Elvették a nyugdíjad? Lopd vissza! - Hogyan lopjunk felhőkarcolót BD teszt

Film

Vicces, jó tempójú, kicsit a Förtelmes főnökökre emlékeztető, de nem annyira harsány humorú mozi egy toronyház személyzetének néhány tagjáról, akik úgy döntenek, megpróbálják visszalopni a pénzüket az összes megtakarításukat eltőzsdéző pénzügyi gurutól.
 
 
Alan Alda remekül hozza az igazi szemét csalót, aki egy jó modorú öregembernek néz ki, kedvesen szól mindenkihez, de a háta mögött gátlástalanul tönkretesz bárkit. Vele szemben állnak Ben Stillerék, akik épp annyira lúzerek csak, hogy megsajnáljuk őket, de azért ne tűnjenek még menthetetlen kreténnek. Téa Leoni szexi FBI-ügynöknő csizmában és szoknyában (ugye mindenki tudja, hogy mit jelent, ha egy nő így öltözik?), Gabourey Sidibe (Precious – A boldogság ára), Eddie Murphy és Matthew Broderick pedig különösen jó mellékszereplők.
 
 
Murphy talán a vártnál kicsit kevesebb teret kap, de akkor maximálisan régi önmagát idézi, amihez azért hozzájárul Dörner György kiváló szinkronja is, de a többi magyar hangra sem lehet panasz. Szóval vicces, jó hangulatba hozó alkotással van dolgunk, amit ha kihagytunk a moziban, mindenképpen érdemes pótolni Blu-rayen, akik meg látták, talán szívesen nézik majd újra meg, mint ahogy én is tettem.
 
Menü
 
 
Szokásos universalos sablonmenü, ám a kis félkör oldalt aranyra van cserélve. A háttérben természetesen a film kockái peregnek, de ez sem hagyományos módon.
 
Kép
Nagyon rendben van a transzfer. Itt-ott kicsit jobban érzékelhető fátyolosság, de ez még mindig a felső kategóriás filmekre jellemző eleganciát prezentálja, vagyis használ, nem árt. Az alkotás színvilága elég rikító, de nagyon jól adja vissza a képet a lemez, és jól is áll neki. A részletességbe sem nagyon lehet belekötni, egyedül talán a zöld hátteres jeleneteknél látszódik valamiféle apró elmosódottság, de ember legyen a talpán, aki ezt tényleg kiszúrja. Szóval így kell ezt!
 
Hang
 
 
Eredeti DTS-HD Master és DTS magyar szinkron. Mindkét hangsáv keverése hatcsatornás, és nem igazán véltem felfedezni semmilyen különbséget. Hihetetlenül jól szól mindkettő, a párbeszédek elképesztően tiszták, és a zenék úgy szólaltatják meg a hangfalakat - különös tekintettel a basszusra -, ahogyan azt már rég hallhattam. A magyar szinkron is élvezetesre sikerült darab, ahol mindenki a jobb formáját hozza, szóval még az elvakult feliratpártiak is jól járnak vele, akár a fordítást, akár a hangok kiválasztását, azok teljesítményét vagy a sáv keverését nézzük.
 
Extrák
 
 
Kimaradt jelenet, ami egy plusz szcéna a befejezés után. Ez egy hihetetlenül dühítő befejezés, és csakis azért, mert igenis BENNE KELLETT VOLNA LENNIE a tényleges változatban. Annyi egyébként, hogy amikor tizenöt hónappal később Ben Stiller karaktere szabadul, Eddie Murphyé várja. Ez egy igen jó jelenet, nem értem, miért kellett lehagyni, holott egy perc sincs. Egy másik alternatív befejezés is akad. Itt csupán egy utalás van rá, hogy szintén a szabadulás után játszódik, de igazából nem tiszta, hogy a főszereplőnek itt kellett-e ülnie, vagy nem. Ez egy szintén korrekt jelenet, egy ünneplés, ahol mindenki boldog, és a rendőrnő lebeszél egy randit hősünkkel. Maradjunk az alternatív, illetve kimaradt jeleneteknél (ezeknek már nincs közük a film végéhez, bár felesleges volt három menüpont is nekik). A kitörölt dolgokban semmi különösebben érdekes nincs, csak megnövelnék a játékidőt, szóval érthető a döntés, kivéve talán az utolsót.
 

Van itt bakiparádé is. Ez lehetne viccesebb, bár szállítja a szokásos elröhögős poénokat is, szóval egy misét megér. Van egy huszonkét perces videónapló a rendező úr jóvoltából. Ez jó kis bepillantás a kulisszák mögé főleg forgatás közben, és egész korrekt, de kicsit hiányoltam egy normális Így készültet. És csak kívánni kellett, mert végül jött is. Egy összetett, háromnegyed órás doksi, mely megtekinthető egyben, illetve hét felé darabolva is. Ebben nagy vonalakban van szó az egész produkció előtörténetéről, de ha túléljük a sztorizgatást, akkor kapjuk végre a rendes anyagokat. Elsősorban arról mesélnek, milyen hatást akartak elérni. Azt szerették volna, ha a hősök nem lesznek annyira profik, hogy az Ocean's-filmek szereplőire hasonlítsanak, hiszen ezek amatőrök, de nem kretének, így a valóság határain belül rugaszkodtak el az extrém határokig. Szó van a részletekről. Itt arról történik értekezés, hogy mi mindenre kellett odafigyelni: olyan apróságok kerülnek rivaldafénybe, mint például a díszlet. Itt szükséges módon erősen el lett különítve a luxus és a kispolgári dolgok. Láthatjuk, mi zajlott eredeti helyszínen, mi stúdióban, illetve hol használtak zöld hátteret. A lényeg az volt, hogy mindenből a lehető legrealisztikusabb végeredményt hozzák ki. Akad egy audiokommentár is a rendezővel, meg még néhány emberkével, akikre úgysem kíváncsi senki. Végül néhány kép a képben extra: ez a film zenéinek címét írja ki, illetve néhány jelenetnél storyboardokat jelenít meg.
 
Összegzés:
 
 
Egy egyszerű, de nagyon hangulatos rablós mozi, marha jó technikai paraméterekkel. Házimozi-tulajdonosoknak kötelező!
 
FILM: 8
KÉP: 10
HANG: 10
EXTRÁK: 6
 
FILMKRITIKA: Feri, a mozigépész
BD TESZT: Oblath Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr624311384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása