Mestermű! - Drive - Gázt! Blu-ray teszt

FILMKRITIKA: Feri, a mozigépész

BD TESZT: Oblath Ádám

Film

A Bronson után most már mindenkinek kötelező lesz megtanulnia, sőt kétszer aláhúznia Nicolas Winding Refn nevét, mert ha nem is utódja, de minimum egyenrangú kollégája Michael Mann-nek ez a dán úriember.

És nem csupán abban hasonlítanak, hogy hőseik olyan szinten férfiasak, macsók (a szó pozitív értelmében), amilyeneket nagyon ritkán látni már manapság nemcsak a filmvásznon, hanem a való életben is. A Drive – Gázt! főhőse a névtelen, szótlan, néha már-már sótlannak tűnő sofőr (Ryan Gosling hihetetlen alázattal és visszafogottsággal hozza tökéletesen a karaktert), aki nappal életveszélyes kaszkadőrmutatványokat hajt végre (vagy csak szereli a kocsikat), éjszakánként viszont bűnözőknek segít egérutat nyerni a rendőrség elől. A srác vérprofi és szigorú szabályok szerint éli az életét. Mi (ki) tud egy ilyen embert tönkretenni?

Hát persze, hogy A NŐ.

FILMKEPcsokelott.jpg

A sors pedig, előre jót röhögve, odarakja neki a szomszédba a szép szemű, szép arcú, szép mosolyú végzet asszonyát (Carey Mulligan a Tőzsdecápák 2. vagy a Ne engedj el! után itt már igazi nőnek tűnik, nem pedig szép kislánynak), egy kisfiúval kiegészülve, hogy hősünk lássa (és kezdje elhinni), hogy ő is élhetne olyan boldog életet, mint más. Szerethetne és viszontszerethetnék.

Az élet azonban szűkmarkúan osztja ezt a kegyet, főleg az olyanoknak, mint a sofőr. Hamarosan hazajön a nő férje a börtönből (honnan máshonnan…), de hősünk már nem képes távol maradni, belekeveredik az újra teljessé vált család – ezáltal a férj – zűrös életébe, és ez hamarosan mindent borít, majd olyan utakra kényszeríti szinte az összes szereplőt, ahonnan a legtöbbjüknek nem lesz visszatérés.

FILMKEPablakonkinezos.jpg

Refn fanatizmusát (közös éjszakai autózások, főszereplők és a főbb stábtagok összeköltöztetése a forgatás idejére, a vágás teljes kontrollja) meghálálja a film összes képkockája. Gosling alig beszél, de arca, tekintete mégis többet mond sok olyan szereplőnél, akik a maguk filmjét végigpofázzák (ebben is kicsit Mannt juttatta eszembe, emlékezzünk csak a Miami Vice-ból Sonny Crockettre, amikor Isabella belép mellé a zuhanyzóba, de ő nem szól semmit, mert egyszerre boldog, ám ugyanakkor tudja, hogy ennek a kapcsolatnak rossz vége lesz, ő mégis belemegy – de mindezt nem kimondja, csak az arcáról olvashatjuk le. Itt szinte az egész film ilyen.). Fantasztikusak a mellékszereplők is. Ron Perlmanről eddig is tudtuk, hogy nehezen felejthető arcával képes kiváló alakításokra, még ha általában válogatás nélkül elvállal mindent. A kegyetlen, de valójában lecsúszott gengszter, Nino szerepében most brillírozik. Igazi meglepetés viszont az inkább vígjátéki szerepeiről ismert Albert Brooks zseniális játéka a kegyetlen uzsorás szerepében.

FILMKEPabusinessman.jpg

Michael Mann-i párhuzam a különböző (ezúttal főleg a nyolcvanas évek szintipopját idéző) zenék remek érzékkel való használata is a filmben. Ritka az, amikor a kép és a zene ennyire tökéletes összhangba kerül. Refn másik hazai terepe pedig a brutális erőszak bemutatása, ami ebben az alkotásban nem rögtön van jelen, hanem hirtelen robban be, amitől még sokkolóbb minden ilyen jelenet.

Láthattuk persze már ezt a történetet sokszor a filmvásznon, de ilyen szépen, költőien, ám mégis brutálisan és férfiasan elmesélve ritkán. Ezt pedig meg kell becsülni.

Menü

Teljesen magyarított állóképes menüt kapunk. Illetve ez annyira nem is igaz, mert a kép bal alsó részén a film képkockái pörögnek. A beállítások gyorsan letudhatóak.

BDFomenu.JPG

Kép

Kicsit bajban vagyok a transzferrel, ugyanis a feketék gyönyörűek, a színek is szép élénkek. Szóval akár este, akár nappal van, a kép megállja a helyét. A baj az élességgel van. Több helyen baromi tompa az egész, nincsenek meg az apró, finom részletességek. Kicsit olyan, mint amikor a kamerák fix beállítással dolgoznak, hogy az utólagos színkorrekciókat a minimumra csökkentsék, ebben az esetben viszont annyira nem lesz az igazi a kép részletessége, ám pont emiatt nincsen semmilyen fátyolréteg sem.

Hang

DTS-HD MA angol és DTS-HD HR magyar hang. Mindkettő 5.1. Nincs különbség köztük, és nagyon örülök, hogy végre a magyar hangsávokon is kihasználják a veszteségmentes hangzás adta lehetőségeket. Remekül szól a film. A párbeszédek tiszták és érthetőek, a zenék akusztikusak, a különböző effektek meg brutálisan szólnak. A magyar szinkron is felettébb jól sikerült, egyáltalán nem zavaró, természetes.

BDHangok.JPG

Extrák

Megkapjuk ugyanazokat az extrákat, amelyek a DVD-n is rajta voltak, ugyanúgy magyar feliratozással természetesen. A legjobb bónusz minden kétséget kizáróan a közönségtalálkozós beszélgetés a rendezővel, ahol rendkívül sok érdekességet hallhatunk a film készítéséről, kapunk vicces anekdotákat, és magát a rendezőt is megismerjük egy kicsit jobban. Remek, tartalmas extra. Ezenkívül vannak tematikus kisfilmek, az elsőben az üldözésekről van szó. Tény, hogy nem mindennapi autós üldözések kerültek a produkcióba, de a hangulatot és a profizmust megdobják rendesen. A másodikban a főhős szerelmi szálára koncentrálnak. Kiemelik a fontosabb pillanatokat, és minden apróságot, ami elkerülheti az ember figyelmét. A sofőr karakterét külön kivesézik. Saját kódja, törvénye van, hallgatag, és ez az egyik legnagyobb erénye. A motorháztetők alá is benézünk, hisz ha már autós filmről van szó, lássuk, miben ülünk. Mégis, ez inkább a karakterekről szól és a színészekről.  Ezen kívül két-három percet szánnak az összes fontosabb színészre. Sokat beszélnek, sok a forgatási kép, és tulajdonképpen mindenkiről kellemesen informálnak minket. Ezeken kívül még néhány előzetes akad, de hiányérzetünk nem lesz semmiképp.

BDExtrak.JPG

Összegzés:

A kiadó előtt több szempontból is megemelhetjük a kalapunkat. Egyrészt azért, hogy felvállalták BD-n is a filmet, másrészt hogy magyarítva lettek az extrák, harmadrészt pedig azért, mert a normál BD mellett még egy limitált, digibookos változattal is kedveskednek a legelszántabb gyűjtőknek. Oké, a képminőség talán lehetett volna jobb egy picit, de ezt már csak a maximalizmusunk és a film iránti nagy rajongásunk, illetve az ebből fakadó elvárásaink mondatják velünk.

 

FILM: 10

KÉP: 9

HANG: 10

EXTRÁK: 7

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr214703133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása