Olcsón jót: LG BH6520 3D Smart Blu-ray házimozi szett tesztje

Egy házimozi szett ma már egy komplett multimédiás központ, beépített médialejátszóval és a 3D tartalmak támogatásával. Kipróbáltuk az ebben a szegmensben piacvezető gyártó egyik olyan termékét, amely az idei karácsonyi piac egyik ásza lehet olcsó árának és sokoldalúságának köszönhetően.

BH6520T-feature-main-image.jpg

A házimozik 2012-ben

Az idei berlini IFA-n minden kétséget kizárólag bebizonyosodott, hogy az otthoni, kompakt és viszonylag kedvező áru házimozi szettek még mindig igen jól tartják magukat. A látogatók ugyanis minden esetben nagy számban állták körbe ezeket a modelleket, és a speciális házimozi szobákba való bejutáshoz is mindig komoly sort kellett kiállni. A termékcsoport tehát túlélte és kiheverte a noname piaci résztvevők dúlását. Ebben sokat segített az is, hogy ezek ma már többet kínálnak, mint a hangok megszólaltatását, hiszen segítségükkel elérhetőek különféle internetes tartalmak, sőt már okostévé rendszerekkel is ellátja őket néhány gyártó, illletve egyes modellek már biztosítják a háromdimenziós anyagok kezelését is.

hmkicsi.jpgÁm a népszerűségük nem magyarázható pusztán ezzel. Manapság már a társadalom széles rétegei számára elérhetőek a nagyképernyős, 55, 60 vagy akár hetven inches képátlóval bíró LCD vagy plazmatévék, hogy a projektorokat ne is említsük. Ezek már valóban képesek arra, hogy megteremtsék bármelyik nagyszobában egy moziterem illúzióját.  Viszont ez csak a képre vonatkozik. A jelenlegi technológia mellett ugyanis - mondjanak bármit a gyártók - nem lehetséges ezekbe olyan hangrendszert építeni, amely képes lenne visszaadni a mozi élményt. Hiába épít a Bang & Olufsen 15 hangsugárzót és két mélynyomót a készülékbe, hiába applikál a Toshiba Yamaha hangrendszereket a tévéibe ez nem elég.  És akkor még nem is említettük a 2x10, 2x5 wattos, rejtett vagy lefelé irányított hangsugárzókkal ellátott kommersz modelleket vagy a pár wattos mono hangfalakkal megtámogatott projektorokat. Egyébként nem is biztos, hogy különösebben fontos lenne  a komoly hangrendszer. A beszélgetős magazinműsorokhoz, a debil sorozatokhoz, a vetélkedőkhöz, a retardáltakat  felvonultató reality show-khoz, bizonyos sportágakhoz (ping-pong, tenisz, bowling) stb. teljesen felesleges is lenne ez. Viszont aki a filmeket szereti, odavan az operáért, a zenei és koncert Blu-ray lemezekért, esetleg szeretne a szobájába stadionhangulatot vagy autóversenypályát varázsolni, annak érdemes elgondolkodnia egy házimozi rendszer beszerzésén. Sőt a beépített médialejátszó és egyes támogatott okostévés alkalmazásoknak köszönhetően szimpla, kép nélküli zeneszámok megszólaltatása is megoldott ezeken.  Így tehát nem csoda, hogy még mindig sokan vásárolnak ilyen jellegű termékeket.

Letisztult, minden környezetbe beleillő külső

Hangsugárzók

Bár a cég nem tartozik az iparág tradícionális szereplői közé, hiszen viszonylag későn lépett be az otthoni audio eszközök szegmensbe, mára piacvezető pozícióba küzdötte fel magát! Ami csak azért nagy teljesítmény, hiszen olyankokkal kellett megküzdenie, mint az ezer éve a színtéren csatázó Onkyo, a számos innovációs újítást kifejlesztő JVC, a Soundbarokat elsőként megalkotó Yamaha és Philips, hogy csak néhány példát említsünk (érdekes egyébként, hogy a másik nagy dél-koreai gigász, a Samsung ereje itt csupán egy lágy fuvallatot idéz..).  Abban, hogy az elmúlt tíz évben az LG ilyen brutálisan erős pozíciókat épített ki, kulcsszerepet játszik, hogy az ütős dizájnra a többieknél nagyobb energiákat fektettek. És nem csak itt, hanem gyakorlatilag az összes szórakoztatóelektronikai termékcsoportban. És persze a telefonokról, monitorokról és az itthon sajnos nem kapható notebookokról is elmondható ugyanez.

hangfalak_lj_3.jpg

Hossszú éveken át a csicsás, túldíszített, ívekkel, színezett átlátszó műanyag élekkel, különféle villogó fényekkel dúsan meghintett, zongoralakk fekete fényezéssel megtámogatott vonalat részesítették előnyben. De az elmúlt egy-két évben 180 fokos fordulatot téve a letisztult, mindenféle különösebb díszítés nélküli formavilág felé fordultak, aminek tökéletes példája ez a termék.

allo.jpgSőt, továbbmegyek ez az LG eddigi történetének talán legminimalistább darabja. Az álló hangsugárzók, mint éjfekete monolitok meredeznek. Nincs rajtuk sehol egy hajlítás, egy lekerekített él, egy merészebb ív, egyedüli tipográfiai elem a szolid céglogó, illetve a tetejükön elhelyezett, koncentrikus körcsiszolású ezüstfekete fedőlap. Kilenc centiméteres szélességükhöz 6,5 centis mélység társul, magasságuk 1,1 méter. Azaz ebből is látszik, hogy egy kompakt eszközről van szó, amely nem foglal sok helyet, amely akár a sarokban is elfér feltűnésmentesen. A centersugárzó kialakításánál is ezeket az elveket követték. Ez egy egyszerű tégla, frontfelületén a hangsugárzókat borító szövettel, oldalain a már megismert koncentrikus körökkel, hátulján pedig a csatlakozókkal. Mivel ennek súlya mindössze fél kilogramm, ezért nyugodt szívvel rápakolható a központi egységre, nem kell attól tartani, hogy annak bármi baja lenne ettől.

A mélysugárzó kialakításában illeszkedik az álló hangfalakhoz, bár én a zongoralakk fekete fényezéstől eltekintettem volna. Ez ugyanis borzasztóan kényes, és bár régen elegánsnak számított, ma már olyan sokan használják, hogy inkább unalmasnak nevezhetnénk. A mérete, és a súlya is kisebb, mint amit korábban megszokhattunk az LG-től, és ez a magasabb kategóriás darabokkal ellentétben nem támogatja a vezeték nélküli kapcsolat megteremtését, azaz kábellel kell csatlakoztatni a központi egységhez.

 

A központi egység

Ezen látszik leginkább, hogy itt bizony nem egy topkategóriás modellről van szó. A formavilág meglehetősen konzervatív, a mérete is nagy, ennél azért vannak már sokkal modernebbül festő darabjai is az LG-nek. Aki viszont el tud attól vonatkoztatni, hogy nem a legvékonyabb, legkönnyebb, legáramvonalasabb Blu-ray lejátszó pihen a tévé alatt, annak sok panaszra nem lehet. A tálcás (nyilván a költségek csökkentése miatt választották ezt a megoldást a beszippantós slot helyett) optikai meghajtó a bal oldalra került a szokásoknak megfelelően. Ez alatt helyezték el egy lehajtható ajtó mögött a fülhallgató bemenetet, illetve az USB-portot. Ez utóbbi azért lényeges mert így nem kell  a hátuljába dugdosni a pendrive-ot vagy a külső merevlemezt, azaz kényelmesebb használatot biztosít.

kozponti_k.jpg

A meglehetősen puritán LCD kijelző a sötétített üveg mögé került, kikapcsolt állapotban nem is lehet látni. A kezelőgombokat pedig a jobb alsó sarokba helyezték. Ezek hagyományos, azaz fizikai valójukban is létező gombok, amik ugyan nem néznek ki olyan jól, mint egy érintésérzékeny panel, viszont cserébe sokkal jobban használhatóak.

nyomi_2.jpgA díszítéseket innen is lehagyták, hiszen mindössze egy szolid LG logó árválkodik a sarokban, illetve a tetején a különböző támogatott funkciókat hirdető matricák. Maga a készülékház fémből készült, ami amellett, hogy óvja a külső behatásoktól, ütődéstől az elektronikát, még a bekapcsolt optikai meghajtóból eredő rázkódásokat is csillapítja. A hátlapra száműzték ismét a többi interfészt. Konkrétan a tévével, projektorral történő összeköttetést szolgáló HDMI-t (ez támogatja az Audio Return Channel technológiát, azaz kompatibilis megjelenítő esetén nincs szükség külön audiokábelek bevetésére, a HDMI-n keresztül megy a kép és a hang is), egy Ethernet, egy kompozit és egy optikai audio csatlakozót, illetve a rádióantenna bemenetét. A hangsugárzók csatolóinál a már jól bevált és nagyon felhasználóbarát színkódos jelölést alkalmazták. Azaz a megfelelő színű kábelt a megfelelő "lyukba" kell dugni és kész is van, nem lehet elrontani semmit. A szellőzőnyílás is ide került, ami nem túl nagy, viszont mivel aktív hűtést építettek a termékbe, azaz egy ventillátor hajtja ki a hőt a belsejéből, ezért a készülékház nem melegedett át túlságosan működés közben.

Bekapcsolva

Az optikai meghajtó

A jelek szerint a dobozba a már korábban megismert elektronikát építették. Teljesen kikapcsolt állapotból hat másodperc alatt áll fel, és a lemez elindítására sem kell 12 másodpercnél többet várni. Ez a jelenleg regnáló világbajnok 1,4 másodperces idejétől távol van, de ez valószínűleg egyetlen épeszű embert sem zavar. A támogatott lemezformátumok köre széles, ám korántsem teljes. Így például nem képes a viszonylag újnak számító, és egyelőre meglehetősen lassan terjedő BDXL szabvány kezelésére, illetve a Super Audio CD-k lejátszását is el lehet felejteni.

Azaz tehát konkrétan a BD-ROM / BD-R / BD-RE,  DVD(PAL/NTSC), DVD-R/-RW, DVD+R/+RW, Audio CD, CD-R/CD-RW és DTS-CD típusú korongokkal boldogul, magyarul azért az írt és újraírt diszkek sem okoznak neki problémát. Ezen kívül a 3D lemezek lejátszására is képes, ami egy ilyen középkategóriás modell esetében ritkaságnak számít. Működés közben kifejezetten stabil volt, a lemezeket nem rágta meg és nem is dobálta ki, ami ma még azért mindig sokszor előfordul, főleg a gagyi, szemét kategóriájú DVD-lejátszók szegmensében, de egy-két Blu-ray eszköznél is sajnos. 

Egy házimozi szettnél kiemelt fontosságú a térhatású szabványok támogatásának kérdése. Nos ez esetben sok mindenbe nem lehet belekötni, hiszen a kötelező Dolby Digital és DTS mellett a Dolby Prologic II, Dolby True HD, DTS HD (High Resolution Audio) DTS HD (Master Audio Essential) kódolású anyagok kezelése is biztosított.

Film- fényképnézegetés, zenehallgatás


lg-video-feature-img-external-hdd-playback4.jpgA médiaállományok nem csak lemezek segítségével juttathatóak el rá. Az USB 2.0 porton keresztül csatlakoztatott pendrive-okon, illetve külső merevlemezeken (maximális tárolókapacitás: 1 terabyte) figyelő kompatibilis fájklok kezelése is megoldott. Ezen kívül a Smart Share funkciónak köszönhetően az okostelefonokon, tableteken, DLNA támogatású net- vagy notebookokon található tartalmak is eljuttathatóak rá a vezeték nélküli kapcsolaton keresztül.A médialejátszó kezelése egyszerű, köszönhetően, hogy kinézetében leginkább a Microsoft féle Windowst idézi. Egyszerre az összes állományt nem képes kezelni, így ki kell választani, hogy filmezne, képeket nézegetne vagy zenét hallgatna-e inkább az ember.  A  fájlok, mappák közötti ugrálás pofonegyszerű, ráadásul háromféle nézet közül lehet választani, és az egyes állományokkal kapcsolatos részletes információk is lekérhetőek.

Otthoni mozi

A támogatott médiaformátumok köre kellően tág, hiszen az összes fontosabb kódolással megbirkózik. Tehát az AVI és MPEG fájlok mellett, nem okoz neki problémát a DivX, az XviD sem, sőt a nagyfelbontású tartalmak miatt manapság igen népszerű MKV-kat is hibátlanul kezelte, csakúgy, mint a TS és M2TS fájlokat, ami a rippelt (azaz bedigitalizált) DVD és Blu-ray anyagok kedvelőinek lehet fontos. Egyedül az Apple által kifejlesztett, és favorizált MOV kiterjesztésű anyagok fektették két vállra, ami csak azért meglepő, mert a vállalat tévéinél ezzel mostanában nem volt gond. Mindenesetre annyira nem nagy vérveszteség ez, ugyanis a fent említett szabványok a MOV-ot mára gyakorlatilag teljesen háttérbe szorították. Bár az LG-nek ma már vannak olyan médialejátszói, amelyek a 3D fájlok (tehát nem a 3D lemezekkel) kezelésére is képesek, ám ez nem tartozik ezek közé.

A modell a külső feliratok kezelését támogatja, amennyiben azok megegyeznek az épp lejátszott fájl nevével. A betűk színe és mérete nem módosítható, háttér sem pakolható mögé, de a szöveg általában így is jól látszik (kivéve akkor, ha teljesen fehér a háttér).

kepmenu_felirat_1.jpg

Filmnézés közben módosítható a képarány, és három előzetesen beprogramozott képi profil (Sztenderd, Élénk, Film) közül lehet választani, amelyek már a nevükben jelzik, hogy milyen típusú tartalomhoz szánják őket. Emellett akinek ehhez kedve van, saját igényei szerint is módosíthat a kontrasztarányon, a fényerőn és a színtelítettségen is. A kezelés a távirányító szokásos gombjaival (Play, Stop stb.) rém egyszerű. Ám akinek az közelebb áll a szívéhez, a számokkal századmásodpercre pontosan megadhatja, hogy a film melyik pontjáról folytatódjon a lejátszás. A vállalat régebbi termékein a kurzor nyomogatásával elő lehetett csalni egy virtuális csúszkát, amin a nyilak segítségével lehetet lépkedni, de ez innen sajnos teljesen eltűnt. Nyoma sincs. Fura.

Zenék

zenelejatszo.jpgBelépő-középkategóriás termék ide vagy oda, a formátumtámogatást tekintve a zenéket illetően az iparág csúcstermékeivel is felveszi a versenyt. Ugyanis a kötelező MP3 és WMA kiterjesztésű anyagok mellett a veszteségmentesen tömörített, igen jó minőséget biztosító FLAC és APE valamint a tömörítésmentes WAV fájlokkal is elboldogul! Ez pedig tekintve, hogy egy hangrendszerről van szó, igen jó hír! Végre nem kötelező a gagyi, sokszor kásás MP3-akkal beérni, ki lehet használni a hangsugárzókban és a mélynyomóban rejlő potenciált.Viszont lejátszási lista továbbra sem állítható össze, és a Gracenote nevű alkalmazás is kikerült a kínálatból, aminek segítségével a netről lehetett leszívni információkat az egyes dalokkal kapcsolatban. az ID3 tageket azért támogatja, így tehát a fájlokba kódolt metaadatok feldolgozására és megjelenítésére képes. Sajnos a számok közötti átkeverés nem opció, de legalább a lejátszófelület kulturált és könnyen kezelhető.

Fotók

Amennyiben valaki digitális fotóalbumként használná, akkor azt kell látnia, hogy a lejátszási lista összeállítása itt sem működik, ami valószínűleg ennél a legfájóbb, hiszen egy pendrive-on vagy lemezen sokszor több száz kép is lehet egy könyvtárban. Így tehát ezt a munkát korábban kell megejteni egy számítógépen. Ezen kívül sok mindenbe nem lehet belekötni, hiszen a formátumtámogatás gyakorlatilag itt is tökéletes. A JPG képek mellett ugyanis képes a PNG és GIF állományok megjelenítésére is, sőt még az animgifekkel (tehát a rövid mozgóképekkel) is elboldogul.fotolista.jpg

A diavetítés alá pakolható kísérőzene (ez bármi lehet, ami az adathordozón található), a képváltás sebessége egy több fokozatú skálán állítható, és ez különféle látványos effektekkel fel is dobható. A képek méretét és arányát megtartja, de, ha valaki akarja, belenagyíthat a fotókba vagy akár el is forgathatja azokat. A modell az úgynevezett EXIF adatok kezelését nem támogatja, tehát nem lehet a képernyőre varázsolni hogy, hol, mikor, milyen beállítások mellett stb. készült egy adott fotó, ami azért jó lett volna. 

(Folytatjuk)

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr794818362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rolee83 2012.10.08. 23:37:06

Jó cikk, de én műszaki termékekből csak Panasonic-ot veszek, szóval szívesen olvasnék Pana plazmákról és BD házimozi rendszerekről tesztet!

süti beállítások módosítása