Metropolis 1927 - a némafilm felújított változata Blu-ray lemezen

A Metropolis egy igazi gyöngyszem lesz a Blu-ray kiadványok között, ugyanis ez esetben egy majdnem 84 éves film találkozik a modern technikával és technológiával. Fritz Lang művét 1927 januárjában mutatták be Berlinben, amikor még se híre, se hamva nem volt Dolby hangzásoknak, tehát a Metrolpolis némafilm formájában, átvezető feliratokkal és aláfestő muzsikával került a vászonra -- utóbbi a modern technikának köszönhetően 5.1-ben fog megszólalni.

A filmmel 83 év alatt sok minden történt, ugyanis az eredeti berlini bemutató után az amerikai piac számára a Paramount kezelésbe vette a filmet és alaposan megvágta az eredeti tekercset: új feliratokat és neveket találtak ki a szereplőknek, de a film kivágott részei (nagyjából mintegy 25 perc) ennek köszönhetően majdnem 80 évre elvesztek. Időközben a filmből több feldolgozás is készült, de az elmúlt évtizedekben folyamatosan próbálták az eredeti filmet rekonstruálni és felújítani. Végül, 2008-ban Buenos Airesben megkerültek az addig elveszettnek hitt részek is, ezzel újból teljessé vált a film, aminek teljes mértékben felújított változatát 2010-ben bemutatták a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is és hamarosan Blu-ray lemezen is megvásárolható lesz -- 1080p HD felbontásban, 5.1-es aláfestő zenével.

A Metropolis film és annak témája nagy sikert aratott és hatással volt a sci-fi műfajra, így nem számít csodának, hogy az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.
 


Ízelítőnek és kedvcsinálónak pedig álljon itt a film szinopszisa és egy trailer!

"2026-ban, Joh Fredersen gigantikus Metropolisában csak a kiváltságos réteg élvezi a technikai fejlődés nyújtotta előnyöket. Ők a tervezők, a gondolkodók. Számukra csodálatos kertek és ligetek kapui állnak nyitva, fényben és ragyogásban élnek. De a város alsó szintjén, a föld alatt élnek a szegények, a munkások, akik napfényt sose látnak és mesterségesen megvilágított körülmények között robotolnak naphosszat. A két szintet liftek kötik össze, egyébként lakóik között nincs semmi kapcsolat. Mígnem egy napon "lentről" érkezett gyerekcsapat zavarja meg a fentiek szórakozását, élükön a fiatal tanítónővel, Mariával. Fredert, Joh fiát megszédíti a lány szépsége, és utána ered az alsó városba, ahol egy robbanás során megtapasztalja a munkások nyomorát."

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr242366574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása