Megfizethető kompakt szórakozás: LG HX806PE

Amikor tavasz végén legelőször láttam ezt az összeállítást, akkor gondolkodóba estem, hogy vajon mi értelme van egy olyan hangrendszernek, aminek állítható a magassága? Ki az, aki nem tudja előre, hogy padlón álló, vagy polcsugárzókból álló hangrendszert akar?! Persze ezt a mai napig nem tudtam 100%-ban megfejteni, de biztos sokan vannak úgy, hogy csak bemennek a boltba és választanak valamit anélkül, hogy komolyabban értenének hozzá vagy belegondolnának abba, hogy nem biztos, hogy a kiszemelt házimozi el fog férni a szobában. Minden esetre az egyik válaszom a saját magamban feltett kérdésre, hogy az LG HX806PE esetében a gyártó megadja a választás lehetőségét lehetőséget, hogy tetszés szerint, a vásárlás után is szabadon dönthessük el, hogy milyen frontsugárzókat szeretnénk. A másik válaszom pedig az, hogy egy költözésnél jól jön egy ilyen választási opció, akár kisebb, akár nagyobb lakásba tesszük át a privát mozinkat.

Hogy konkrétan mit jelent az állítható magasság? Nos, gyakorlatilag arról van szó, hogy a két első hangsugárzó három részből áll: talp, középső rész, hangszórókat tartalmazó felső rész. Ha mindhármat használjuk és egymásra építjük ezeket, akkor egy padlón álló hangfalat kapunk. Amennyiben a hangszórókat tartalmazó felső részt önmagában a falra akasztjuk, akkor értékes helyet takaríthatunk meg, nem kell kerülgetni és helyet biztosítani neki a padlón.

A többi hangsugárzó viszont már nem ilyen rendszerű, tehát ez csak az elülső jobb és bal hangcsatornákat biztosító front hangszórókra érvényes. Apropó, hangfalak: összesen 5 hangfalat és egy mélynyomót kapunk, mely utóbbi a gyártó szokásától eltérően nem aktív egység, hanem ezt is az erősítővel egybeépített lejátszó hajtja meg, akárcsak a többi csatornát. A hangfalak összeköttetése vezetékes, amihez nem túl vastag kábeleket is kapunk, amit legalább könnyű elvezetni és a front hangszóróknál bevezethető a talpon keresztül az állványba - már amennyiben állványra vannak szerelve és nem a falon lógnak.

Mint mondtuk, a készülék lelke egy Blu-ray lejátszónál kicsit nagyobb méretű doboz, ebben kapott helyett a D osztályú erősítő, ami jelentős hely- és tömegspórolást jelent. Ezzel együtt jár a 10%-os THD torzítás is, ami "hifisták" számára már elfogadhatatlan, de nem is nekik készült a termék, hanem azoknak, akik nem akarnak kínlódni a hangfalak-erősítő-lejátszó trió összeválogatásával, és valamennyit spórolni is akarnak a komplett rendszeren.

Nyilván a 850 watt reklámértékekkel bír, hiszen a készülék hátuljára 120 wattos teljesítményfelvétel van, de a wattoknak itt nincs jelentősége, a HX806PE-vel rendkívül jól lehet döngetni. Legyen annyi elég ennek bizonyítására, hogy a saját AV erősítőm, ami ennek többszörösét fogyasztja, az képes hasonló hangerőre úgy, hogy ott az aktív mélynyomóban külön Bash rendszerű erősítő is van, ami önmagában maximum 1 Ampert vesz fel a hálózatból. Persze ne feledjük el, hogy míg a különálló házimozi rendszerekben átlag 8 ohmos hangfalakat használnak, addig a kompakt rendszereknél jóval alacsonyabbat, tehát 3 ohmosakat (valószínűleg jó nagy érzékenységgel).

Ha már itt tartunk, akkor beszéljünk a hangminőségről is, most szokásunkkal ellentétben az egyéb dolgokat majd a végére hagyjuk. Tehát: a hangerő nem mindig egyenlő a hangminőséggel, és ez valahol most is igaz. Az LG HX806PE szatelit hangsugárzóiba épített apró wooferek nem képesek elég mélyre menni, tulajdonképpen a középtartomány kiszolgálására már nem igazán képesek. Ennek ellensúlyozása végett a gyártó a mélynyomó vágási frekvenciáját jóval feljebb engedte a szokásosnál, de még ez sem igazán elég. Ennek eredménye, hogy a középtartományban van egy kifejezetten nagy űr, amire még rásegít az is, hogy hiányzik a fából készült hangszórók teltsége is.

De kezeljünk mindent a maga helyén! Minden fröcsögésem ellenére mozis felhasználásra tökéletesen jó választás ez a hangfalszett, mert a magasak kellően élesek és részletesek is, valamint a mélyből sincs hiány, noha nem kell a pincébe szaladgálni értük, mégis kellemesen szól a mélyláda. Egyedül az zavaró, amikor bele-belecsíp a középtartományba, hiszen míg a mélyhangok iránya nem igazán állapítható meg, addig a középtartományé már igen, tehát bele tud rondítani a térhangzásba. Az előre beállított hangzásmódokat érdemes elkerülni, a legjobb, ha az egyedi hangszínszabályzást választjuk és mindent középen hagyunk.

Természetesen a zenelejátszás lehetősége is adott, hiszen audio CD lejátszás, FM rádió és MP3 lejátszásra is van lehetőség, de ezen a téren a szett nem teljesít olyan szépen, mint az "analóg" rendszerek.  Vannak, használhatók, de az audiofil hangzás árban is sokkal feljebb kezdődik. Ugyanakkor ezek a kompakt házimozi szettek ebben sosem voltak jók a sztereo hangzásban, tehát igazán hibának sem róhatjuk fel ezt a hiányosságot, nem erre szánták őket. Összefoglalva a hangminőséget: a HX806PE házimozira áráért cserébe tökéletes lesz, de hallottunk már ennél jobbat is az LG-től (úgy hívják, hogy HB954PB - jóval drágábban ennél).

Most pedig térjünk rá az egyéb tudásra! A készülék 3D Blu-ray lemezek lejátszására képes, ám ehhez persze szükséges egy HDMI 1.4-en csatlakoztatott 3D kijelző és a hozzá tartozó szemüvegek is. Ezen felül még rendelkezésre áll kompozit kimenet, bár nem hinném, hogy ezt sokan használnák. Külső eszközök csatlakoztatására optikai digitális S/PDIF és analóg sztereo RCA bemenetek állnak rendelkezésre. Természetesen van USB 2.0 bemenet, amire pendrive, kártyaolvasó vagy merevlemez csatlakoztatható (szokás szerint NTFS-re formázottak is lehetnek).

A hátoldalon találunk RJ-45 Ethernet csatlakozást is a DLNA-hoz és a BD-Live, valamint a Netcast (YouTube, Accuweather, Picasa) és Smart funkciók (V-Tuner, Accendo stb) eléréséhez. Sajnos, legnagyobb bánatunkra Wi-Fi nincs, tehát kábelezni kell, ha ezeket használni akarjuk. Az erősítő fokozat hűtéséről egy ventilátor gondoskodik, de ez kellően halk ahhoz, hogy ne zavarjon bennünket a mozizásban, a hangszórók könnyedén elnyomják azt a minimális szélzajt, amit gerjeszt.

A lejátszási képességekről is ejtsünk néhány szót. Picit nehezen tudtuk elfogadni, hogy a rádiót nehéz anélkül működtetni, hogy a tévét is bekapcsolnánk, mivel nem sok információt nem kapunk a beépített kijelzőn. Véleményünk szerint ez teljesen felesleges energiapazarlás és ráadásul kényelmetlen is. A Blu-ray és CD lejátszással nem volt probléma, utóbbit ráadásul MP3-ba menthetjük a behelyezett USB tárolóra. Az ismert és legelterjedtebb képfájlok lejátszása sem okozott bonyodalmat, és ugyanez igaz a zenére is.

Nos, ami a filmeket illeti az XViD, DivX lejátszása nem probléma, ugyanez igaz a VC-1/x264/h264 tömörített állományokra, illetve az .avi/.ts/.m2ts/.wmv/.mkv (L5.1 nem támogatott) kiterjesztés is flottul ment. Arra nem sikerült fényt deríteni, hogy mi a helyzet a header compression-nel, mert nem volt olyan állományunk, amely így lett volna elkészítve.

Az LG HX806PE ajánlott végelhasználói ára bruttó 99 900 forint, ami nem rossz ár érte. Persze vannak előnyei és hátrányai is a készüléknek, a táviránytó is átlagos, de összességében véve egy olyan rendszer kapunk, ami filmek alatt kellő hangerővel és meglehetősen tisztán szólaltatja meg a hangokat, 3D Blu-ray kompatibilis, valamint külső digitális forrásokat is fogad. Ennél több pedig nem kell, csak arra vigyázzunk, nehogy a szomszédok hamar felfigyeljenek a nagy hangerőre, mert fennáll a veszélye annak, hogy amikor átjönnek (be)szólni, akkor ottragadnak nálunk egy pár film erejéig:)

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr633161066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása