És csak mennek és mennek… - A hobbit - Váratlan utazás Blu-ray teszt

FILMKRITIKA: Cseri Dániel

BD TESZT: Oblath Ádám

Film

A gyűrűk ura című, kiadástól függően 1600-1700 oldalnyi, háromkötetes Tolkien eposz megfilmesítése sikerrel kecsegtető, de nehéz vállalkozás volt, hiszen a rajongói elvárások mindig magasak ugyebár, az igényszint és az átverhetőség szintje viszont már nem annyira, de erre még visszatérünk. Szóval az alapanyag jó kezekbe került (látszólag, de erről majd szintén később) és Peter Jackson akkor és ott még jól teljesített, filmes volt és nem üzleti érdekekkel rángatott marionett figura. (Az már más kérdés, hogy a  háromszor háromórányi játékidő mennyire volt sok, kevés semmiképp, különösen, ha A két torony című áthidaló vatta-töltelék háromórányi kínlódását átstrukturálva mondjuk megúszható lett volna az egész háromszor két órában, ha már mindenképp ilyen bő lére eresztjük, ugyebár, igazodva a regényciklus epikus dimenzióihoz.)

peter-jackson2.jpg

Iszonyatos mennyiségű bevétel és profit lett kitermelve világszerte és orbitális, hatalmas elégedettség az adott, meglehetősen széles spektrumot felölelő fantasy univerzum szegmens kedvelőinek részéről, szinte csak pozitív visszhangokkal. Mindezek után naná, hogy evidens lett, hogy az „előzményregény”, a hazánkban anno A babó címmel a Móra kiadónál megjelent munka is terítékre fog kerülni. Azóta persze már kijött A hobbit címmel is a szintén kiadástól függően a 300 oldal körül (plusz-mínusz 10-20 oldal) terjedelemmel bíró alkotás. Peter Jackson megint nekiállt és átrakta mozgóképre a cuccot. Először úgy volt, hogy három órában le lesz tudva a sztori és ez még úgy nagyjából vállalható, értelemszerű, racionális is lett volna. Ha tényleg ez maradt volna a koncepció. Nem maradt. Amikor kiderült, hogy inkább kétszer három óra lesz a dolog, nos, akkor rezegni kezdett a léc és kibújt az a bizonyos szög onnan ahonnan ki szokott bújni, a lóláb meg egyértelműen kilógott. Nagyon. Merthogy ez innentől kezdve már megint a pénzről és a minél több bőr lehúzásáról szólt.

FILMKEPtorpok.jpg

Az hogy maga az alap még három órához is éppen hogy elég, az érezhetően már senkit nem érdekel, mert mindenki éhes, mintha nem lenne már amúgy is elég bevétel, a rajongó meg rajongó, jól le lehet húzni. No, nézzük. Anno a Shop-stop második részében remekül meg lett fogalmazva A gyűrűk ura kapcsán a lényeg, igaz summázva és fikázva, de mégiscsak komoly valóságalapba betonozva. „Három filmen keresztül csak mennek…” Most is. Van persze egy nyögvenyelősen kínos felvezetés aztán elindulnak. A tét is sokkal kisebb. A törpök – nem, nem azokét – otthonát kell megmenteni egy sárkánytól. Ez lássuk be, azért nem egy újabb trilógiát érdemlő feladat, maximum csak egy részküldetés.

FILMKEPgollam.jpg

Műterem és díszletszag mindenhol, annyira, hogy már a külsők is gyanúsak, de főleg a pixelhibák keresgélésével lehet tölteni az időt, mert idő az van erre a CGI orgiában (főleg Gollam kapcsán) merthogy az egész már nem köt le. Tarr Béla munkái akciófilmek ehhez képest. Mert hiába történik időnként ez meg az, végső soron mégiscsak mennek. Mennek rendületlenül. Majd’ három órán keresztül. A falusi legprofibb rétestészta készítő kisiparosok vértolulást kapnak, ha látják Jackson trükközését ez ügyben, mert Peter Jackson nyújtja. Nagyon. Mennek. Szól a zene, ami szép, mert Shore nem szokott hibázni. Mennek. A képek is jók, mert Jackson másik állandó munkatársa Andrew Lesnie operatőrként profi, a totálok kifejezetten szemkápráztatók, de ez sem változtat a lényegen. Mert csak mennek. Nagyon hosszúnak kezd tűnni a film már a felénél. Nyúlik az egész, a néző arcával együtt. Úgy lenne az igazi ez, ha a második három órát is szétszednék még kétszer háromra vagy négyszer háromra, vagy ötször háromra. Sőt legyen az egész lassítva, mint Hitchcockok filmjeiben a suspense jelenetek némelyike, a rajongó meg csak fizessen. A hobbitban nincs hatórányi játékidő, egyértelművé válik, mert konkrétan dögunalom, amit látunk.

FILMKEPgandalf.jpg

A hobbit jól megcsinált, de rossz film. Oximoron? Az. Szakmai szempontból profi minden, már persze ha a jelenlegi CGI trendet és annak jövőképét, a legújabb trükk technikai megoldások bemutatását vesszük alapul az értékítélethez, mert az idióta jelmezekben és maszkok mögött elvesző színészek teljesítménye silány. Akár egy roppant hosszú és unalmas, új generációs CGI prezentációként is lehetne jellemezni Jackson átverését. Steril és statikus az egész. Agyzsibbasztóan nehézkesen vánszorgó minden. Megkockáztatható, hogy még három órában sem lett volna Michael Bay munkáira jellemző a tempó, igaz nem is ez lett volna az elvárás. Ez így viszont talmi. Árucikk csupán és nem film, csak annak látszik. Talmi, mert nem a rajongói elvárásoknak megfelelés az elsődleges cél, hanem a pénz. Talmi, mert nem a klasszikus értelemben vett filmalkotói értékekről szól, hanem a számítástechnika legújabb vívmányiról. A hobbit nem film, hanem a rajongók bepalizása, újabb lehúzása. Az igazán paradox az egészben az, hogy a rajongók ugyanakkor viszont őket igazolták, worldwide viszonylatban csak a mozikban, több mint egymilliárdot hordtak össze nekik. Így ők vethetik magukra az első követ. A legszomorúbb ebben az, hogy a második rész is legalább ilyen jól fog menni. A szilmarillok lehet a következő Tolkien klasszikus filmadaptációja. A regény nagyjából 400 oldalas, tehát megfilmesíthető akár tizenhatszor három órában is. Mindegy, imádni fogják, de főleg fizetni érte a pénztáraknál és ez a lényeg. Most már egyértelműen csak ez, és semmi más.

Menü

BDfomenu.jpg

Sablon Warner menü: A film jelenetei a háttérben szépen futnak, míg alul egy sorban a menüpontok helyezkednek el.

Kép

Nagyon szép a kép. Ez főleg a hihetetlen gyönyörű új-zélandi tájon lehet észrevenni, de azon kívül sincs oka panaszra. Szép mély feketék, jó színek, remek élesség jellemzi a filmet.

Hang

BDhangok.jpg

A hang egyszerűen fergeteges! Eredeti DTS-HD Master Audio 7.1 került a lemezre, valamint magyar Dolby Digital 5.1. A keverés és a hangzás azonos. Hihetetlenélet van a nappaliban akár az erdőben vagyunk, akár egy barlang mélyén. Az akciódúsabb jeleneteknél meg egyenesen szétrobbannak a falak. Referenciaminőségről beszélünk. Érdemes még beszélni a plusz két csatornáról, ugyanis nem csupán besegítenek, végig aktív részvevő a plusz hátsó két hangfal. A jól sikerült magyar mozis szinkronnak ezzel szemben sem kell szégyenkeznie, hisz mint mondtam, remek a keverés, és sokszor fülelnem kellett, hogy tényleg nem szólnak-e a közép-hátsó hangfalak.

Extrák

Ha végeztünk a filmmel, helyezzük be a második lemezt, ugyanis csak azon találhatóak extrák. De ez rendben is van így. Kezdjük is el a kalandot egy hat és fél perces kisfilmmel. Ez nagyjából az új-zélandi táj dicsőítése. Hozzáteszem, joggal. Megtudhatjuk miért is ezt a helyszínt választották az alkotók, illetve hogyan is építették újjá Hobbitfalvát. Szépek az erdők, és a hatalmas mezők, és jó, hogy egyikhez sem kellett komolyabban hozzányúlniuk. Lenyűgöző táj. A következő nagyobb extra, Peter Jackson videóblogjaiból áll. Összesen tíz kisfilm, melyek együtt egy nagy két órás doksit tesznek ki. Ebből tényleg sok mindent megtudhatunk. Annál is inkább mert ez nem az a tipikus egykamerás blog, hanem egy rendesen összerakott dokumentumfilm. Technikailag lehetetlenség minden dolgot felsorolni, olyan aprólékosan és érdekesen vezetik le hogyan is folyt a forgatás.

BDextrak01.jpg

A másik nagyon jó dolog, hogy időrendben látjuk a dolgokat, egészen a forgatás és az előkészületek kezdetétől. A rendező végigvezet a jelmezraktáron, különböző kellékek elkészülését is láthatjuk, egészen az első forgatott anyagig. Ezek után beszél a rendező a Gollamot alakító Andy Serkinssel. Immár a tényleges felvételeken is részt vett. Sok stábtag elmondja hol tölti a forgatás hosszabb szünetét, szabadabb napjaikat. Érdekes azt is hallgatni, hogy egyes stábtagoknak mi volt a legkellemesebb pillanata az első hónapok forgatásáról. Beszélnek a 3D-ről, és a 48 FPS rejtelmeiről is. Ezek is nagyon érdekesek, de annak, aki jártasabb a témában, ezek nem sok újdonságot mutatnak. Viszont mindig érdekes az ilyen forgatásokat a gyakorlatban is látni. Kellemes volt azt is nézni, hogy a hobbitok tömegjeleneteit nem trükkökkel, hanem gyerekekkel vették fel a méretek miatt. Sok esetben a filmezés magasiskoláját láthatjuk klasszikus, épített díszletekkel, rengeteg eredeti helyszínes, és még több maszkkal. Látszik is a végeredmény igényességén, hogy azért messze nem annyi számítógépes utómunka van a filmben, mint gondolnánk, pedig abból is akad bőven. Láthatjuk a háttérben dolgozó asszisztenseket, és végignézhetjük hogyan is kerül fel valakire a filmbéli arca.

BDextrak02.jpg

Vicces az is, ahogy Peter Jackson az iPhonejával filmezi a Comic Con eseményeit. A normál doksis kamerát ugye nem engedték fel a színpadra. Az utómunkákról is szó van. Bele nézhetünk a vágási folyamatokba, valamint a már fent említett CGI animációkba. Aprólékos munkák ezek, így sok esetben már akkor elkezdik ezeket készíteni, amikor még tart a forgatás. A munka egyébként pont aznap lett befejezve, amikor a sajtóvetítést is tartották, méghozzá egy olyan moziban, ahol a plafonon is voltak hangsugárzók. Innen jutunk el a rajongókkal tarkított bemutatóig. Ezeken kívül a film és a film alapján készült összes előzetese megtekinthető.

Az extrák magyar feliratosak!

Összegzés:

FILMKEPfohos.jpg

A filmet vagy szereti valaki, vagy nem. De azt el kell ismerni, hogy ilyen impozáns kiadványt már rég láttam. Már, ha a minőséget és az extrákat nézzük. 

FILM: 6

KÉP: 10

HANG: 10

EXTRÁK: 10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr235250591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása