Újabb kihívók a BDXL fronton

Hopp-hopp, úgy tűnik egyre inkább éledőben van a Blu-ray evoluciójának tekinthető BDXL formátum. Hamarosan két új, kompakt kivitelű, prémium kategóriás asztali termékkel bővül a megvásárolható termékek száma.

dbr-z260.jpg

Amikor néhány éve a Sharp nagy dérrel-dúrral bejelentette, hogy kifejlesztett egy új eljárást, amellyel képesek jelentősen megnövelni a hagyományos Blu-ray lemezek tárolókapacitását, sokan várták, hogy ez majd tarolni fog a piacon. Ám mégsem így történt, amire egyelőre az lehet a magyarázat, hogy nagyon még senki sem tudta kihasználni azt a 128 gigabyte-ot, amit ez a technológia, azaz a BDXL formátum kínál. Legalábbis az otthoni felhasználók közül, hiszen azért számítógépek mellé szánt BDXL meghajtóból ma már egészen korrekt a kínálat. Azonban az asztali gépek szegmensében már nem ilyen jó a helyzet. Szinte csak a Sharp jelentkezett eddig kompatibilis termékekkel, ám most úgy tűnik változik a helyzet, hiszen a Toshiba is bejelentette két új készülék piacra dobását a DBR-Z260 és a DBR-Z250 típusszámú eszközök személyében.

Prémium kategóriás, kompakt kivitelű darabokról van szó. Szélességük ugyanis csak 31 centi, magasságuk nem éri el az öt centimétert, és mélységük mindössze 19,5 cm. E pedig azt jelenti, hogy nagyjából fele olyan nagyok, mint egy átlagos asztali lejátszó. Az optikai meghajtó slot rendszerű, és természetesen a BDXL mellett az összes létező Blu-ray, DVD és CD szabvánnyal elboldogul. Rendelkezik saját médialejátszóval így az USB porton keresztül csatlakoztatott pendrive-okon, illetve külső merevlemezeken található filmek, zenék, képek kezelésére is képes. A termékek támogatják a DLNA szabványt, ezért az előbb említett állományok vezeték nélküli kapcslaton keresztül is eljuttathatóak rá. Sőt akár az is működik, hogy a beléjük integrált merevlemezről indítsák el azokat. Ugyanis ez sem hiányzik a kompakt modellekből. Konkrétan a DBR-Z250 típusjelzésű termékbe egy, a DBR-Z260-asba két gigabyte tárolókapacitású winchester került. A digitális tévétunereket sem spórolták ki, így a digitális adások is megnézhetőek ezek segítségével, illetve a műsorok rögzítése is biztosított. Emellett természetesen különféle internetes oldalak is elérhetőek a segítségükkel. Bár ebben a Toshiba hagyományosan nem annyira erős, így nem valószínű, hogy ez a legprofibb smart tv rendszerekkel vetélkedő megoldás lenne.

A vállalat egyelőre nem szolgált hivatalos információval a termékek áráról, ám egyes internetes pletykák szerint a Z250-ért kilencszáz dollárt kell majd fizetni, a két terabyte-os változat pedig ezer dollárt kóstál majd. Ez pedig sokoldalúság, BDXL támogatás és beépített merevlemez ide vagy oda, horror kategóriának tűnik.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr874677535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása