Lefektették a 4K szabvány alapjait

Mostantól amely termék megfelel az előírt kritériumnak, megkaphatja az Ultra High Definition, azaz UHD minősítést.

84_ud3d_2.jpg

A felbontás növelése mindig is az egyik legfontosabb feladatnak számított a megjelenítő eszközök fejlesztése során, legyen szó televíziókról, projektorról, notebookról, monitorról, okostelefonról vagy tabletről akár. A CRT televíziók korszaka után a HD (1260x720) és a Full HD (1920x1080) felbontás már minőségi különbséget jelentett, és ezzel még mindig nem értünk az út végére.

son.jpgA tavalyi és az idei évben az iparág egyik legnagyobb durranása a 4K felbontású, azaz legalább 3840 x 2160 pixel felbontású eszközök megjelenése volt. A Sony és a JVC projektorait követték az alacsonyabb részletességű tartalmak felskálázását biztosító házimozi AV erősítők, illetve médialejátszók, és persze az első 4K tévék is felbukkantak a homályból. A 2012-es IFA-n több cég, így például az LG, a Sony és a Toshiba is bemutatta saját, 84 hüvelykes készülékét. Az érdekesség csupán az, hogy a panelt minden esetben az LG szállítja, a többiek nem mozdultak el ebbe az irányba, csak a kiegészítő elektronikát, a saját plusz szolgáltatásokat szállítják.Ezzel el is jutottunk a 4K felbontás egyik nagy ígéretéhez: Így ugyanis lehetővé válik, hogy a passzív 3D eljárást használó modellek is biztosítsák a Full HD felbontás megjelenítését. Ezért volt iszonyú fontos a technológia élharcosának számító LG számára, hogy minél hamarabb áttörést érjenek el 4K fronton, és pont ezért nem törte magát e téren az aktív shutteres eljárást favorizáló Samsung. Mostanra viszont eldőlt, hogy a 4K megkerülhetetlenné vált. Hiszen a Consumer Electronics Association szórakoztatóelektronikai szövetség hivatalosan is elfogadta és egy füst alatt villámsebesen át is nevezte az új, nagy felbontású szabványt. Így született meg az Ultra High Definition (rövidítve UHD) fogalma

A szervezet célja egyértelműen az, hogy elkerüljék a káoszt, mert egyszerre használták a 4K, a 4K2K, és Ultra High Definition elnevezést sokszor teljesen ugyanolyan paraméterekkel bíró termékekre. A szabvány bevezetésével viszont a kereskedők, és ami még fontosabb, a vásárlók dolga is könnyebb lesz. Jelenleg a 4K, illetve bocsánat, UHD megjelenítők meglehetősen sokba kerülnek. Az LG 84 hüvelykes LCD televíziója például kb. 18000 dollárt kóstál, viszont már a közeljövőben is jelentősen lecsökkenhet az áruk, és a felmérések szerint, ha olcsóbbá válnak, lesz irántuk kereslet.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr734871456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása