Blu-ray minőségű filmek on-line videotékából? - Minielemzés


Milyen lehetőségeket kínálnak az internetes filmkölcsönzők? Mire kell figyelni, mik a hátrányok, miért mindig a hagyományos megoldás a legjobb?

video2.jpg

Ha valaki ma legálisan szeretne jó minőségű audiovizuális tartalomhoz jutni, akkor három lehetősége van.

1: Megveszi a boltban a Blu-ray lemezt: Ez a legegyszerűbb, ráadásul meg van az az előnye, hogy a termék kézzelfoghatóan is a tulajdonos birtokába kerül. Annyiszor és ott nézi meg, ahányszor csak akarja. Elég hozzá egyetlen lejátszó és megjelenítő eszköz, nincs szükség aktív netkapcsolatra, külön regisztrációra, hozzáférési kódokra. Nincs leszabályozva, hogy melyik országban akarja megtekinteni, és ha úgy gondolja az ilyen úton beszerzett alkotást akár kölcsön is adhatja, el is ajándékozhatja bármikor. Hátrány, hogy a kínálatban bizony akadnak korlátok, és a boltig, áruházig is el kell jutni valahogy.

2. Kikölcsönzi a videótékából: Itt már ennyire nem szabad a felhasználó keze, hiszen az ajándékozás szóba sem jöhet, ráadásul, ha késve viszi vissza az ember, akkor akár rosszabbul is járhat, mintha megvette volna. Viszont még mindig bármikor és bárhol megnézheti a kivett filmet, ráadásul annyiszor ahányszor csak akarja.

3: Online letöltés: Óriási előnye, hogy a kínálat gyakorlatilag végtelen, és ki sem kell lépni a film beszerzéséhez a szobából. Viszont szükség van egy regisztrációs folyamatra, átutalásra, ami a kiberbűnözők egyre aktívabb jelenléte miatt egyáltalán nem veszélytelen. Már volt arra is példa, hogy nem is felhasználó számítógépét törték fel, hanem magát az online videótékát, és onnan szerezték meg a filmeket kikölcsönző emberekkel kapcsolatos információkat. Bizony beleértve a személyes adatokat, illetve a bankkártyák-, hitelkártyák számait, valamint a login neveket és jelszavakat.

Zárt ajtók mögött

video.jpgTovábbi hátrány, hogy ezek használatához aktív és jó minőségű netkapcsolat szükséges. A filmek ugyanis fizikai valójukban nem jutnak el a nézőhöz, azok csak egy távoli számítógép szerverén futnak, és aki igénybe veszi ezt a szolgáltatást, az csak arra kap jogosultságot, hogy ezeket a saját televízióján vagy projektorán megjelenítse. Tehát ez még csak le sem töltődik a számítógépre vagy médialejátszóra. Azaz egy, az interneten, mondjuk a Netflixen vagy a Hulu-n keresztül beszerzett filmet nem lehet felrakni a polcra a gyűjtemény többi tagja közé. Nem lehet becsomagolni és ajándékként odaadni, a felhasználói nevet és a kódokat persze igen, de hát azért az mégsem ugyanaz a kávéház.

Ez egyben egyébként azt is jelenti, hogy alacsony sávszélességű internetkapcsolattal, így például mobilnettel egy ilyen szolgáltatás egyszerűen nem használható. Sőt, egyelőre a legtöbb ilyen internetes kölcsönző áruház nem is érhető el a világ minden pontjáról. Igen, egyelőre még Magyarország is sok ilyen cég térképén szürke foltnak számít. Magyarul itthonról, sőt más európai országból nem nyílik kapu például a Netflix áruházába. Újabb megkötés, hogy értelemszerűen szükség van egy olyan hardverre, amely képes az internetes kapcsolat megteremtésére. Ez lehet televízió, asztali Blu-ray vagy egyéb médialejátszó, esetleg akár egy fejlett házi-mozi vezérlőegység is.

Minőség?

2013-ig óriási hátrányt jelentett az is, hogy az interneten keresztül megtekinthető filmek minősége egyszerűevideo3.jpgn nem érte el azt, amit a Blu-ray technológia kínál. Magyarul a felbontás, a bitráta is kisebb, valamint sokszor a surround hangsávokat is el lehetett felejteni. E téren azonban változás következett be az idei év tavaszán. Megnyitotta kapuit ugyanis a világ első Blu-ray minőséget kínáló internetes videokölcsönző szolgáltatása.

Az amerikai tartalomszolgáltató, a Kaleidescape ugyanis bejelentette, hogy hivatalosan is megnyitja felhőalapú kölcsönző, illetve vásárló szolgáltatását, ahonnan elérhetőek a Blu-ray szintjét hozó audiovizuális anyagok is is. A Full HD-s, 35-42 mbps bitrátájú és 24p-s tartalmak Dolby TrueHD vagy DTS HD Master Audio hangsávokkal érkeznek, azaz a hangzásra sem lehet majd panasz. Természetesen az egyes alkotások elérhetőek alacsonyabb minőségben is, és ilyenkor kevesebbet kell értük fizetni.

video4.jpgA Kaleidescape féle videótéka az UltraViolet által szabadalmaztatott másolásvédelmi és terjesztési szabványt használja, viszont olyan óriási méretűek a filmek, hogy a streamelés nem jöhet szóba, mindenképp le kell tölteni azokat. A Kaleidescape azonban nem bízik meg senkiben (némiképp érthető módon), ezért csak és kizárólag a saját maguk által gyártott asztali médialejátszó berendezéssel képes ez a szolgáltatás együttműködni, amivel csak az a baj, hogy azok közül még a legolcsóbb is 1300 dollárba, azaz mintegy 260 000 forintba kerül... Ha most belegondolunk, hogy egy átlagos, 3D kompatibilis, saját smart rendszerrel rendelkező Blu-ray lejátszó már akár harmincezer forintért is beszerezhető, egy szimpla belépő szintű darab pedig már akár húszezerét hazavihető, akkor látszik, hogy az online tékázásnak bizony komoly ára van. Nem túl meglepő módon a Kaleidescape boltjába Magyarországról egyelőre még nem lehet belépni. Ám akit érdekel ez a szolgáltatás, annak talán jó hír lehet, hogy a cég intenzív terjeszkedésbe kezdett kontinensünkön is, ennek köszönhetően hamarosan Németországban, Franciaországban és a Benelux országokban is megoldott lesz a hozzáférhetőség.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr855306298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pefe 2013.08.26. 21:01:54

Egyszerűen nem értem miért nem lehet egy filmet megvásárolva letölteni. Azt értem, hogy nem bíznak a felhasználókban, és attól félnek, hogy azok továbbadják a digitális tartalmat, de ezzel az indokkal a dobozos árusítást is meg kéne szüntetni, hiszen a lemezen is csak egy könnyen reprodukálható fájl van. Szerintem a mostani gyakorlat komoly fogyasztóvédelmi aggályokat vet fel, hiszen olyan dolgokért kell fizetnünk pluszba (doboz, borító, lemez, polcdíj stb) amelyekre valójában nincsen szükségünk. És erre semmilyen elfogadható indok nincsen.

süti beállítások módosítása