (Chow Yun-Fat) és az örök rivális Jáderóka (Cheng Pei-Pei) klánjáról, meg a kettejük közt őrlődő, minden korábbi tanítványnál tehetségesebb és szemtelenebb nindzsalányról (Ziyi Zhang).

A Tigris és sárkány igazi összázsiai sztárparádét vonultat fel. Chow Yun-Fatet gondolom senkinek sem kell bemutatni, a 80-as évek kazettamásolós korszaka óta ő a hongkongi kungfufilmek egyik legnagyobb sztárja. A Holnap markában Bond-lánya, Michelle Yeoh viszont malajziai, az amerikai gyártású kosztümös filmek kötelező ázsiai hősnőjévé érett Ziyi Zhang pekingi, a Tigris és sárkányban rányomuló Chen Chang pedig tajvani. És ez már a forgatáson is rengeteg kavarodást okozott: a négy főszereplő olyan borzalmas akcentussal beszélte a mandarin nyelvjárást, hogy végül az összes kínai moziban feliratozni kellett a filmet.

De hiába a sok pengevillogtató harcos, meg nemzetközi húzónév, a történet középpontjában itt nem ők állnak, hanem az ősi Kína Excaliburja, a Zöld Végzet, amit folyton ellopnak aztán visszalopnak, aztán újra ellopnak, természetesen grandiózus kaszabolások közepette. A látványos kungfu-balett Mátrix-örökség, de ez sem véletlen: a harci jelenetek koreográfusa ugyanaz a Woo-ping Yuen volt, aki akciórendezőként jegyezte a Mátrix-filmek legendás védjegyét, a két kocsmafilozofálgatás közötti, falra felfutós, extrém látványos verekedeséket.

Bár a Tigris és sárkány 2001-ben besöpörte a legjobb operatőr, zene, díszlet és külföldi film Oscarját (és mellé még 73 másik díjat a Golden Globe-tól kezdve az MTV Aranypopcornján át a hongkongi filmfesztivál nagydíjáig), Ang Lee két szék között a padlóra (vagy hogy stílusosabbak legyünk: két pagoda között a sikátorba) esett: míg az amerikai közönség röhögőgörcsöt kapott, amikor meglátta a fák között repkedő színészeket, a hardcore wuxia-hívők túl cukormázasnak, túl hollywoodinak tartották a filmet. Ang Lee-t pedig árulónak, mert feláldozta a legszebb kínai meséket a dollármilliók oltárán. Hogy melyik tábornak van igaza? Döntse el a kedves olvasó!

A Tigris és sárkány Blu-ray kiadását a bookline.hun is megvásárolhatod.


Lemez adatok
 

Játékidő:
moziváltozat: 120 perc

Kép: 1080p

Hang:
magyar - dolby digital 5.1
dolby digital 5.1
angol - dolby trueHD
cseh - dolby digital 5.1
lengyel - dolby digital 5.1
orosz - dolby digital 5.1

Felirat: magyar, angol, arab, bolgár, cseh, görög, héber, hindi, horvát, lengyel, orosz, portugál, román, szlovén, török

Extrák:

  • Audiókommentár Ang Lee rendező és James Schamus producer közreműködésével
  • Interjú Michelle Yeoh színésznővel
  • Werkfilm - A sárkány szabadon engedése
  • Galéria

  


Tigris és sárkány (Wo hu cang long, 2000)

Műfaj - akció

Rendezte - Ang Lee

Szereplők:
Ziyi Zhang (Jen)
Yun-Fat Chow (Li Mu Bai)
Michelle Yeoh (Yu Shu Lien)
Pei-pei Cheng (Jade Fox)
Chen Chang (Lo/Luo Xiao Hu)
Chang Chen (Lo)
Feng Lin (Kapitány)
Sihung Lung (Sir Te)
Kai Li (Gou Jun Pei)


A film története: Azok a harcosok, akik a Vudan-hegy szerzeteseitől tanulják a fegyverforgatás fortélyait, szinte legyőzhetetlenek: csodás képességeiket messze földön félik és tisztelik. Ám Li hátat szeretne fordítani az örök harcnak, és elajándékozza híres kardját, a Jade Rókát. A kardot azonban elrabolják és Li úgy érzi, az ő feladata, hogy ne engedje illetéktelen kezekbe jutni a legendás fegyvert. Társnője, a testőr Su Lien segítségével indul a rabló nyomába, aki - legnagyobb meglepetésükre - méltó ellenfele a Vudan-hegy neveltjeinek. És még nagyobb meglepetésükre: nő.

Szerintünk: (4/5)
Szerintetek: (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr82108637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása