Jövőre talán el is indulhat az első online UHD videotéka

A világ egyik legnagyobb internetes tartalomszolgáltató vállalata, a Netflix tervezi a 3840x2160 képpont felbontású anyagok interneten keresztül történő forgalmazását.

netflix.jpg

Noha a legtöbb gyártó már rendelkezik saját Ultra High Definition felbontást kínáló projektorral vagy televízióval, sőt sokan már csinos kis flottát is kiépítettek az ilyen típusú eszközökből, egyelőre ezek elterjedését nagymértékben gátolja, hogy jelen pillanatban még igen nagy problémát okoz az UHD filmek, műsorok beszerzése.

netfli_2.jpgA tévétársaságok most még nem nagyon kapkodják magukat e téren, hisz még mindig ott tartunk, hogy a szimpla nagy felbontású, azaz HD csatornáknak is örülni kell. A Blu-ray eszközökkel már más a helyzet, jelenleg ugyanis ez az egyetlen út, amelyen keresztül az UHD, azaz korábbi nevén 4K filmek eljuttathatóak a projektorokra vagy tévékre. Amikor a stúdiónk nagy számban kezdik majd e filmeket piacra dobni, akkor komoly esély van rá, hogy megugrik az ilyen jellegű termékek iránti kereslet. Ezt az érdeklődést kívánják kihasználni az olyan internetes videotékák, mint a Netflix vagy a Hulu, amelyek mára a tévétársaságok komoly ellenfeleivé nőtték ki magukat. E cégek üzleti koncepciója egyszerű: A néző átutalja a pénzt, cserébe egy bizonyos idő intervallum erejéig megnézheti a filmet, azaz fizikailag sohasem fogja birtokolni azt.

Mindenesetre e vállalatok komoly fantáziát látnak az UHD, azaz 3840x2160 képpont felbontású anyagokban. Legalábbis erre utal az, hogy a Netflix hivatalosan is bejelentette, hogy a közeljövőben elindítja 4K kölcsönző szolgáltatását is. A tervek szerint az első ilyen anyagok már 2014-ben bekerülhetnek a kínálatukba, ám ha ez nem jönne össze, akkor 2015-ben már mindenképp lehet ily módon is UHD filmeket megtekinteni. Neil Hunt a cég első embere ezzel kapcsolatban azt is kijelentette, hogy az első saját sorozatukat, a Kevin Spacey főszereplésével leforgatott House of Cards-t is ilyen formátumban rögzítették. A Netflixhez egyébként igen könnyű csatlakozni, ma már jó pár tévégyártó Smart televíziója rendelkezik olyan alkalmazással, amely bejáratként funkcionál ebbe a virtuális áruházba. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr685145167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása