LG BP620 Kompakt Smart 3D Blu-ray lejátszó tesztje (2. rész)

Az előző részben átnéztük a médialejátszó funkcióit, kipróbáltuk magát az optikai meghajtót, és vetettünk pár pillantást a dizájnra. Most jöjjön a kezelés, a Smart rendszer, az extrák és persze az értékelés.

img2.jpg

Kezelés

A főmenüben az egyszerű kék háttér előtt sorakoznak az ormótlan betűkből álló menüpontok, amelyekből egyszerre négy darab fér ki a képernyőre....10-15 éve így lehetett volna jellemezni egy asztali lejátszó menürendszerét, de mára a helyzet megváltozott. A grafikus kezelőfelület e terméknél leginkább egy számítógép desktopjára hasonlít a látványos, dinamikus háttérrel, és a nagyméretű ikonokkal. A képernyő nagy részét a fő médialejátszó elemei, a beállítások, és a netes tartalmak teszik ki. Az alsó sorból pedig közvetlenül elindítható a böngésző, illetve a már korábban letöltött applikációk.

A beállításokkal érdemes egy kicsit elmolyolgatni, hiszen itt beállítható a képarány, a felbontás, sőt még a háttérképen is lehet változtatni. Kiválasztható többek között a digitális audio kimenet típusa, valamint aktiválható a DRC funkció, amely a túlzott hangerőkülönbségből fakadó kellemetlenségeket hivatott kiküszöbölni. Itt állítható be egyébként a netes kapcsolathoz elengedhetetlen hálózat, és a szoftver is innen frissíthetó.

fomenu.jpg

Ezt a legegyszerűbb az interneten keresztül megejteni (a készülék rendelkezik beépített Wi-fi-vel, és Ethernet csatlakozó is található rajta, tehát a "kábeles" megoldás is működik). De az USB porton keresztül akár egy pendriveról is feltölthető a készülékre a megfelelő file. Az alsó információs sáv tájékoztat arról, hogy az egyes funkciógomboknak van-e valamilyen szerepük, és, ha igen, akkor milyen. Ráadásul a korábban már bevált kislexikon szerüség megmaradt (azaz megtalálhatóak a szöveges/képes magyarázatok az egyes funkciók alkalmazásával kapcsolatban), ami remek kis kapcsolódó szolgáltatás. Mindent összevetve a menürendszerre, a navigációra egy rossz szót se lehet szólni. Még az is könnyedén elboldogulhat vele, aki korábban sosem látott ilyen jellegű terméket.

A távvezérlő

A távirányító egy letisztult darab, teliszórva az egyes jellegzetes LG-s stílusjegyekkel. Ilyen például a dedikált funkciógombok kialakítása. Ezekből megfelelő számú került rá, gyakorlatilag minden fontosabb paraméterek elérhető azonnal. Ezek formája és mérete is különböző, így idővel már "vakon" is könnyedén lehet használni. Ez jól is jön, hiszen a háttérvilágítást némiképp érthetetlen módon megint lespórolták erről a kiegészítőről. Az viszont jó döntés volt, hogy, hogy a fényes zongoralakk fekete felületet szálcsiszoltt matt feketére cserélték. Ez ugyan nem olyan látványos, viszont sokkal kevésbé kényes, jobban ellenáll a különféle szennyeződéseknek.

Internetes tartalmak - a Smart rendszer

A dél-koreai vállalat az egyik úttörője volt a különböző, úgynevezett okostévés rendszerek kifejlesztésének. Általános szabvány nem létezik ezekre, ezért e megoldások gyártótól függően nagyon eltérőek lehetnek. Van olyan piaci résztvevő, amely csak néhány netes alkalmazás használatát támogatja, azonban másoknál ez a szám a több százat is elérheti. Az LG ezek közé tartozik, ráadásul sokakkal ellentétben folyamatosan frissítik e szolgáltatást, és ma már e televíziókon kívül a házimozi szettekbe, sőt Blu-ray lejátszókba is beépíti. Nem meglepő módon ez a szolgáltatás innen sem hiányzik.

A közvetlenül elérhető internetes alkalmazások körét két nagy csoportba osztották. A Prémium Tartalmak közé tartoznak azok az oldalak, amelyeket nem kell külön letölteni az eszköz memóriájába, illetve amelyek használatához nem szükséges előzetes regisztráció. Az Alkalmazásokkal pedig értelemszerűen már más a helyzet.

Prémium tartalmak

Jelenleg tizenhét különféle weboldal direkt LG termékekre optimalizált változata érhető el e menüpont alól. Ezek közül néhány már ismerős lehet a múltból. Így például a videomegosztó YouTube, illetve Daily Motion. Ezek a PC-n megszokottól némiképp eltérnek, többek között abban, hogy e készülékbe kerül egy olyan elektronika, ami feljavítja ezek sokszor rettenetesen gyatra minőségét.

premium.jpg

Továbbra sem hiányzik a Port.hu, ami nem más, mint a számítógépről már jól ismert digitális tévéújság egy speciális verziója. Szintén megmaradt a Google Maps tévéprogram, a Picasa képmegosztó, az AccuWeather időjárás előrejelző szolgáltatás, és az MLB. Ez utóbbi a Major League Baseball, azaz az amerikai baseball liga csatornája. Itt interjúkat, összefoglalókat és komplett meccsekket is megnézhet az, aki érdeklődik e sportág iránt. Van Facebook alkalmazás, lehet koncerteket nézegetni az iConcert segítségével (bár itt a kínálat továbbra sem túlságosan jelentős. Megmaradt a vTuner netrádiókat összegyűjtő oldal, illetve az Aupeo, ahol egy hatalmas adatbázisból állíthat össze saját "rádióadást" bárki. Emellett meg kell még említeni az Origot, azaz az egyik legnagyobb magyar hírportált, amely évek óta jó kapcsolatot ápol a vállalattal, és amely cikkei e készülék segítségével is elolvashatóak a tévé képernyőjén. A gyártó egyébként azt ígéri, hogy folyamatosan újabb és újabb tartalmak kerülnek majd be a Prémium Tartalmak közé.

Ez egyébként egy kis trükkel már most is elérhető. A rendszer ugyanis becsapható, amennyiben az országot átállítja a felhasználó mondjuk az Egyesült Államokra vagy Németországra. Ilyenkor ugyanis jelentősen megnő az elérhető tartalmak száma, de ezzel párhuzamosan a magyar specifikus Port.hu és az Origo értelemszerűen eltűnik.

Applikációk

Az applikációk egyébként jól bevált rendszerén, illetve a grafikus kezelőfelület struktúráján egyelőre nem sokat módosítottak. Tehát a szokásoknak megfelelően továbbra is öt nagy csoportba (Játék, Szórakozás, Életmód, Ismeretterjesztő Műsorok, Hírek/Info) osztották az alkalmazásokat. Ezek sorba rendezhetőek dátum, vagy "népszerűség" alapján is, hiszen mindegyik pontozható.

lgapps.jpg

Azt nem lehet tagadni, hogy az appok minősége azért meglehetősen széles skálán mozog. Épp ezért érdemes közöttük elmélyedni, hiszen mindenki, nemre, korra vagy társadalmi rétegre való tekintet nélkül találhat magának való alkalmazásokat. A logikai játékok mellett vannak ügyességi anyagok, sőt a "keresd a különbséget" típúsú darabok is, amelyek nagy tévén kifejezetten jól festenek. Emellett nem hiányoznak, a különféle barkácsolós, főzős programok, sőt még öltözködési tanácsokkal is szolgál a Smart TV rendszer.

Extrák

A Smart rendszer, a 3D tartalmak támogatása, valamint az integrált médialejátszó már alapból egyfajta extrának számít. Ám ezeket a gyártó kisebb apróságokkal még kiegészítette a célból, hogy még kényelmesebb, komfortosabb legyen az eszköz használata.

Egyértelműen ezek közé tartozik a HDMI Simplink funkció, melynek aktiválásával elérhető, hogy az összes, HDMI porton keresztül csatlakoztatott eszközt egyetlen távirányítóval lehessen vezérelni. Azaz, ha rá van kötve a TV-re ez az eszköz, akkor akár annak távvezérlője is használható hozzá. Ide tartozik szorosan az okostelefonnal történő vezérlés is. Amennyiben ugyanis a távirányító elvész vagy kimerülne belőle az elem, akkor egy ingyenesen letölthető applikáció segítségével tablettel vagy okostelefonnal is helyettesíthető a távvezérlő. Természetesen ez nem olyan kényelmes, mint a céleszköz, többek között azért, mert az összes gomb eléréséhez "lapozni" kell (legalábbis az okostelefonon), de nagyon hasznos tud lenni. Szintén fontos a Gracenote MusicID-Stream névre hallgató, interneten keresztül elérhető szolgáltatást is, amelyről korábban már esett szó.

aupeo.jpg

A készülék megkapta a DLNA tanúsítványt, amit azt jelenti, hogy a kompatibilis termékekről vezeték nélküli átviteli technológiát használva adatokat fogadni, illetve azokra értelemszerűen továbbítani is. Tehát mondjuk a notebook merevlemezén vagy az okostelefon memóriájában található zeneszámok vagy videok igen egyszerűen átirányíthatóak a BP620 médialejátszójára. Ugyanígy vezeték nélküli eljárás, bár alapvetően más célokat szolgál a beépített Wi-Fi. Ennek használhatával képes a készülék felcsatlakozni az internetre úgy, hogy nem kell a hátuljába, az Ethernet csatlakozóba LAN kábelt dugni.

Értékelés

A hasonló tudású darabok közül ez az asztali lejátszó mindenképpen az olcsóbbak közé tartozik, hiszen már 37000 forintért megvásárolható. De pont emiatt volt kérdéses, hogy hogyan is teljesít, hiszen hiába az alacsony ár, ha a háromdimenziós anyagokat mégse viszi, ha az integrált médialejátszó gyatrán működik, ha a beépített Wi-Fi rakoncátlankodik, vagy amennyiben a netes anyagok elérése problémás.

De itt szerencsére semmi komolyabb gikszer nem ütött be. Így nyugodtan nevezhető az LG BP620 egy korrekt otthoni multimédia központnak. Amellett, hogy szinte az összes féle-fajta jelenleg használt optikai lemezzel boldogul (a BDXL támogatás még ráér), megbírókózik a 3D-s anyagokkal is. A lemezeket nem köpi ki, nem rágja meg, és fagyni se nagyon fagyott. A médialejátszóval az egyetlen komolyabb probléma, hogy nem lehet lejtászási listát összeütni, ezt igazán orvosolhatnák már. Ezen kívül még megemlíthető, az EXIF adatok kezelésének hiánya, ám ezt leszámítva nem nagyon lehet belekötni semmibe. A támogatott formátumok körének gazdagságáért pirospont jár (főleg a FLAC fileokért).

img_izo.jpg

A Smart rendszeren érződik a fejlesztés Látszik, hogy megkísérelték kiküszöbölni a hiányosságokat. Így szebb lett a grafikus kezelőfelület, több a tartalom. A kezelést nem bonyolították túl, így bárki, még az is, aki egyébként műszakilag teljesen analfabéta, simán, egyedül is képes elindítani a filmeket, belekukkantani a prémium tartalmakba vagy az applikációkba. A távirányító jól néz ki, és jól használható, és a termék dizájnjára sem lehet panasz, a kompak kialakítás pedig egyértelműen sok versenytársa elé helyezi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr424603291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabesz19821006 2012.07.14. 13:28:55

Sziasztok!

Pár hete vettem egy ilyen LG lejátszót, és nagyon szeretem, a kép nagyon szép és éles, bejátszik mindent stb., de van egy zavaró problémám :) Szóval nézem a filmet, Boomer éppen készül lelőni Adamát... és akkor puff, megjelenik egy kis ikon a jobb felső sarokban. Egy kis téglalap alakú, közepén a Föld nevű bolygó... ha jól sejtem, ez az internet akarna lenni. Gondolom azt jelzi, h. van-e vagy sem. Vagy nem tudom. De folyamatosan ezt csinálja, 5 másodpercenként felvillan, aztán eltűnik. Borzasztó zavaró. Nem is értem ki csinálhatta így meg ezt a gépet, h. filmnézés közben is folyton ott villogjon nekem ez. Mit lehet tenni ellene? Beállításokban nem találtam semmi erre vonatkozót, persze kézikönyvben sem. Azt hittem, ha beállítom a netet rá, akkor jobb lesz, de nem. Pedig szépen beállítgattam, még neteztem is kicsit... de hiába, akkor is villog. Nem értem. Please help! :)

Tonsur 2012.07.14. 15:12:27

Szerintem azt jelzi neked, hogy elérhető a géphez egy szoftverfrissités, lépj be a beállitásokba és ott inditsd el a frissitést, ha megtörtént, akkor már nem fog megjelenni a földgömb addig, amig nem lesz még egy újabb frissités a lejátszódhoz.

gabesz19821006 2012.07.14. 18:30:05

@Tonsur: Köszi a választ! meg is csináltam, frissítettem meg minden, újraindult stb... de még mindig megjelenik az ikon. Pedig kiírja, h. nincs új verzió, nincs mit frissíteni, de azért még villog a Föld. Nem értem.

Tonsur 2012.07.15. 08:41:56

Azt javasolom, hogy ezen a fórumon részletesen ird le a problémádat, szerintem lesz rá megoldás : www.avforum.hu/index.php?showtopic=3734&st=0

gabesz19821006 2012.07.16. 00:32:27

@Tonsur: Köszi a linket. Épp csak 1 napja várok arra, h. küldjék az emailt, amivel aktiválni tudom a regisztrációmat, LOL. Pedig azt hittem ez már automatikus , de ezek szerint nem. :)))

Tonsur 2012.07.28. 08:10:41

@gabesz19821006:
Mivel irtad, hogy még nem tudtál regisztrálni, feltettem a kérdést a fórumon és a következő választ kaptam : "Nem, nem a szoftver frissítést jelzi. Ha a földecskéd színes, akkor van internet kapcsolatod, ha fekete-fehér, akkor megszakadt. Tehát nézz körül az ethernet kábel, router, stb. környezetében és próbálj stabil hálózati kapcsolatot adni a masinának. Ha nem meg 'auto' beállítással, adj neki IP-t manuálisan."
Ezt próbáld ellenőrizni!

gabesz19821006 2012.07.28. 22:52:04

@Tonsur: Nagyon köszi a segítséget! Most próbálkozom ezzel a wifi dologgal, de eddig nem nagyon akarja felismerni, pedig itt van a szomszéd szobában. De most meg új baja van, újabban azt csinálja, h. folyamatosan újraindul. Nézem a filmet, mondjuk 5 perce és reboot. Aztán megint. Mikor épp hogy gondolja. Nem a fájl miatt, mindegy mit nézek. Meg van olyan is, h. csak a főmenü/Home megy, és újraindul. Beállítottam, h. ne legyen Aut. kikapcs, de hiába. Kezdek gondolkodni, h. visszaviszem ezt a szerkentyűt a Media Marktba , mer kezdem unni. Ja és telehányok minden BluRay meg LG fórumot, h. milyen béna egy cucc ez :)))

Tonsur 2012.07.29. 09:15:06

@gabesz19821006:
Szerintem is hibás, tényleg jobban jársz ha visszaviszed.

süti beállítások módosítása