Sokoldalú és bombasztikus - LG HX906PA SMART 3D Blu-ray házimozi teszt

Blu-ray, 5.1-es házimozi szett, 3D tartalmak kezelése és integrált médialejátszó! Mindez egyben: ez az LG HX906PA

Dizájn - a lényeg a részletekben lakozik

Az vitathatlan, hogy az LG 2011-re a szórakoztatóelektronikai iparág megkerülhetlen szereplői közé tartozik. különösen igaz ez az otthoni audio rendszerek, házimozi szettek piacára. Ennek egyik fő oka, hogy a vállalat az elmúlt egy évtizedben mind az innovációt, mind a dizájnt tekintve a pionírok közé tartozik. A formatervezést tekintve jó pár olyan újdonság fűződik a cég nevéhez, amelyet később a konkurensek is átvettek, megpróbáltak, megpróbálnak lemásolni. Jó példa erre a tévéknél a Borderless (keret nélküli) vonal, vagy a házimozi rendszereknél a pezsgőspohár alakú hangsugárzók termékcsoportja.

 

Így aztán az biztosnak látszott már a doboz kinyitása előtt, hogy a HX906PA esetében sem lesz sok panasz a külalakra. És a termék nem is okozott csalódást. A több komponensből álló szetteknél sokszor az okoz problémát, hogy az egyes hangfalak a kialakításból fakadó eltéréseknek köszönhetően nem igazán passzolnak egymáshoz. Ám ez esetben ezt sikerült kiküszöbölni. Ebben persze nagy szerepet játszik az anyagválasztás, hiszen minden egyes hangsugárzó zongoralakk fekete borítást kapott. Ez ugyan már nem újdonság, viszont a végeredmény továbbra is felettébb elegáns. Ráadásul arra is odafigyeltek, hogy a membránok mérete is ugyanakkora legyen. Szerencsére a visszafogott stílus mellett törtek pálcát a tervezők, tehát nincsenek merész, giccsbe hajló ívek, és a több szín használatáról is lemondtak. Viszont ez nem jelenti azt, hogy az apró finomságokat mellőzték volna. Ezek főleg a két toronysugárzónál figyelhetőek meg, hiszen ezek vannak leginkább szem előtt. A lekerekített élek tompítanak a szigorúságon, az enyhén mehajlított nyakrész pedig még kecsesebbé teszi az egyébként is vékony, mindössze kilenc és fél centi széles első hangfalakat.

Az interfészekkel sem spóroltak. A központi egységen a kötelező AUX, optikai, komponens és kompozit csatolók mellett helyet kapott két HDMI port, valamint egy Ethernet bemenet (ez a netes tartalmak miatt fontos), sőt még hordozható lejátszók is csatlakoztathatóak hozzá. Mindent összevetve a dizájn remek, a szett a visszafogott, ám elegáns kialakításnak köszönhetően bármilyen környezetbe harmonikusan belesimul. Méreteinél fogva pedig akár még egy garzonban vagy kollégiumi szobában is gond nélkül otthonra lelhet.

Megszólalás-teljesítmény

Az LG nem gumicukorral gurigázik, hiszen a specifikációk szerint a modell maximális kimeneti audio teljesítménye 1100 watt. Ez bárhogy nézzük brutális, hiszen ennek a töredéke is tökéletesen elég lenne ahhoz, hogy egy átlagos lakás nagyszobáját teljesen kitöltsön hanggal az ember. A teljesítmény egyenletesen oszlik meg a hangsugárzók között, és még ehhez jön a mélynyomó kétszáz wattja. Teljesen őszintén: Nem tekertem fel csutkára a teljesítményt. Egyszerűen nincs egy saját zenei klubom ahhoz, hogy ezt lehetőség lett volna kipróbálni, viszont szomszédok vannak, akikkel azért nem árt a jó viszony fenntartása. 

A készülék természetesen támogatja a legfontosabb térhatású hangszabványokat, de ez egy ilyen kategóriájú termék esetében alapelvárás. Ennek értelmében képes a Dolby Digital, Dolby Digital +, Dolby TrueHD, DTS, DTS HD, DTS HD (High Resolution Audio), DTS HD (Master Audio Essential) szabványok kezelésére. A modell támogatja az ARC (Audio Return Channel) szabványt. Tehát amennyiben szintén kompatibilis televízióval kötik össze (a csatlakozóknál a hátlapon vagy oldalt mindig feltűntetik ezt), akkor elegendő csak HDMI kábelt használni a kép és hang továbbításához, nincs szükség a HDMI + optikai kábel kombinációra.

Néhány plusz, abszolút kényelmi funkcióval is ellátták. A Hang menüpont alatt megtalálható DRC aktiválásával megakadályozható a hangerő hirtelen megnövekedése, ami a berobbanó és emiatt borzasztóan idegesítő reklámok alatt jöhet nagyon jól. Emelett a szinkron is módosítható millisecundumonként, amire akkor van szükség, ha a kép és a hang elcsúszna időben egymástól.

Természetesen előre beprogramozott equalizer beállításokat is kínál, amelyek közül a távirányító Sound Effect gombjával lehet válogatni. Nem kevesebb mint tizenegy darab került bele, amelyek között megtalálható a Természetes éppúgy, mint a Bass Blast (ami a mély hangokat emeli ki), a Beszédhang Kiemelés vagy éppen a Játékra optimalizált opció. Magától értetődően arra is mód nyílik, hogy a felhasználó saját igényei szerint állítsa be a magas és mély hangok arányát.

Hangminőség

A hangminőségre egyébként nem lehet semmi panasz. Filmek esetében tényleg mozis élményt varázsol a szobába. Az előzetes beállítások is használhatóak voltak, ám amennyiben valaki hajlandó rászánni az energiát, akkor tényleg megtalálhatja a hozzá leginkább közel álló hangzásmódot. A házimozi rendszereknél kritikus pont szokott lenni a zeneszámok megszólaltatása. No persze nem az egyszerű popdalocskákról van szó, hanem fajsúlyosabb komolyzenei darabokról, jazz művekről, karcos metalról vagy éppen a kísérleti elektronika gyöngyszemeiről. Ezek azért hajlamosak komoly kihívások elé állítani az ilyen jellegű termékeket, de itt nem jelentkezett semmilyen zavaró hatás.

Telten, szépen szólaltak meg a zeneszámok, és a dinamika sem hiányzott. A teszteléshez magától értetődően tömörítésmentes zenei anyagot használtunk (Duke Ellington: jazz, Sepultura: metal, NWA: hiphop, Liszt: komolyzene, Infected Mushroom: techno-trance, Merzbow: kísérleti elektronika, Garmarna: folk). Az azért természetesen igaz, hogy a HX906PA nem veheti fel a versenyt a high-end audio termékekkel, de nem is erre tervezték, és ez az árán is meglátszik.

Médialejátszó

Mint Blu-ray eszköz

A rendzser lelke a központi egység, amely tartamaz egy Blu-ray lejátszót, valamint egy integrált médialejátszót, amely a csatlakoztatott külső adattárolón található médiafájlok lejátszására is képes. Sőt még internetes tartalmak közvetlen elérésére is módot ad. Egy ilyen eszköznél sokat nem lehet variálni a kinézettel, így ez a modell is hozza a ma már megszokott színvonalat. Elegáns, és nem figyelemfelkeltő. Bal oldalra, egy lehajtható fül mögé került a meghajtó, illetve az USB port. A lemez és az érzékeny elektronika védelme érdekében a tálca nem nyitott, és nem is lehet manuálisan beledugni a korongokat, hanem először a megfelelő gomb megnyitásával ki kell csalogatni barlangjából. A frontfelület többi részén kaptak helyet a kezelőgombok, amelyek akkor hasznosak, ha a távvezérlő elveszett, vagy kimerült belőle az elem. Viszont ilyenkor a készülék csak korlátozottan használható, bizonyos funkciók nem érhetőek el, így tényleg csak végszükség esetén jöhet szóba.

Az optikai meghajtó egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy képes a háromdimenziós tartalmak kezelésére. Tehát már "csak" néhány 3D film, illetve egy 3D megjelenítő, azaz tévé vagy projektor szükséges ahhoz, hogy bárki 3D mozit varázsoljon az otthonából. Ezen kívül természetesen az összes lehetséges típusú Blu-ray, DVD, illetve audió lemezzel elboldogul. A bekapcsolástól számított tizenkettedik másodpercben már el is indult a film, ami teljesen jó időeredménynek számít.

Lejátszás közben az Info Display gomb megnyomásával előhívható gyorsmenü segítségével pillanatok alatt lehet ugrálni a lemezen található tartalmak, illetve a fejezetek között. Kényelmes és hasznos megoldás ez, hiszen nem kell így kilépkedni folyton a főmenübe, amit persze szintén meg lehet tenni, mégpedig a Disc Menu gomb megnyomásával. A Search gomb megnyomása után megjelenik egy lejátszási csúszka, ahol bele lehet tekerni az anyagba a kurzorgombok segítségével. Természetesen a hagyományos kezelőfelület sem hiányzik (Play, Pause, Stop, Rewind, Forward). Láthatóan a mérnökök mindent megtettek annak érdekében, hogy az irányítás a lehető legkényelmesebb legyen, és odafigyeltek az eltérő felhasználói igényekre. Nem látványos dolgokról van szó, ám abszolút piros pontot érő apróságok ezek.

USB-porton keresztül

2011-ben alapelvárás egy LG kategóriájú gyártótól, hogy építsen médialejátszót az ilyen jellegű termékeibe, így innen sem hiányozhat. A működése pofonegyszerű, hiszen elég bedugni a külső meghajtót vagy a pendrive-ot az USB portba, és máris felugrik egy ablak, ahol ki kell választani választani a megfelelő médiatípust és máris lehet tallózni a fájlok között. A grafikus felületnél a jól bevált hagyományokat követték. Tehát egy, leginkább a számítógépekről ismert fájlkezelőre hasonlító rendszert alkalmaztak, amelyben a kurzornyilak segítségével lehet lavírozni az egyes mappák/fájlok között.

A képek és a zenék mellett videok lejátszását is lehetővé teszi. A gyártó a termékkommunikációban széles körű formátumtámogatást ígér, így végigfutottunk a legfontosabb szabványokon a teszt során, hogy meglássuk, mindebből mi igaz.

Zenék: FLAC, WMV, MP3

Képek: JPG, BMP, GIF, animgif, PNG, TIFF

Videok: M2TS, DivX (AVI), Xvid (AVI), MKV, QuickTime (MOV), WMV

Képek és zenék

Az mindenképpen negatívum, hogy lejátszási listát nem lehet létrehozni. Tehát amennyiben valaki külön mappákban található zenéket vagy fotókat szeretne egymás után lejátszani, akkor azokat számítógépen egy külön könyvtárba kell rendeznie. Állóképek esetén mód nyílik a diavetítés elindítására, viszont effektek nem kérhetőek a képváltásnál. Kizárólag a PNG és a JPG kiterjesztésű fájlokkal boldogult, ami nagyon karcsú....

Zeneszámok elindításakor képes az ID3 tagek kezelésére, azaz, amennyiben a fájl tartalmaz metaadatokat (évszám, album neve, stílus stb.), akkor azokat is megjeleníti. Sőt amennyiben a készülék csatlakoztatva van a hálózathoz a netről is le tud szívni a dalokkal, előadókkal kapcsolatos információkat. Az MP3 mellett csak a WMA formátumú számok jöhetnek szóba. Tehát a tömörítésmentes, jó minőségű, és manapság egyre népszerűbb FLAC fájlok mentek a levesbe. Kicsit érthetetlen ez, azért jó lenne, ha egy szoftverfrissítéssel orvosolnák e hiányosságot a későbbiekben.

Videok

Az USB eszközön tárolt filmek lejátszásánál ugyanolyan lehetőségek állnak rendelkezésre, mint a Blu-ray lemezek esetében. Tehát a vezérlés, beletekerés stb. ugyanúgy működik. Az M2TS fájl lejátszását nem támogatja, így az illegálisan letöltött és rippelt Blu-ray anyagokat el lehet felejteni, de ez egy ilyen céleszköz esetében annyira azért nem meglepő. Az, hogy a WMV (Windows Media Video) fájlokat sem, viszont már sokkal inkább... A QuickTime tartalmak is megoldhatatlan feladat elé állították. Az azonban azért jó hír, hogy az általánosan használt DivX, Xvid videokat kiválóan játszotta le, és az egyre inkább elterjedtté váló, nagyfelbontású MKV-kat is kifogástalanul kezelte. A külső feliratok megjelenítése is megoldott. A karakterek mérete és tónusa is megfelelő, így gyakorlatilag bármilyen háttér előtt jól láthatóak.

Extrák

Korábban már jónéhány hozzáadott értékként jelentkező, kapcsolódó szolgáltatásról szó esett, de ez még nem minden. Következzen néhány újabb extra!

DLNA/CIFS: E technológiának hála az eszközhöz más, DLNA kombatibilis termék is csatlakoztatható, így vezeték nélkül transzportálhatóak át rá filmek, fotók és zenék, mondjuk egy számítógépről vagy videokameráról.

Wi-Fi Direct – közvetlen Wi-Fi elérés: A Wi-Fi továbbfejlesztett változata, a Wi-Fi Direct segítségével hot spot nélkül oszthatók meg a fájlok a vezeték nélkül digitális készülékek között. Ennek köszönhetően számítógépen vagy okostelefonon tárolt tartalmak közvetlenül továbbíthatók a tévékészülékre és az LG HX906PA Blu-ray rendszerre.

LG Remote (Távirányítás okostelefonnal): Ehhez csak le kell tölteni az ingyenes LG Remote applikációt az Android operációs rendszerre épülő telefonra vagy iPhone-re, illetve iPodra, és máris működtethető a lejátszó a távvezérlő nélkül.

Gracenote Music ID – zenefelismerés: A Gracenote MusicID-Stream alkalmazás a távirányító egyetlen gombnyomására lejátssza a filmben felcsendülő zenét és részletes információkat nyújt róla, tehát például az előadóról, behatárolja a műfaját, és megjeleníti a lemezborítót.

Kezelés

A menürendszer, és a grafikus kezelőfelület kidolgozottságában az LG mindig is erős volt. Itt is a szokásos sémákat követték, tehát nagyméretű, színes ábrák és feliratok uralják a képernyőt. Ráadásul egy kislexikon szerűséggel is kiegészítették a rendszert, amely az egyes paraméterek, funkciók feladatáról, szerepéről szolgáltat információt. Nagyon hasznos és jól használható kiegészítő szolgáltatás ez! A távirányító is rendben van. A dizájn helyett ennek tervezésekor a funkcionalitás játszotta a főszerepet. A gombok kellően nagy méretűek, és az eligazodást feliratok mellett piktogramok is segítik, egyedül a háttérvilágítás hiányzik róla.

Értékelés

Azt túlzás lenne állítani, hogy az LG HX906PA személyében egy tökéletes termékről van szó. Elsősorban a médialejátszó hibáit lehet felróni a kissé sovány formátumtámogatás miatt, de ezen kívül nem sok mindenbe lehet belekötni. A kapcsolódó szolgáltatások, az extrák, a hangminőség és a 3D tartalmak kezelését is biztosító Blu-ray lejátszó, illetve természetesen a megszólalás teljesen rendben van. Főleg ezért az árért. A körülbelül százezer forintba kerülő modell nyugodt szívvel ajánlható mindenkinek, aki kisebb-nagyobb lakásába szeretne egy nem hivalkodó, státusszimbólumnak is beillő, sokoldalú házimozi rendszert.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr33365694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása