Az Alkonyaton túl - Frászkarika Blu-ray teszt

Film

Charley Brewster (Anton Yelchin – Star Trek, A hódkóros) átlagos tini, aki Las Vegas külvárosi részén él anyjával. Életében a legnagyobb problémát az jelenti, hogy miként tartsa meg gyönyörű barátnőjét úgy, hogy régi barátaival se kelljen teljesen összevesznie. Mindez azonban másodlagos problémává válik, amikor Charleyék új szomszédot kapnak a jóképű Jerry (Colin Farrell – Miami Vice, Förtelmes főnökök) személyében, akiről azonban hamarosan kiderül, hogy valójában vámpír, féktelen étvággyal…

 
Remake, ráadásul vámpíros film, mindez nem sok jót ígér, gondolhatnánk elsőre. Már csak azért sem, mert vámpíros filmektől az Alkonyat mozik óta kirázza az embert a hideg, hiszen sikerült a régen félelmetes vérszopókból mára folyamatosan picsogó nyálgépeket faragni.
Na ez a film most némileg helyre teszi a dolgokat. Először is, végre nem kell szitokszóként mondanom, hogy remake. Craig Gillespie (Plasztik szerelem, Anyámon a tanárom) remek érzékkel nyúlt hozzá az eredeti filmhez (amely még a nyolcvanas években volt igazán népszerű), hozzáadott egy kis Alkonyattól pirkadatig-feelinget, ami egy rendkívül szórakoztató mozit eredményezett.
 
 
Kifejezetten élvezetes a régi vámpíros klisék leporolása, de nagyon jó volt az is, ahogy megmagyarázták, miért ideális hely Las Vegas egy vámpírnak. Colin Farrell a Förtelmes főnökök után megint remekel, ezúttal nem lúzer, hanem igazán vérgeci, és ez nagyon jól áll neki. A másik kellemes meglepetés a Dr. Who (itthon Ki vagy, doki? címmel fut emlékeim szerint) sorozat főszerepét játszó David Tennant, aki láthatóan nagy kedvvel hozza a ripacs illuzionista szerepét.
 
 
A tempó remek, az akciók látványosak, a humor gyilkos, és amikor már azt hinnénk, hogy le fog ülni a cselekmény, vagy hogy ebben nincs több, mindig tovább tud lépni a film. Külön megdicsérnénk még a szinkron készítőit is, mert itt kifejezetten érezhető, hogy nemcsak ledarálták a dialógokat, hanem élvezettel nyomták a káromkodásokat is, ami még jobban feldobja a produkció hangulatát.
 
Menü
Egy többnyelvű, így többek közt teljesen magyarított menürendszer tárul elénk. Az üröm az örömben, hogy sajnos teljesen állóképes, illetve az alkotás közben felbukkanó menü kvázi semmit nem ér, mert csak a filmhez való visszatérést és a főmenüt ajánlja fel.
 
 
Kép
Egy hihetetlenül kellemes transzfert kapott a Frászkarika új változata. A moziban lévő térhatás miatti sötétséget felváltották a gyönyörű, mély feketék. Minden szépen látszódik éjszaka is, rendkívül részletgazdag valamennyi pont, amellett, hogy bizony jócskán akadnak sötét részek. A nappali képek is gyönyörködtetnek. Sehol egy pixelhiba, minden arc és táj szép s élettel teli, a vegasi város csillog, egyszóval zseniális.
 
Hang
A hangra sem lehet panaszunk. Magyar 5.1-es Dolby Digital és eredeti DTS-HD MA 7.1. Mondanom sem kell, az eredeti szó szerint üt, mozgatja rendesen az összes hangfalat, de aki nem ragaszkodik az eredeti nyelvhez, annak jó választás a remekül sikerült magyar szinkron is. Érdekes módon a magyar úgy lett felkeverve, hogy térben a 7.1-re hasonlítson, és elég rendesen utánozza is azt.
 
Extrák
Egy kétperces kis interjú a vámpír showmannel, Peter Vincenttel. A filmhez hasonló stílusban beszél a show-járól, amit megspékelnek forgatási képekkel, így annyira nem igazán világos, hogy ez most amolyan vírusvideó akar lenni, vagy mi.
 
 
Egy nyolcperces Így készültet kapunk, ám ez csak a képsorok miatt Így készült. Rengeteg a forgatási kép, de a megszólalók csak a vámpír tudnivalókat ecsetelik. Kimaradt jelenetek következnek. Ezek a szokásos szcénák, inkább a film első feléből, ahol még csak az időt húzzák a lényeg előtt. Bakikat is kapunk dögivel. Ebből nagyjából az szűrhető le, hogy ugyan komoly ütemben folyt a forgatás, mégis jó hangulatban zajlott, ahogyan azt kell. Végül Kid Cudi „No One Believes Me” című számának videóklipjét láthatjuk.
 
Összegzés:
Lehetne több extra, de a lényegen nem változtat: a pénzünkért kapunk egy remek, régimódi, de modern horrort, bitang jó képpel és hanggal...
 
 
FILM: 8
KÉP: 10
HANG: 10
EXTRÁK: 7  
 
FILMKRITIKA: Feri, a mozigépész
BD TESZT: Oblath Ádám
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr964156343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása